I znów Maggie mnie skusiła. Kiedy pokazała mi przepis na serca z Bazylei wiedziałam, że będę musiała je upiec. I choć mój niemiecki jest bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypiek świąteczny. Szyby są zrobione z listków żelatyny, a w środku znajdują się czekoladowe szyszki, które mogliście zobaczyć w moim poprzednim poście ( przepis tu ). Są też lampki, które zapalone wieczorową porą przepięknie rozświetlają ten domek z piernika . Można by rzec, że jest to domek szklarnia - lampka z piernika . Wypiek ten wspaniale prezentuje się na świątecznym stole, oraz(...)styk. Tak, więc jeżeli jesteś osobą początkującą, to radziłabym zrobić 2 takie ciasta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie zabraknie Ci ciasta. A z pozostałości ciasta można zrobić pierniczki. Jeśli jesteś osobą, która ma wprawę w robieniu domków piernikowych , to jedna porcja ciasta wystarczy Ci bez obawy do zrobienia tego pięknego domku z piernika . wnętrze szklarni
RITA food channelNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawie wszystkie ciasta. Nie nadają się jedynie te, zawierające krem. U mnie w roli głównej wystąpił piernik przekładany powidłami, nie wiem czemu nie cieszył się zbytnią popularnością ;(, ale również pierniczki dojrzewające (fakt, spokojnie mogły poleżeć jeszcze długi czas), makowiec, sernik i herbatniki. Do tego dodajemy ulubione bakalie. Jeśli mają być mało wyczuwalne, to siekamy je drobniutko. Ja lubię wiedzieć(...)u0142a.\r","Formujemy kulki.\r","Je\u015bli lubimy, obtaczamy w bakaliach, kakao lub cukrze lub traktujemy polew\u0105 czekoladow\u0105. \r","Sch\u0142adzamy."]} Drukuj Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast Składniki 4 szkl. okruchów ciast ( u mnie makowiec, piernik, sernik, herbatniki) 70 g masła 2-3 czubate łyżki dżemu (u mnie aroniowo-jabłkowy z wanilią) 3 łyżki amaretto
Mieszam w GarnkuMój dom pachniał wczoraj cynamonem. I to jak! Słodki zapach wkradł się w najtrudniej dostępne zakamarki i za zamknięte drzwi - drażnił nosy sprawiając, że ich właściciele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005
Wypisz WymalujBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną
Ola la LCHFKeto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę
Ola la LCHFPewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być
Czerwona PorzeczkaWreszcie przyszedł czas na prezentownik świąteczny ! We wpisie chciałabym się z Wami podzielić moimi pomysłami na 10 najlepszych prezentów do kuchni. Miłośnikiem kulinariów jest niewątpliwie od 2007 roku, to wtedy założyłam bloga kulinarnego i od tamtego czasu można by powiedzieć, wpadłam, jak śliwka w kompot! W swojej kuchni przetestowałam masę wszelakiego sprzętu kuchennego, począwszy od tego najdrobniejszego po solidne urządzenia(...)dodatku bardzo przydatny- drobny upominek! Ale, jak już znasz Smykową to głodnym Cię nie zostawię i w tym wpisie znajdziesz również obłędne przepisy na trzy wspaniałe dania: świąteczne prawdziwe pierniki- przygotowane na bazie oryginalnej receptury, prawdziwy włoski makaron, a jak już mamy makaron, to grzechem by było, nie zrobić od razu pysznej pasty prawda? Pod koniec zaparzymy wspólnie rozgrzewający zimowy
SMYKWKUCHNIW bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało
Wypisz Wymalujsztywny (bazowy) będzie biały i błyszczący. Nie potrzebuje barwników, a po lekkim rozcieńczeniu do formy konturowej można nim od razu dekorować naszykowane wcześniej ciastka. Idealnie nadaje się do dekorowania pierniczków. Przed barwieniem porozkładajcie lukier sztywny do osobnych pojemników (tyle kolorów, ile potrzebujecie) i zostawcie większą porcję białego lukru bazowego. Przyda się do zagęszczania lub rozjaśniania kolorów. Barwimy lukier sztywny(...)jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. TUTAJ do pobrania dla Was plik formatu A4, ze świątecznymi ozdobami transferowymi na babeczki – używam go na filmie. Starałam się zebrać wszystko co potrzebne. Jeśli jednak widzicie braki albo macie jeszcze inny problem z lukrem– dajcie mi znać, odpowiem
Karo in the Kitchenpierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało. Dlatego potraktowałam święta jak wyzwanie - co zrobić, by się nie narobić(...)dodajemy cukru, bo pozostałe warstwy (kajmak i karpatka) są wystarczająco słodkie. Ubitą śmietankę nakładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami, tartą czekoladą lub kolorową posypką cukrową. Całość chłodzimy. I gotowe! 12. Pierniczki Pierniczki - trochę oszukane, bo robimy duuuużo wcześniej. Ale za to w Wigilię czas przygotowania jest szybszy niż barszczu instant, bo wystarczy wyłożyć pierniczki z puszki na talerz i gotowe
dobra gospodyni dom wesołym czyniPierniczki są puszyste i delikatne zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem. 22. Piernik z bakaliami Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł(...)perlistym. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciastka przełożyć dżemem (1 całe i 1 z dziurką) lekko docisnąć, aby się skleiły. 30. Świąteczne ciasteczka ze śnieżną posypką Składniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao
Ciastka - domowe słodkości