pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:42/267)

Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 107

samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów(...)wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki

królestwo garów
Łosoś pieczony z nutą cytryny 201

Pyszna pieczona rybka na obiad. Łososia doprawiłam tak na prosto solą, pieprzem i odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku

Monia miesza i gotuje
Pstrąg z patelni 171

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku

magiczna kuchnia Kasi
Surówka do ryby smażonej 881

Surówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 136

jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.
Rybny przekładaniec 137

jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie.  Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić(...)ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie z tymiankowe puree bataty z cytryną

SzczyptaSmaQ
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 141

wystygnie. To teraz bierzemy się za rybkę. Rybkę miałam już przyprawioną. Na rozgrzanej patelni rozgrzałam sklarowane masło i smażyłam kilka chwil obracając co chwilę. Przesmażoną rybę położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok. Włączyłam piekarnik i nastawiłam go na 160 stopni. Na drugiej patelni przesmażyłam posiekaną cebulę, wlałam bulion i gotowałam do czasu, aż ilość płynu zredukuje(...)dorzuciłam trawę do patelni. Po chwili wlałam śmietanę kremówkę, zamieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a po tym czasie zestawiłam patelnię z ognia. W tym czasie wstawiłam rybę do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam przez sitko (chodzi tu o przetarcie cebuli), trawę cytrynową wyrzuciłam, postawiłam sos na malutki ogień, wrzuciłam odrobinę skórki z limonki startej

Blondynka Gotuje
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 202

Pieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak

Mienta blog
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 182

dawna. Chwila namysłu i wyruszyłam na zakupy. Dopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby, w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :)Składniki (dla 2 osób(...)nich układać kolejno: dzwonko łososia, łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową.3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę.4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C.5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu.Ziemniaki hasselback:Składniki:2 ziemniakipieprz ziołowysólzioła prowansalskiekoperekmasłooliwaWykonanie:1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć.2. Ponacinać dość głęboko ostrym nożem, co kilka milimetrów. Posypać

Pasja Smaku
Lutenica 173

wystarczają na jakieś 2 litry, ale możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Lutenica jest idealna z białym serem (jej słodko ostry smak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam

ladykitchen
Szybki chutney rabarbarowy. 130

wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi

zadanie-gotowanie
Pasta z łososiem i pesto wg Aleex 142

Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć go na folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu. 2. Posiekać kawałek papryczki chili. 3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto

W mojej kuchni
Pstrąg pieczony 91

razem z pstrągiem pieczonym było podobnie. Zaczynam się obawiać, że wkrótce w kuchni nie będzie dla mnie miejsca. Jeśli jednak mam jeść taką rybę, to mi to pasuje. Składniki pstrąga pieczonego 2 świeże wypatroszone pstrągi 4 plasterki cytryny 1 / 4 pęczka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć(...)stroną do góry. Rozprowadzić na nich odrobinę oleju i na każdym położyć rybę. Przed zawinięciem sprawdzić, czy część folii przykrywającej pstrąga od góry także jest pokryta olejem. Zawinąć pstrągi, dokładnie zamykając folię z góry i na bokach. Pstrąga włożyć do nagrzanego do 200 o C piekarnika i piec 30 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pstrąg pieczony pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek(...)zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.Wyciągamy i rybę i ziemniaki.Wykładamy na talerze, serwujemy .Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ryby w diecie małego dziecka 115

zalecanej ilości ryb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Wielka szkoda, bo przecież są one źródłem bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, a także białka i żelaza. Ten wpis będzie dotyczył diety najmłodszych. Dowiecie się, dlaczego ryby w diecie małego dziecka są tak ważne. Skąd może wynikać tak niskie spożycie ryb? Wiele osób dorosłych nie je ryb, bo zwyczajnie(...)skóry. Kiedy zacząć podawać maluchowi rybę? Zaleca się podawanie ryb już w okolicach 7 miesiąca , czyli prawie na początku rozszerzania diety. Co ważne – wczesne podanie ryb dzieciom może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. Oczywiście na początek wystarczy mała porcja ryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę

Natka Pietruszki
Ryba po marsylsku 126

solą ziołową. Każdy kawałek ryby skrapiamy oliwą z oliwek. Na filetach układamy po plastrze limonki i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut. Rybę można podawać z ryżem. Dorsz to chuda ryba. 100 g to zaledwie 80 kalorii. Z tłuszczu dorsza produkowany jest tran, który poprawia pamięć i zapobiega chorobom serca. Jest

My Chcemy Jeść