pierniczki z nadzieniem - 144 przepisów (strona:2/10)

PIERNIKOWY DESER z malinami 279

Kopernika, zerwać maliny i do dzieła Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Oceńcie to, próbując tego deseru // Składniki: 1 paczka pierniczków bez nadzienia (Uszatki z firmy Kopernik – 170g) 200 g malin 200 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Wcześniej schłodzoną śmietankę ubij

Via Gusto
Sernik z pierniczkami 147

Uwielbiam serniki. Rodzinka zresztą też :) tym razem upiekłam więc sernik z czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem. Serniczek jest obłędny i smakuje rewelacyjnie. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do świątecznej kawy. A ponieważ święta tuż tuż, aranżacja już w takim klimacie :)  Sernik: 1 kg sera z wiaderka 300 g cukru pudru 120 g stopionego masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym 108

pure z dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać

Smakołyki Asi
Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 169

pierniczkami Składniki: (na 1 l lodów) 300 ml mleka 1 laska cynamonu o długości 6 cm 4 żółtka 100 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g pierniczków bez nadzienia i polewy Laskę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, razem z mlekiem umieścić w garnuszku. Zagotować, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko raz jeszcze zagotować, przelać(...)gotować!). Masę przelać przez sitko, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę wymieszać z kremówką, przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, lody wymieszać z pokruszonymi pierniczkami, przełożyć do pojemnika i zamrozić. Smacznego! Wy spróbujcie ukręcić sobie najlepsze zimowe lody, o ile macie jeszcze zapas pierniczków, ja tymczasem wracam do moich ziaren

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe Mleczne Kanapki 148

się robić więcej, wymyślać więcej, nie iść na łatwiznę: "...a kupie w sklepie ciastka i je podam" Dlatego tak właśnie postanowiłam przerobić jakże pyszne pierniczki   Katarzynki na pierniczki z nadzieniem ;) Składniki na 2 opakowania Katarzynek: 2 opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania 100 gramowe ) 8 łyżek mleka 3 czubate łyżki cukru 20 g masła 11 czubatych łyżek mleka(...)dokładnie do pozbycia się grudek. Gotowa masę odstawiamy do przestygnięcia. 2. Białą czekoladę razem ze śmietanką, roztapiamy nad kąpielą wodną. 3. Przestudzoną, lekko zgęstniałą mleczną masą, smarujemy, dość grubo pierniczki, składając je po dwa. Następnie polewamy, gotowe kanapki, białą czekoladą tworząc esy floresy. Na końcu przyozdabiamy złotymi kuleczkami. Chowamy na 1 godz. do lodówki aby masa całkowicie zgęstniała. Następnie podajemy

Gotowanie...to proste !
Pierniczki z dżemem 179

Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut(...)rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp

Kolizje Smaków
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 140

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna(...)Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i pozostawiamy do rozpuszczenia co jakiś czas mieszając, gotując na małym ogniu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy kakao i mleko. Mieszamy energicznie. Ostygnięte pierniczki oblewamy polewą.  #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski   www.olejkonwenanse.pl

Kuchnia Paulettes
ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami 242

Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 2 opakowania galaretki wiśniowej na wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik piernikowy 275

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania(...)Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa: -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka) -200 ml śmietany kremówki 30 % -4 całe jajka -2 żółtka -3/4 szklanki cukru -łyżka cukru waniliowego -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: -70 ml śmietany kremówki

Marta Gotuje
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 199

wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić  np. podwójną porcję ciasta dojrzewającego  i z połowy zrobić pierniczki. Moje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko(...)łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa się zagrzała. Kiedy składniki ze sobą dobrze połączyły, odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Piernik staropolski 100

łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto Nadzienie morelowe: 100 gram suszonych moreli 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka Limoncello (opcjonalnie) Polewa**: 150 gram gorzkiej czekolady 50 gram masła garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji Miód podgrzewamy z cukrem(...)doby, by skruszało. Tuż przed planowanym podaniem dekorujemy piernik polewą i posiekanymi orzechami. * Proponuję przygotować podwójną porcję ciasta, gdyż z tego samego przepisu można przygotować fenomenalne pierniczki staropolskie z nadzieniem, na które przepis niebawem znajdzie się na blogu. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
,,Ule orzechowo- miodowe” 105

Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki

Podróż w kulinaria
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 87

pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki(...)króciutko obsmażyć  tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów

Wanilia i Kardamon
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 113

DODATKOWO :  4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia 30 g czekolady deserowej  100 ml mleka 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu  1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 189

zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy

Karo in the Kitchen