minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje(...)paski. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Układać po kolei produkty farszu na spodzie pokrytym sosem. Najpierw posypać na sos ser, następnie układać kurczaka, posypać porem i ułożyć plastry pomidora. piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym rozmarynem, kroić w trójkąciki. Smacznego
KreatywnePinyspore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle(...)chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorydymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)1 plaster boczku2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry)200g makaronu noodleNa sos:100ml sosu(...)chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe.Smacznego
Kulinarna rozmowabrakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny(...)Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem
CzarnawisienkaJeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne
Cooking Monsterczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)marynowaliśmy w ziołach i czosnku przez cały dzień przed pieczeniem! Tak przygotowane jest bardzo aromatyczne! Nam po pierwszym dniu sporo mięsa zostało, a nie chcieliśmy raczyć się drugi dzień tym samym obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka
Plate of Joyktórej będzie można formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Sajkofanka smakupiekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym i piernikowe w wersji na słodko(...)Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować w zapiekance
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu
Moja Galeria Smakumoje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła(...)jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprzem na co najmniej 20 minut. Pieczarki gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w plasterki. Wszystko nabić na patyczki i piec w 200 stopniach do momentu gdy kurczak zrobi się całkowicie biały
Pychotkaaaciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu) 200 g zielonej fasolki szparagowej łyżka sosu sojowego tymianek sól i pieprz ewent. płatki chili do dekoracji WYKONANIE: 1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem i kilkakrotnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso
Atlas Smakówsokiem z cytryny. Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (u mnie były to 3 piersi) kilka listków świeżej szałwii 6 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, Jamon serrano) łyżka kaparów (opcjonalnie) oliwa pieprz cytryna Przygotowanie: Piersi kurczaka umyj, oczyść, każdą pierś przekrój na pół. Ułóż(...)używamy, ponieważ szynka jest słona). Na każdym kawałku kurczaka ułóż po 2 listki szałwii, następnie owiń plasterkiem szynki (1 plaster szynki na 1 kawałek kurczaka). Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej kurczaka, tak aby brzegi szynki znalazły się od strony patelni (dzięki temu szynka nie spadnie z kurczaka). Dodaj kilka listków szałwii, które po usmażeniu w oliwie staną
Chilli Czosnek i Oliwabiałka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna
Kolizje SmakówTakie muffiny drobiowe są świetną alternatywą dla zwykłych mielonych. Nie dość, że nietypowo wyglądają, to jeszcze są zdrowsze, bo przygotowane z chudego mięsa i pieczone w piekarniku. Dodatki można wybierać dowolne – u mnie dziś szpinak, suszone pomidory, pestki dyni i ser cheddar. Do przygotowania muffinów wykorzystałam oprócz kurzęcej piersi, mielone mięso z udek bez skóry i kości(...)Fajnie prezentuje się na półmisku i myślę, że może stanowić świetny pomysł nawet na imprezową przekąskę. Na 9 muffinów: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie pojedyncza pierś z kurczaka i 3 udka bez skóry i kości) około 100 g świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów garść prażonych pestek dyni 1 jajko 1 cebula 1-2 ząbki czosnku
Smaki Na Talerzu