Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka AgiMiękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe do nadzienia POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem. Masę przestudzić i do jeszcze
https:KKuchniaMniamBardzo długo nie mogłam zdecydować się, co upiec na Czekoladowy Weekend Atinki . I w końcu wymyśliłam... ciastka z czekoladowo-twarogowym nadzieniem. Tyle, że spóźniłam się z
Czerwień i błękitzmielonych migdałów 50 g masła Nadzienie 5 listków żelatyny 3 dl śmietanki kremówki, 36% 3 żółtka + 1 białko 180 g cukru 200 g philadelphia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka Czekoladowa polewa 75 g mlecznej czekolady 30 ml śmietanki 1 łyżka golden syropu Dekoracja pierniczki cukierki biało czerwone Namocz żelatynę
codojedzeniawłaśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym nadzieniem-może być to krem, pianka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały
Wiem co jemjajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki(...)pudru 1 łyżka likieru Krupnik Advokat Premium Do dekoracji: około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty 1 łyżeczka spirytusu srebrne i złote palemki (koktajlowe) pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM ) tasiemka do dekoracji Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle
Mała CukierenkaNadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą , której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które
SzczyptaSmaQW większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia
Ala piecze i gotujezabrać za pierniczki!), ale dwie sztuki przerobiłam na puree, które sukcesywnie wykorzystuję. Całkiem sporą ilość wrzuciłam ostatnio do cudownie jesiennej tarty; która, przy odrobinie wyobraźni, na Halloween też się nada. Przepis znalazłam w najnowszym numerze Bage og sylte , nr 5/2017 i od razu wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Połączenie kruchego, lekko migdałowego ciasta z dyniowo-cynamonowym nadzieniem wróżyło lepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzymajcie mocno, mocno za mnie swoje kciuki! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY: ( pieczemy 2 takie biszkopty ) * mąka pszenna – 100 g * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * pierniczki Uszatki Kopernik – 100 g * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * masło – 70 g ( rozpuszczone, wystudzone ). MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * biała czekolada – 150 g * śmietana(...)KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g DO DEKORACJI: * pierniki w czekoladzie z nadzieniem morelowym Kopernik * temperowana czekolada, złoto, zimne ognie, perełki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od przygotowania Panna Cotty. PANNA COTTA MORELA: Z moreli robimy puree, przecieramy. Z żelatyny robimy masę żelatynową ( 15 g żelatyny
Ostra na Słodkobyliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek. Ale tym razem, z racji zbliżających się Świąt Bożego(...)Narodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu, bo to właśnie ten zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą pamiętam
Kolorowy Przepisownikszczególny czas. Wszędzie czuć atmosferę zbliżających się Świąt. Wszyscy cieszą się na nadchodzące Mikołajki. Jest to czas, kiedy dzieci najchętniej pomagają nam w kuchni. Czy to przy pieczeniu pierniczków, czy ciasteczek dla Mikołaja. A może by tak przygotować wytrawne przekąski mikołajkowe? Na przykład świetnie nadające się zarówno na śniadanie, kolację jak i „małe co nieco” na przyjęcie(...)Mikołajem…albo jego kompanem Rudolfem :) Gwarantuję, że maluchy będą zachwycone! Ciasto: 230 g mąki pszennej 100 g masła łyżka śmietany 3 łyżki zimnej wody 0/5 łyżeczki soli Nadzienie: 2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny 250 g tłustego twarogu spora szczypta soli spora szczypta pieprzu łyżka śmietany pół czerwonej papryki Dodatkowo: Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa 10 łyżeczek kremowego serka
Mienta blogNa świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki: 300
Ala piecze i gotujeWyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka(...)łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka muszkatołowa imbir Składniki na nadzienie: 500g marmolady agrestowej garść posiekanych orzechów włoskich i migdałów kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny, cztery jajka. Na końcu
Kuchnia Pani Wiosny