pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:6/267)

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 138

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne(...)Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.  Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy

Wino Francja Kuchnia
Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki. 260

pasta. Jeśli i Wam zostanie  np z obiadu kawałek pieczonej, czy grillowanej ryby to serdecznie polecam przygotowanie takiej pasty, minimum wysiłku, maximum smaku :) Polecam :) Składniki - kawałki pieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga ) - 2 jajka ugotowane na twardo - zielona cebulka lub szczypiorek - majonez - sól, pieprz Wykonanie Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 209

krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii(...)minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę i kroimy ukośnie na porcje. Podajemy… z czym kto lubi. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej podana na obiad, kolację

mojewypiekiinietylko
Miruna na parze 334

Miruna na parze   Moja wersja brytyjskiego dania fish and chips. Zamiast smażenia ryby na głębokim tłuszczu, wypróbujcie przygotować ją w inny sposób - ryba pieczona w folii aluminiowej będzie delikatna, miękka a zarazem wilgotna w środku.   Składniki na 2 porcje: 2 płaty miruny sól, pieprz ziołowy sok z cytryny przyprawa do ryb* folia aluminiowa(...)folię (błyszczącą stroną na wierzch) nałożyć przyprawioną rybę, skropić sokiem z cytryny.  Przygotowaną rybę zawinąć w folię (dosyć szczelnie, aby soki z ryby nie wypłynęły). 3. Piec w 195-200 C przez około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze płaty tym krótszy czas pieczenia). Podawać np. z frytkami. *Jeżeli nie macie

Ugotować
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 168

było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele  2 papryki 3 pomidory(...)minut. Ryby wyciągamy z lodówki, warzywa z patelni układamy na dnie  żaroodpornego naczynia. Na warzywa układamy makrele i całość  wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę i warzywa pieczemy przez 30 minut, a następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika, rybę dzielimy na części, wykładamy na talerze i podajemy z warzywami,  posypując wcześniej całość, drobno pokrojoną natką pietruszki

Miód i pieprz
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 199

przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby*- 0,5 szklanki śmietanki 30%- 2 ząbki czosnku- pół pęczka świeżego(...)szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby.3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił

Kraina Tysiąca Smaków
Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 167

chcemy kupować wystarczy ruszt z piekarnika i pod spód wkładamy małą brytfanna do której będzie ściekać tłuszcz i soki z ryby. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rybę min 15-20 min. Opcjonalnie: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy małą garstkę ziaren słonecznika i troche siemienia lnianego i podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem

Piekielna Kuchnia Pati
Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i ziołami 87

Pieczone pstrąg przypomina mi zawsze wiosnę i zestaw standardowy nad wodą - ryba z frytkami. Przygotowanie takiej ryby jest szybkie, łatwe a efekty są powalające. Ilość składników również jest łatwa do zapamiętania. Składniki: 2 pstrągi  2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki + 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich  sól, pieprz Piekarnik nastawiamy(...)samo postępujemy z drugą rybą.  Pstrąga pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210*C, odkrywamy folię aluminiową i kładziemy łyżeczkę masła na każdą z ryb. Pieczemy jeszcze przez 8 minut

Gotowanie i blogowanie
Pstrąg z grilla 135

Pstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą(...)potrzeby w lodówce), aby mięso przeszło aromatem przypraw i dodatków. Krótko przed grillowaniem ryby dokładnie nacieramy jeszcze na całej powierzchni kilkoma łyżkami oliwy. Pstrągi umieszczamy w ruszcie przeznaczonym do pieczenia ryb i umieszczamy nad dobrze rozgrzanym grillem, ale na dość wysokim poziomie. Opiekamy po 6 minut na stronę (pod koniec pieczenia możemy obrócić ryby więcej razy). Skórka powinna się lekko

Kulinarna Pokusa
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 203

zależy, pozostaje tylko się śmiać, bo załamywać albo denerwować się nie opłaca. Szkoda zdrowia, nerwów... ;) Pamiętajcie o tym!Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę... lubię pieczoną, bo jest taka delikatniejsza od usmażonej. No i nie trzeba przewracać każdego kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już.  Składniki: - ok. 500 g filetów(...)blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.6. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić dokładamy rybę (można ją jeszcze delikatnie posolić, w zależności od tego, jak dużo soli było w marynacie) na tą samą blaszkę. Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. Jeśli ziemniaki będą rumienić się zbyt mocno zmniejszamy temperaturę (spokojnie nawet do 180 stopni

Kraina Tysiąca Smaków
Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika 96

rozmaryn (jak kto lubi około płaskiej łyżeczki) i sól do smaku, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie dokładamy kawałki ryby i pieczemy dalej około 10-15 min. Teraz czas na szpinak. Kilka kropel oliwy ląduje na patelni. Dodajemy kawałki czosnku(...)smażymy, dodajemy szpinak i chwilę do blanszujemy. Na koniec pieczenia ryby warto włączyć funkcję grilla i zapiec jeszcze kilka minutek do osiągnięcia pięknego koloru. SMACZNEGO! Rusty fork http://rustyfork.pl/   Artykuł Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 204

Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego(...)zapiekania, polać roztopionym masłem i przykryć folią aluminiową. Rybę i ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza - rybę niżej, ziemniaki wyżej. Piec 20 minut. Pod koniec pieczenia ryby przyrządzić sos: roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny, ale nie zrumieniła się nadmiernie. Następnie dodać sok z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać

W SMAK
makrela pieczona w pomidorowo czosnkowym sosie 145

makrela pieczona   Wszystkich miłośników morskich ryb, nie trzeba szczególnie zachęcać do dania wykonanego z pysznej makreli i aromatycznego sosu. Zaś  tych którzy kulinarną morską przygodę mają jeszcze przed sobą, szczerze zachęcam do wykonana ryby według tego przepisu. składniki dla trzech osób(...)masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos)  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie  wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze, podając z ryżem lub innymi dodatkami

Miód i pieprz
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 115

fasolówki.  Do czego wykorzystać sos pesto?  Nie skłamię twierdząc, że pesto można dodać prawie do wszystkiego. Od oczywistych potraw jak makaron, po te mniej, np. pieczona ryba, pizza (można dać pesto zamiast sosu pomidorowego) czy zupa. Poniżej zebrałam najpopularniejsze zastosowania dla sosu pesto: makaron z sosem pesto - to bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami(...)śmietaną lub mascarpone  risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego

Chilli Czosnek i Oliwa
szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 204

szczupak pieczony w sosie pomidorowo czosnkowym Pełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej.  składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg  3 łyżeczki(...)dokładnie pokrywamy nią ( również od środka) wyciągniętą z lodówki rybę. Następnie szczupaka zawijamy w aluminiową folię  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 - 40 minut ( na 5-7 minut przed końcem pieczenia rozchylamy arkusz folii pozwalając rybie się podpiec),   po czym wyjmujemy z piekarnika,  dzielimy na części i wykładamy

Miód i pieprz