odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba(...)się nazywa ;p) cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa
Kitchens Alphabetdostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie. Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której część ziemniaków zastąpiłam cukinią. Wiem, że w niektórych domach do babki ziemniaczanej dodaje się również skwarki(...)Wartość kaloryczna jednej porcji: 333kcal Białko: 11,75g Tłuszcz: 7,725g Węglowodany: 56,625g Składniki: 1kg obranych ziemniaków 200g cebuli 650g cukinii 3 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1. Obrane ziemniaki, cebulę i nieobraną cukinię zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Można to zrobić na tarce, ja to robię
Feel Eatgodziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano(...)odrzucić pierwsze zdrewniałe liście. Kolejne 10 oderwać od głębia i obgotować w posolonej wodzie. Sprawdzić czy są miękkie nakłuwając najgrubszą część liści - ich trzon. Liście muszą być miękkie, w piekarniku nie dojdą - jedynie się zagrzeją. Jeżeli liść się delikatnie przerwie, to nic się nie stanie. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia. Z chodnych usunąć zgrubiałe trzony. Z kiełbasek zdjąć skórę i naciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnysoczysty, miękki a wręcz rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do piekarnika kiedy tylko chcemy. Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam. Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 2 kg 1 ząbek(...)kilka ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia
Mama Gotujefurorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka(...)szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. * Przed końcem pieczenia otwieramy folię i trzymamy jeszcze ok. 5 minut w piekarniku. Sposób na przyrządzenie ziemniaczków : 1. sposób : możemy je wcześniej ugotować ( nie na bardzo miękko ) , a potem przez
Ostra na Słodkozaczynu, dodajemy sól i rozgniecionego ziemniaka. Wyrabiamy do połączenia się składników mechanicznie mikserem lub łyżką, a potem ręcznie. -- -- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30-60 min. -- -- -- Potem jescze raz krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części. -- -- Wyrabiamy bułki i wykładamy na blachę. Przykrywamy do wyrośnięcia na 20-30 min., rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Następnie smarujemy mlekiem/wod(...)/białkiem do wyboru i posypujemy nasionami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. zależy od piekarnika. -- Majonez https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/02/majonez-domowy-w-10-sekund.html Keczup https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/keczup-z-cukinii.html -- -- Smacznego
chleba naszegoPurée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Sos żurawinowy Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około 5 minutach dodajemy cukier, masło i redukujemy do konsystencji sosu. Demi-glace Rozgrzewamy piekarnik do 210 ºC (termoobieg). Na blaszce układamy pocięte(...)posmarowane olejem kości. Warzywa kroimy na mniejsze części. Pieczemy około 80-90 minut aż kości i warzywa się zarumienią. Całość zalewamy wodą, dodajemy czosnek, vegeta natur i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 godzin. Po tym czasie przecedzamy uzyskany wywar i dodajemy wino. Ponownie redukujemy do momentu, w którym wywar zamieni się w konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy cukrem, żeby zredukować
chefintheforestpomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 1 szklanka wody 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 ziemniak przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, gotujemy, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania solimy ją. Między czasie myjemy dokładnie ziemniaka, osuszamy, kroimy w kostkę(...)obtaczamy go w przyprawach. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na jedną godzinę w 180 stopniach. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory oraz przyprawy. Po upieczeniu ziemniaka podajemy go z pozostałymi składnikami. Smacznego
Truskawkowa Fiestasuszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 niezbyt duże marchewki 3 mniejsze cebulki 2 ząbki czosnku vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, majeranek, słodka(...)Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem. Pod koniec, kilka minut odkrywam i przypiekam. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy(...)dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej
U Fiolkiostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki(...)pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać
Ze smakiem bez glutenunaczynia żaroodpornego wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka z każdej strony, włożyć umyte główki czosnku całe, schować do lodówki na kilka godzin piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć(...)cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste i mocno czosnkowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzależności od rodzaju grzybów, podsmażamy, a ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu kroimy w plasterki, tak jak i cebulę. Jak się nam trochę podpiecze spód, czytaj: będzie w miarę zbity to kładziemy na nim dodatki, ale nie wszystkie. Z zieleniną czekamy na koniec, albo dajemy ją tuż przed wyjęciem z piekarnika, albo nawet po wyjęciu. W innym przypadku(...)zmieni radykalnie swój wygląd na nieciekawy :) Właściwie nie pieczemy jakoś specjalnie tej pizzy z dodatkami. Chodzi raczej o to, żeby się w miarę podgrzały. Z pozostałego makaronu robimy sos majonezowy. Gotujemy go tak długo aż zacznie się rozgotowywać. Miksujemy z dodatkiem kilku łyżek oleju. Dodajemy czosnek do smaku, a gęstość regulujemy wodą
Kryzysowa Książka Kucharskaszczyptą soli na sztywną pianę. Odsączone ziemniaki przenieść do dużej miski i dodać do nich cebulę (startą i smażoną), żółtka, obie mąki, oliwę, pieprz, proszek do pieczenia oraz około 2/3 łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać pianę z białek i wymieszać jeszcze raz - dokładnie ale delikatnie. Foremkę keksową natłuścić lekko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić. Wlać masę(...)foremki do około 1 cm od brzegu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 - 1 i 1/2 godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). Kroić w grube plastry i podawać z ulubionym sosem (np. grzybowym) lub kwaśną śmietaną. Plastry babki można też podsmażyć na patelni na rumiano (najlepiej na drugi dzień
zadanie-gotowaniepotrzymać nieco dłużej. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste(...)takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Po trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. No i czekanie, aż tarta się upiecze
Proste-przepisy.pl