pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:94/865)

Baba ghanoush 61

było coś niesamowitego. W ten sposób robiona baba ghanoush smakowała zupełnie inaczej, jedynie konsystencja została taka sama – nadal bardzo kremowa i puszysta. Smakowała trochę jak wędzonka, trochę jak pieczone ziemniaki z ogniska. Smak dymu był zdecydowanie wyczuwalny. Genialne. Zróbcie tę pastę chociaż raz, z ciekawości. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 ząbek czosnku(...)palnikiem na nie za dużym ogniu, z wszystkich stron (aż się prawie zwęglą i skórka stanie się pomarszczona). Następnie wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je jakieś 10-15 minut. Tyle im w zupełności wystarczy, opalanie nad ogniem już spowoduje, ze zmiękną. Bakłażany studzimy, łyżką wyjmujemy z nich miąższ, wrzucamy do robota kuchennego (ja użyłam rozdrabniarki

Kardamonovy
Żeberka z grilla + film 174

Żeberka z grilla w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku oraz miodu to świetna propozycja na obiad w plenerze. Podane z pieczonymi ziemniakami i surówką będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. składniki na 5 porcji 1 kg żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju szczypta soli czarny pieprz przepis Do miski przeciskamy(...)kroimy na małe, zgrabne kawałki i smarujemy z obu stron marynatą. Tak przygotowane żeberka wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron około godziny. Od czasu do czasu żeberka smarujemy pozostałą marynatą

Smakowite Dania
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 178

ilość wg uznania , -  Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ - Pieprz czarny, - Pieprz ziołowy, opakowanie, - Papryka ostra i słodka do smaku, - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy /Ziemniaczki pieczone: - ziemniaki,  -  Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ , - olej, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - starty, żółty ser, WYKONANIE: /Kapusta: Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy(...)orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami. Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :) /Ziemniaczki: Umyte i obrane ziemniaczki (można dać ze skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy

Wypisz Wymaluj
Pstrąg jak smażyć ? 42

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X pstrąg jak smażyć ? Pstrąg jak smażyć - Doskonała chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia pstrąga i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Pstrąga Pstrąg to wspaniała ryba, która zyskała sobie ogromną popularność w kuchni dzięki swojemu delikatnemu smakowi i wszechstronnym możliwościom przyrządzenia. Pochodzi z różnych regionów świata, a każda odmiana ma swój unikalny(...)każdej strony, aż mięso stanie się miękkie i delikatne. Na talerzu ułóż filety pstrąga i polej sosem migdałowym. Posyp pozostałymi migdałami. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczony ziemniak czy warzywa na parze. Teraz możesz cieszyć się różnorodnymi daniami z pstrąga, które zaspokoją Twoje podniebienie i dostarczą niezapomnianych smakowych doznań. Pstrąg jak smażyć - podsumowanie W tym artykule zgłębiliśmy tajniki

Podstawy Gotowania
Przedstawiam królika 105

ziołach.  Składniki: Królik (tuszka)  Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory)  Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać(...)warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody.  Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Smaki Przyprawy i Kolory
Polędwica wieprzowa z cebulą 138

Soczysta polędwica wieprzowa z cebulą - doprawiona jedynie solą, pieprzem i majerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami  to pyszna propozycja na obiad na co dzień i na Święta. Składniki: 500-550 g polędwicy wieprzowej, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżka oleju, łyżka masła, cebula. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz(...)Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony. Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć

Lena Gotuje
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 163

miejscem spotkań z rodziną i  znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście,  pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach(...)pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody   Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki

Apetyczna babeczka
Przedstawiam królika 136

przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę(...)dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Smaki Przyprawy i Kolory
Przedstawiam królika 138

przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę(...)dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Kulinarna rozmowa
Pieczona gęś 99

Pieczona gęś Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś.  Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku(...)obrać, jabłka pokroić w ćwiartki i wrzucić do naczynia razem z  żurawiną, śliwkami, zielem angielskim i liściem laurowym; - całość troszkę zalać wodą i zamknąć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku do miękkości ok. 1,5h w temperaturze 180 stopni; - po tym czasie odkryć naczynie, co jakiś czas polewać porcje gęsi powstałym sosem w naczyniu i nadal piec przez

MintTaste
Pieczona cukinia 184

swoim pudełkiem śniadaniowym do pracy, to ta cukinia została pieszczotliwie nazwana dętką rowerową. Może faktycznie nie wygląda zachwycająco, ale jest genialna. N a niedzielne obiadki podaję ją z pieczonymi ziemniakami, a tym razem w towarzystwie moje ulubionej surówki z marchwi (to fioletowe to marchew) . Składniki: na 1 osobę 1 cukinia, czyli u mnie 4 pół kubka dobrej jakości oliwy/oleju(...)najlepiej na noc do lodówki. Zamarynowaną cukinię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią alu. Piec w temp. 180 przez godzinę, po pół godziny dobrze jest przekręcić każdy kawałek, aby upiekła się równomiernie.   Smacznego!           Artykuł Pieczona cukinia pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 811

obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól(...)przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut.  Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem

Zdrowie na języku :P
Żeberka pieczone w miodzie 51

upieczeniu delektować się soczystym, miękkim mięskiem. Do pieczenia dodałam dużą cebulę, bo uwielbiam gdy mięso piecze się w towarzystwie warzyw, które nadają mu dodatkowego smaku. Przyznam się, że wieki całe nie robiłam żeberek, a po ostatnim eksperymencie stwierdzam, że muszę je piec częściej. W towarzystwie brokułów i pieczonych ziemniaków smakowały wybornie, idealnym dodatkiem do nich byłaby także surówka(...)lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do żeberek i wszystko razem przekładamy do naczynia do zapiekania, lub woreczka do pieczenia. Pieczemy ok 70-80 minut

Cynamonowe szczęście
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 165

Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie.  Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej(...)umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrylować miąższ z pestkami, tworząc wgłębienia. Oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (170 stopni). Wyjąć, wylać sok, który wytrącił się podczas pieczenia. Mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę

Poezja Smaków - blog kulinarny