pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:35/267)

Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 183

faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki:500g filetu z łososia 500g ziemniakówBiała część z poraPęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku20g masła2 łyżki oliwy50g żółtego seraStarta skórka z 1 cytrynyBiały pieprz, sólNastawiamy w garnku osoloną(...)solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Pstrąg pieczony z bakłażanami i soczewicą 209

serii lżejszych obiadów, zapraszam na pstrąga pieczonego z bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe. składniki: - 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia - przyprawa ziołowa do ryb - duży bakłażan - puszka konserwowej soczewicy - ząbek czosnku - masło, oliwa z oliwek - sól morska - pieprz cytrynowy Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki(...)posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą morską, przyprawą do ryb i pieprzem ziołowym. Wszsytko skrapiamy oliwą z olwiek. Pieczemy 30 minut. Smacznego

SMYKWKUCHNI
PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM MALINOWYM 112

skropienia szklanka malin Wykonanie: Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami

Z Majeczką w kuchni
Chrupiące pieczone ziemniaki 388

Chrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa(...)pomijać. Nie są to dietetyczne ziemniaki, ale zdecydowanie najlepsze. Goszczą u mnie niemal podczas każdego przyjęcia i zawsze każdy pyta o przepis. Są idealne do kotletów, kurczaka, smażonej ryby i pieczeni. Chrupiące pieczone ziemniaki: 2-3 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy) 4 duże ząbki czosnku

Poezja smaku
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 92

śmiało stwierdzam, że jest to produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu, nie za tania(...)śmietaną i gotowe. Proste prawda? Co ważne zawierające mnóstwo Omega-3. Ten składnik jest krytycznie pomijany przez wiele osób, które nie zdają sobie sprawy, że zjedzenie raz na miesiąc ryby nie zapełni zapotrzebowania organizmowi tej witaminy.  Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal B 28 g W 57 g T 20 g Składniki na 2 porcje: ▪   140 g makaronu

zdrowo i aktywnie
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 131

śmiało stwierdzam, że jest to produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu, nie za tania(...)śmietaną i gotowe. Proste prawda? Co ważne zawierające mnóstwo Omega-3. Ten składnik jest krytycznie pomijany przez wiele osób, które nie zdają sobie sprawy, że zjedzenie raz na miesiąc ryby nie zapełni zapotrzebowania organizmowi tej witaminy.  Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal B 28 g W 57 g T 20 g Składniki na 2 porcje: ▸140 g makaronu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 118

zalewowych terenach, obsadzanych ryżem, w sąsiedztwie rzeki powstał sposób przechowywania ryb, zasypanych ugotowanym ryżem. Odcięta od powietrza, będąc w kontakcie z fermentującym ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Musiała mieć wtedy niezły zapaszek. Marynowaną rybę zjadano, a ryż szedł do kosza. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie nowe zastosowanie jako baza znanego dzisiaj(...)Ważnym dodatkiem są glony nori. Danie spokojnie bez nich się obędzie, ale ich obecność wzmacnia smak, wnosząc delikatny zapach i posmak morza. Sushi bowl możecie zrobić z krewetkami, pieczonym łososiem, rybą maślaną, wędzonym łososiem, a nawet pstrągiem. Ważnym elementem dania jest biała rzodkiew – świetnie sprawdzi się też czarna rzepa, lekko pikantna, która zastępuje w sushi bowl chrzan wasabi

Niedzielny kucharz
Ryba w sosie śmietanowym 296

szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę(...)Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.  Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła.  Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 282

Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz(...)naczynia żaroodpornego (może być duże i niskie, albo małe i wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków

Poezja smaku
Papryka, właściwości i zastosowanie 128

Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne

Pomysłowa kuchnia
Dorsz zapiekany w folii 275

ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pieczenia

Ugotować
Ulubiony przepis – łosoś po azjatycku 181

lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem. Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu(...)Dodatki biały ugotowany ryż Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie, a następnie dodaj soję, syrop klonowy

codojedzenia
Szaszłyki z kurczaka cytrynowo tymiankowe 205

Uwielbiam kurczaka zaprawionego sokiem i otartą skórką z cytryny z dodatkiem świeżego tymianku. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i bardzo aromatyczne. Grillowanego kurczaka podaję z ryżem i tzatziki. Czasami piekę naan, grilluję pomidory. Lubię przyrządzać dużo dodatków do grilla, zwłaszcza kiedy mamy gości. Podstawą grilla jest jednak dobrze zamarynowane mięso. Kurczaka grilla smakuje wyśmienicie. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne(...)zazwyczaj działka mojego męża ale zdarza się, że ja również coś tam grilluję i to nie tylko mięso. Pod tym względem jestem bardziej innowacyjna, bo na grillu można piekę krewetki, ryby, warzywa, a nawet chleb. Poza tym lubię wybiegać poza granice i zawsze wymyślam coś nowego na grilla. Może to być nowa marynata, przyprawa, jakiś specjalny dodatek do grilla. Warto

codojedzenia
Fish & chips z kombiwaru - ryba z pieczonymi ziemniakami 99

oddzielny post a dziś z jego wykorzystaniem słynny amerykański fish & chips w moim wydaniu. Zapraszam na przepyszny obiad. Można go oczywiście zrobić w piekarniku, też będzie super. Ryba z pieczonymi ziemniakami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 263

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 129

Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej jak i słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce

Kuchnia w oparach
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 215

miękkich greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego

Karo in the Kitchen
Halibut w sosie chrzanowym 194

pieprzem i miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 194

pieprzem i miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 138

wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
MÓJ SPOSÓB NA UDANE WAKACJE czyli jak przeżyć urlop z rodziną 113

rzeczywistością. Rozpraszają nas , odciągając przy okazji od tego co najważniejsze, od naszej rodziny i dzieci. To one potrzebują taty grającego z nimi w piłkę, obmyślającego wyprawę na ryby czy piekącego kiełbaski na grillu a nie osoby wpatrzonej w ekran laptopa czy grzebiącego wiecznie w smartfonie. Wakacje to niepowtarzalny czas nawiązanie bliskich, dobrych relacji z naszymi dziećmi, nie zmarnujmy go! ZABIERAMY

WYSPA SZCZĘSLIWA
Czy rozpylacz do oliwy jest potrzebny? 138

Przecież to gadżet. A wcale nie! Dla mnie to bardzo użyteczny przedmiot. Trzymam w nim oliwę z oliwek, a czasami olej. Pryskam sałatę, patelnię przed smażeniem, blachy przed pieczeniem. Spryskuję rybę przed smażeniem i dzięki temu przyprawy mi z niej nie spływają, które sypię bezpośrednio na nią. Spryskuję też chleb przed długim wyrastaniem, aby nie zsychał się z wierzchu. Zastosowań

Blondynka Gotuje
Łosoś po grecku (w warzywach) 181

pewno zdecydowana większość kojarzy rybę po grecku, czyli rybę usmażoną w panierce i tłuszczu, przykrytą podsmażonymi warzywami. Ja przedstawiam dziś przepis na jej lżejszą wersję, bo ryba jest pieczona a jest nią mój ulubiony łosoś. Wyszło bardzo podobnie a z całą pewnością zdrowiej. :-) 2 duże filety z łososia 1 por 6 marchewek 3 pietruszki  3 łyżki koncentratu pomidorowego

Szefowa kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 145

więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy(...)Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do mięsa lub ryby

codojedzenia
Ryba z pomidorowym pesto 172

przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru.  3. Powstałym pesto nacieramy rybę.  4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Domowa przyprawa Cajun 149

się odwoływać. Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary

Marder&Marder Manufacture
Sos chrzanowy 133

chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką.  Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek

My Chcemy Jeść
Sos ogórkowo-czosnkowy. 356

razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka 201

Wybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie

Plate of Joy
Pstrąg zapiekany w szpinaku 143

gałką. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut

Mama Gotuje
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 159

Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie

Wyprawy kulinarne
Masło chrzanowe + film 179

Masło chrzanowe czyli pyszne smarowidło do pieczywa. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu masło smakowe, podane na świątecznym stole będzie fantastycznym dodatkiem do  pieczonych mięs, ryb oraz ugotowanych na twardo jajek i wędlin. Do masła można dodać swoje ulubione zioła. składniki na 180 g masła 150 g masła 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka rzeżuchy lub natki pietruszki

Smakowite Dania
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 153

rybę. Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Na talerz wysypać mąkę i delikatnie panierować w niej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut.  Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego

Gosia gotuje
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 162

syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo szybko zjeść

ClauditteMissCooking
Sos musztardowy-fitness 137

przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis.Skladniki do 3-4 porcji miesa:250 ml bulionu warzywnego2 lyzki srednio-ostrej musztardy1 plaska lyzeczka cukru1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej2 lyzki jogurtu greckiegosol-opcjonalnie ( bulion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 189

cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej  Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster cytryny i zawijamy rybę w zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej

peanutbuttermonster