pieczony kurczak z ziemniakami - 1342 przepisów (strona:43/90)

Złociste pieczone ziemniaki 196

Złociste pieczone ziemniaki Pieczonych kartofelków u mnie w domu nigdy dość :) Pieczone w całości, w talarkach, w księżyce, forma nie ma znaczenia, ważne by było dużo.  Tym razem ziemniaki wyszły mocno czosnkowe, chrupiące z zewnątrz,a wewnątrz rozpływające się w ustach...Akurat miałam na stanie sporo małych ziemniaczków (na skutek tego, że nie cierpię ich obierać(...)minuty dłużej. Od razu ziemniaki odcedzić i dokładnie odparować. Jeszcze ciepłe oprószyć kolorowym pieprzem, solą, dodać pocięty w plasterki czosnek, listki rozmarynu i kocanki. Skropić olejem, dokładnie wymieszać. Ja robię to w tym samym garnku w którym się gotowały ziemniaki. Przykrywam pokrywką i energicznie potrząsam garnkiem, by wszystkie przyprawy dokładnie się przylepiły do ziemniaków. Odstawiam garnek na co najmniej

na moim stole...
Top października. Najpopularniejsze przepisy. 170

Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut.  3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową  4. Delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem  5. Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)  6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach

Słodkie okruszki
KRUPNIK 131

wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała

potrawyregionalne
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 277

Wykonanie:Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :)Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je.Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią.Smacznego

Smaki Edyty
Kurczakowe oszczędności 653

usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję

Buniabaje w kuchni
Grillowanie – porady 222

płynu sugeruje dobre wypieczenie i ostrzega, że niedługo mięso może stać się suche. Szpikulec przyda się też w przypadku twardszych warzyw, dla których trudno czas pieczenia po prostu „wyczuć” – np. w przypadku ziemniaków. Dlaczego ważna jest marynata? W przypadku potraw z grilla często stosowana jest marynata. Pełni ona następujące ważne funkcje: nadaje smak, skrusza mięso, nawilża mięso zmniejszając ryzyko(...)generalnie wygodniejszy w użyciu, gdyż mniej pyli i brudzi, łatwiej się rozpala oraz lepiej i dłużej utrzymuje żar. Ta ostatnia cecha przydaje się zwłaszcza jeśli pieczemy coś przez dłuższy czas bezpośrednio na palenisku (np. ziemniaki). Ponieważ jednak po brykiecie możemy spodziewać się wyższej temperatury, powinniśmy to uwzględnić przy wyborze poziomu zawieszenia rusztu oraz wziąć pod uwagę, że może to zmienić

Kulinarna Pokusa
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 183

autorka: feri z bloga taste life photograph - smak życie fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski   Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami(...)bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali autorka: gaita z bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki

Weekendy w domu i ogrodzie
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I PIECZARKAMI 122

mięso w roladkę.Rolady obsypujemy przyprawą do kurczaka i lekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 146

groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 518

Wykonanie:Rozpuszczamy w rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy ok 5-7 min. Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku.Gotowe :)Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :)  Pieczone ziemniaki:4-5 ziemniaków2-3 ząbki czosnkuoliwa  Wykonanie

Smaki Edyty
Pierś indycza faszerowana daktylami 131

potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę(...)Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal) 191

pół i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy na kotleciki. Pieczemy bez przykrycia w temp. ok 180 stopni(...)minut. Puree kalafiorowe Składniki: mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki masła lub margaryny łyżka mleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę

e-PrzepisyKulinarne
Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem 203

kilka minut :) Ziemniaczki te podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny. Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil Wykonanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około(...)mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię

Blondynka Gotuje
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 164

znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia