menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy
My Chcemy Jeśćgustu. W szczególności tym wszystkim, którzy rozmyślają o zrobieniu czegoś innego z tym mięsem, coś niebanalnego i smacznego. Pieczona pierś kurczaka Nasze danie opiera się na prostych składnikach, które z łatwością znajdziecie w sklepie. Wystarczą słodkie ziemniaki (bataty) , marchewki, czerwone cebule, masło, pierś z kurczaka, pomarańcza i świeży tymianek. Najpierw zapiekane są warzywa – bataty, marchewki i cebula
Ciasna Kuchniapasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka(...)mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy
Apetyczna babeczkasmaczne i delikatne, na pewno jeszcze nieraz je zrobię. Żeby było szybko, smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Składniki (na ok 8 kotlecików) : 2 średnie cukinie duża marchew jajko 3 łyżki otrębów pszennych sól(...)odciskamy. Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy z cukinią. Dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (albo pieczemy w piekarniku
e-PrzepisyKulinarnewarto będzie . A wracając do jedzenia to dziś zapraszam na szybką i smaczną pieczoną pierś z kurczaka , danie jedno garnkowe to dla tych co lubią szybko sprawnie i do rzeczy , do takiego mięsa można dodać wszystko na co się ma ochotę , od ziemniaków po buraki i można tak wymieniać , więc w takim razie zapraszam na przepis . Składniki(...)wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 2 godzin , 160 stopni . Mięso pieczone wolniej jest zdecydowanie bardziej soczyste a nie jak podeszwa . Kiedy już nasza pierś z kurczaka jest gotowa to śmiało możemy siadać do jedzenia , a takie danie można podać z ryżem , czy ziemniakami , ale ja także uwielbiam na zimno jako zamiennik wędliny
Mój Smaksandacza 400 g filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej) sól biały pieprz puszka kukurydzy czosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki(...)wyłożoną papierem do pieczenia Jan Niezbędny. Na wierzch każdego kawałka wyciskamy łososiowy suflet. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 10 min. Kukurydzę odsączamy, podsmażamy chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości . Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy. Do słoika wlewamy
Malinowe PocałunkiAromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża(...)mąkę z bulionem za pomocą rózgi kuchennej. Wtedy masz pewność, że grudek nie będzie. Dodaj do gotującego się na wolnym ogniu gulaszu, zamieszaj. Gulasz gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z ziemniakami, kaszą i warzywami. Smacznego
Zasmakuj KuchniKrem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moskole przepis Moskole co to takiego? To proste danie kuchni regionalnej z ziemniaków i mąki. Potrawa kiedyś bardzo popularna, dziś moskole są atrakcją turystyczną. Najpopularniejsze są moskole góralskie. Tradycyjne moskole podhalańskie wypiekane są w piecu lub na blasze kuchennej. I jak mówią rodowici górale, niech cię ręka Bosko bron mówić moskale, to są moskole. A więc jak się robi moskole
Dieta moja pasjapolania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos
Sztuka gotowania w/g Samirynależy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową(...)brytfanki w której będziemy piec dynię wlać 3 mm wody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować na gładkie purèe blenderem
Mia Cucina Sofietalodówki na ok. 30 min. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe to kroimy na mniejsze. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy wraz ziemniaki do mięsa. Wszystko razem mieszamy, tak aby się pokryło marynatą. Całość przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniarobi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście
Smaki Przyprawy i Koloryrobi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście
Kulinarna rozmowa