podaniem schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający . Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych! Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnależy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których będziemy używali. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę nadzienia. Przykryć drugim wykrojonym kółkiem i docisnąć przy pomocy foremki. Brzegi pierniczków lekko docisnąć palcami. Pierniczki piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w pewnej odległości od siebie
BullioWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania(...)wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 200 g powideł śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć
Świat Ciastautworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko(...)szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jogurt grecki lub kwaśną śmietanę łączymy z cynamonem. Dodajemy cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku. Podajemy z pierogami. Dodatkowe dwa pierniczki również możemy zetrzeć na tarce i posypać
Smaki Na Talerzuselera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini
Karo in the Kitchenmiodu (naturalnego, nie sztucznego!) 240 g masła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę
Wielki apetytŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika(...)łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej marmolada, dżem lub powidła do nadzienia ( ja użyłam dżemu mirabelkowego) Przygotowanie; Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek(...)taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek nakładamy niewielką ilość nadzienia (1/2 łyżeczki) i przykrywamy drugim serduszkiem, który z łatwością powinien się przykleić do pierwszego. Postępujemy tak samo z resztą składników a gotowe pierniczki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie studzimy
Mango Papajamiękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko
RAROSSAupieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa(...)Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę
Gotowanie...to proste !Jabka nie powinny też za bardzo stykać się z pierniczkami. Najlepiej umieścić je na małym talerzyku. Pierniczki potrzebują kilka dni, aby stały się miękkie. Pierniczki można przechowywać przez około 1 miesiąc (w przypadku brukowców bez nadzienia) lub przez 2 tygodnie (w przypadku brukowców z nadzieniem). Ja zwykle przechowuje polukrowane przez około 3 - 4 tygodnie i nic się im nie dzieje
Gospodyni Miejskakolei) rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości 3 - 4 mm. Na części zaznaczamy kształty foremką do wycinania pierniczków (nie dociskamy jej do końca, a jedynie dotykamy powierzchni ciasta - orientacyjnie, żeby wiedzieć gdzie kłaść nadzienie), a z drugiej części placka wycinamy koła o wielkości podobnej do wielkości foremki. Ja te koła wycinałam szklanką. Na zaznaczonych kształtach kładziemy
Czary - gary w kuchnizagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki np. w kształcie gwiazdki wycinamy pierniczki, (nie musimy sklejać boków, gdyż same się skleją), usuwamy odcięte ciasta i ponownie je zagniatamy i wałkujemy. Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną
Domowy Smak Jedzenia