pieczone udka - 2203 przepisów (strona:50/147)

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku 213

ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut. 3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm).  Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie doprawiamy(...)zmielonym pieprzem. w niedużym naczyniu mieszamy wędzoną paprykę z oregano i odstawiamy. 4. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, posypujemy warzywa plasterkami chorizo - mieszamy. Na wierzchu układamy udka kurczaka i posypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Doprawiamy solą, pieczemy kolejne 20 minut. 5. W tym czasie: Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Zmywamy ;-) 6. Wyjmujemy brytfankę z piekarnika, powstałymi w czasie pieczenia

peggiwkuchni
Udka a’la gyros 44

Skoro tak bardzo lubię i sałatkę gyros i zapiekankę gyros , pomyślałam, że warto spróbować też udek a’la gyros. No i co? No i wyszło pysznie! Udka a’la gyros to ciekawy pomysł na obiad. Na podsmażone udka wykładamy mieszankę podsmażonych z cebulą pieczarek, czerwoną papryką, ogórki konserwowe oraz kukurydzę. Całość smarujemy majonezowo-ketchupowym sosem, posypujemy tartym serem(...)poniższe składniki podzieliliśmy na 5-6 porcji. Do udek tym razem wybrałam gotowe dodatki – kuleczki ziemniaczane z tygodnia francuskiego zakupione w Lidlu, pieczone w frytownicy beztłuszczowej oraz Lidlowa surówka familijna. 3 udka bez skóry i kości 1 cebula około 200 g pieczarek 1 mała papryka czerwona 3 ogórki konserwowe malutka puszka kukurydzy 3-4 garście tartego sera

Smaki Na Talerzu
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 202

suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie(...)puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną

Poranek na słodko
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 132

zastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić czas. Efekt jest bardzo smakowity, wszystko znika(...)ostatniego koralika żurawiny w naczyniu. Składniki (na 2 duże porcje): 2 udka kurczaka ze skórą 150g ziemniaków 3 średnie marchewki 100g żurawiny mały pomarańcz 4 łyżki oleju 2 gałązki rozmarynu łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru brązowego łyżeczka suszonego tymianku łyżka masła sól i pieprz do smaku   Udka kurczaka myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia. Pomarańcza myjemy i ścieramy

Smaczna Strona
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 354

cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy smak ma również pieczona cieciorka, która zresztą wygląda po upieczeniu jak prażone orzeszki. Razem z kalafiorem, po zmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania(...)zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami

Niedzielny kucharz
Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 212

marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili w płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy na udka część marynaty z każdej strony i układamy na w naczyniu. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę obracając udka co 10 minut i nakładając na nie resztę marynaty czyli w sumie pięć

Mango Papaja
Dieta w insulinoodporności. Kurczak pieczony z warzywami z woka. 142

jest nudna i pełna wyrzeczeń, a wręcz przeciwnie łatwa, lekka i przyjemna. Podzielę się z Wami jednym przepisem tak na zachętę... Kurczak pieczony z warzywami z woka. Przepis na 2 porcje. Składniki: - 300 g małych udek lub bakłażana w wersji wege - 1 czerwona cebula - 2 kolorowe papryki - 2 łodygi selera naciowego - 300 g brokuła - 2 ząbki czosnku - 1 cukinia(...)limonki + 1 łyżeczka mielonej kurkumy + wyciśnięty 1 ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy + szczypta soli, pieprzu i chili (opcjonalnie) - składniki wymieszaj. Udka / pokrojonego bakłażana natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 30 minut w 190 C.  Posiekaj drobno warzywa w paski, talarki lub plastry, posyp solą, pieprzem, czosnkiem i wymieszaj.  Rozgrzej wok, wlej oliwę

Apetyczna babeczka
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 157

patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy(...)blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut

Z Majeczką w kuchni
KURCZAK PIECZONY Z MANGO 134

Uwielbiam tę wersję kurczaka. Zarówno pieczonego w całości jak i samych udek. Nigdy nie udało mi się zrobić, zdjęcia, chociaż gotuję go dosyć często. Teraz wreszcie mam zdjęcie i podaję przepis. Jest genialny. Składniki: cały kurczak lub części 1 dojrzałe mango 50 g masła kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, suszona szałwia, czerwony pieprz w całości, czosnek(...)czosnkiem niedźwiedzim - można użyć np. estragonu lub innej przyprawy. Natomiast szałwia jest obowiązkowa :) Kurczaka czyścimy, smarujemy oliwą z przyprawami, pod skórkę i do środka wkładamy kawałki masła i mango. Pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 220 stopni w zamkniętej brytfannie

Cytryna&Co.
Kacze udka 185

odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne. Na początku pieczemy około 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kacze udka w czerwonym winie 79

się piecze, nadaje jej wspaniałego smaku, ale jako że dodajemy go pod koniec – nie dominuje. Doskonale sprawdza się, aby polać nim np. kluski. Kacze udka w czerwonym winie: 4-6 sztuk kaczych udek (każde po 250 g) 1 łyżka majeranku ok. 8 ząbków czosnku w łupinach kilka gałązek rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego(...)posypujemy suszonym). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Na 10-15 minut przed czasem zakończenia pieczenia kaczki w rondelku zagotowujemy wino wraz z konfiturą. Mieszamy, aż konfitura się rozpuści. Gotujemy przez 10 minut. Po godzinie pieczenia wyjmujemy kaczkę i ostrożnie zlewamy wytopiony tłuszcz do osobnego naczynia (jest idealny do pieczonych ziemniaków, czy podsmażenia klusków). Polewamy kaczkę

Poezja smaku
Kurczak w chrupiącej panierce bez smażenia. Przepis niskotłuszczowy 88

płatków kukurydzianej zaliczył pobyt w rozgrzanym piekarniku. Wyszedł tak, że palce lizać. Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia Składniki: trzy ćwiartki z kurczaka (można też użyć udek lub pałek), 4 ząbki czosnku, 1 jajko, łyżka mąki pszennej, kilka garści płatków kukurydzianych, papryka ostra, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą(...)będzie cały chrupiący), piecz w temp. 200 stopni przez 1 godz. i 15 min. w przypadku całych ćwiartek lub około godziny, gdy używasz pałek lub udek. Kurczak najlepszy jest od razu po wyjęciu z pieca. Artykuł Kurczak w chrupiącej panierce bez smażenia. Przepis niskotłuszczowy pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
PIECZONE ŻABIE UDKA + FILMIK 198

Żabie udka to przysmak kuchni francuskiej, są one bardzo lubiane i pżyżadzane na różne sposoby. Ja przygotowałam je pieczone w bardzo prosty sposób z z czosnkiem i natką pietruszki. Udka wyszły delikatne i smaczne, myślę że tak przygotowane zasmakują nie jednej osobie(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, osuszamy, doprawiamy sola i pieprzem.  Przekładamy  mięska do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz natkę pietruszki, wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Na patelnię wylewamy masło, podpiekamy mięska 2-3 minuty,  z każdej strony, następnie wlewamy bulionu i dalej pieczemy około 5 minut.  Wykładamy na talerz, podajemy z warzywami

Kulinarne Fantazje Marioli
Łosoś pieczony w porach 122

kuchni, choć jak zapewne wiecie jest to kuchnia klasyczna i trudno jest odtworzyć jej dania. Pozostanę przy prostych, domowych potrawach takich jak łosoś pieczony w porach . Nie będzie ślimaków ani żabich udek. Tych rarytasów polecam spróbować przygotowanych przez specjalistów, gdzieś we Francji ;) Ja przygotowałam pysznego, rozpływającego się w ustach łososia z porami pieczonego w papilocie. Polecam to danie

Codzienne Gotowanie
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce 184

sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni(...)pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce (4 servings

karmelowy

Proponowane wyszukiwania