zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega! Ciężko mi określić, kiedy na stół wjechały rolki (Fokim panko roll), pamiętam tylko, że były pyszne(...)rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone, ale doskonale uzupełniające
Fill The Bowlnuggetsy z piekarnika, przepis znajdziecie tutaj – KLIK . 500-600 g filetów z kurczaka ostra papryka mielona przyprawa do kurczaka Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: płatki kukurydziane (u mnie większość małego opakowania) olej do smażenia Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)mniejsze kawałki/paseczki (fajnie sprawdzą się np dostępne w Lidlu „polędwiczki” z kurczaka). Całość posypujemy przyprawą do kurczaka oraz niewielką ilością mielonej ostrej papryki, mieszamy. Do miski wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także sól i mieloną słodką paprykę. Składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do otrzymania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji (w razie
Smaki Na Talerzuzalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Pieczona ciecierzyca to nie tylko dodatek do sałatek, ale także świetna przekąska sama w sobie. Polecam;) Pierś kurczaka: Pierś myjemy, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki (nie rozcinamy do końca). Smarujemy(...)odrobiną oleju rzepakowego, nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy do wyparowania wody. Kurczaka nadziewamy, wkładając do kieszonek pieczarki, cebulę i plastry mozzarelli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Sałatka: Pomidorki kroimy na pół, dodajemy mieszankę sałat i ciecierzycę. Polewamy sosem winegret lub innym ulubionym. Proponuję
Powiedz dietom nieSkładniki (dwie porcje): około 10 różyczek mrożonych brokuł około 4-5 suszonych pomidorów w oleju i ziołach plaster fety półtłustej (około 1cm;)) wędzona pierś z kurczaka około 2 łyżek mieszanki ziaren Piekło-Niebo sól, pieprz wg. smaku 2 porcje makaronu niskowęglowodanowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu żeby zaoszczędzić czasu, wody i gazu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepyszne skrzydełka z kurczaka w sosie chili zapiekane w rękawie do pieczenia będą znakomitym dodatkiem do frytek, ziemniaków czy klusek. Mieszanka przypraw oraz sos chili sprawią że skrzydełka zyskają obłędny ostro-słodki smak a prostota przygotowania zachęci każdego zapracowanego kucharza do wypróbowania dania. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki sosu chili 4 łyżki pikantnego keczupu(...)Umyte skrzydełka przekładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki . Następnie skrzydełka przekładamy do rękawa do pieczenia, rozkładamy je równomiernie w rękawie tak by jedno leżało obok drugiego, rękaw dokładnie zamykamy klipsem i nakłuwamy go w kilku miejscach wykałaczką. Skrzydełka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniaćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki
Kuchnia Pełna Pasjiczasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, kurczaka z wierzchu polewamy pozostałą częścią piwa, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy zegar na 15 minut. Kurczaka polewamy z wierzchu piwem z naczynia w którym się piecze, aby mięso było soczyste. Czynność powtarzamy 5 razy (po każdym nastawieniu zegara na 15 minut). Gdy kurczak jest już upieczony, odlewamy powstały płyn i odstawiamy
kulinarnyswiatdomiwedług przepisu na opakowaniu.Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka. Można go usmażyć normalnie na oleju lub w "papirusie"- bez tłuszczu. Ja wybrałam opcję "w papirusie" :)Kurczak w papirusie:Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry
Czerwona Porzeczkamasło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy na kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h.Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki, by były jędrne powinny być posolone(...)pół twardo.Na maśle podsmażamy suszone pomidory. Dodajemy jarmuż. Solimy i skrapiamy cytryną. Podsmażamy przykrywając drugą patelnią i co kilkanaście sekund przewracamy, tak by podgrzewać na przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego naczynia, gdzie odpoczywa kurczak. Dodajemy pieczarki
BaRepasłyżka oleju z dodatkiem papryki ostrej, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka. Przygotowanie: Oleje łączę z przyprawą do kurczaka. Kurczaka dokładnie docieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (mięso można przykryć folią aluminiową) 65 minut w 180 stopniach, następnie kolejne 15 minut bez pokrywki (do momentu zezłocenia się kurczaka
JejKuchniawersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą Składniki: / na 8 szt. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się(...)tutaj . Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą(...)czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki Smakołykiboczku. Ułóż na nich piersi z kurczaka, posmaruj marynatą i owiń boczkiem. Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni. W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez(...)złamać” smak odrobiną cukru. Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym. Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś z kurczaka? Wystarczy mieć odpowiedni przepis. W moim przypadku jest pierś faszerowana kremowym szpinakiem
kuron.com.plpierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy(...)siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach
Aga w kuchnicałą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą (w której przebywało) i obłożyć plasterkami pomarańczy. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 godziny w 180 stopniach. W międzyczasie 2-3 razy mięso polać powstałym sosem. (Kurczak powinien być rumiany.) Sos można przelać do garnuszka i zredukować - kilka minut podgotować (aż zgęstnieje) lub zagęścić mąką
Di gotuje