Ciasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki
mojewypiekiinietylkoNic tak na obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie
mojewypiekiinietylkoPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkoKolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z
mojewypiekiinietylkoOd dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas
mojewypiekiinietylkoMam jeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora
mojewypiekiinietylkoPita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją
mojewypiekiinietylkoChleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje. Składniki: 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej
Moniki SmakołykiDługo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :) Składniki: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: dowolna ilość bagietek kilka pomidorków koktajlowych parę suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek kulka mozzarelli oliwa z oliwek ząbek czosnku suszona bazylia i oregano świeże
Bon Appetit MałgorzatyMoja pierwsza kulinarna inspiracja po powrocie z Bułgarii to domowe polskie bułki pszenne z dodatkiem suszonej, bułgarskiej papryki oraz świeżego rozmarynu z mojej doniczki. Składniki: 640
Bon Appetit MałgorzatyJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1
Bon Appetit MałgorzatyŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :) Składniki na
Bon Appetit MałgorzatyŚniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki + 3
Bon Appetit MałgorzatyWedług jednej z wersji historii, pomysłodawca potrawy był Lamuel Benedict, XIX-wieczny broker z Wall Street. Lamuel był człowiekiem miasta - bywającym w towarzystwie, zawsze nienagannie ubranym
Bon Appetit Małgorzaty