pieczenie - 19054 przepisów (strona:915/1271)

Świąteczny piernik 2 209

soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami

Aga w kuchni
Ciasteczka wiatraczki 141

francuskiego wycinamy kwadraty o długości boku około 5-6 cm. Następnie każdy róg nacinamy w stronę środka. Zawijamy do środka co drugi przecięty róg. Układamy wiatraczki na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienką z dżemu

Aga w kuchni
Tarta serowa 195

tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy

Aga w kuchni
Babeczki z malinami i jeżynami 208

foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach.  Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce

Aga w kuchni
Udka zapiekane z porem i serem 339

Następnie posypujemy przyprawą do kurczaka. Por kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Udka układamy na blaszce i pieczemy ok 20 min w piekarniku w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy udka z piekarnika, układamy na nich por i plasterek sera i zapiekamy jeszcze

Aga w kuchni
Pizza dwie pory roku 188

połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut

Aga w kuchni
Drożdżowe rogaliki z powidłami 206

ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki. Formujemy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Szybkie babeczki - serniczki 149

biały, cukier waniliowy, budyń śmietankowy oraz olej. Włączyłam robot i miksowałam przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty, że wyjdzie on każdemu

Aga w kuchni
Tarta z truskawkami 335

Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka  ubijamy z cukrem  do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem

Aga w kuchni
Pomarańczowe muffinki 171

rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników sypkich wlewamy składniki płynne i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w blaszce. Wlewamy 2/3 objętości. Pieczmy 20 min w 170 stopniach. Do cukru pudru dodajemy dwie łyżeczki soku pomarańczowego (świeży lub z kartonu) i mieszamy. Dekorujemy muffinki lurem  i układamy kandyzowane skórki pomarańczowe

Aga w kuchni
Roladki ze szpinakiem 188

zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Po ok. 30 minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli czosnkowej i gotujemy ok. 12 minut. Polecam z całego serca ten ryż, jest przepyszny

Aga w kuchni
Ciasteczka z m&m's 101

jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptę soli, mieszamy. Dorzucamy kolorowe m&m'sy. Całość mieszamy i formujemy w  małe kulki, które układamy na blaszce. Pieczemy ciasteczka ok 10 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Muffinki z colą 220

wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 25 minut. Po upieczeniu posypałam muffinki płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Rurki z kremem (bitą śmietaną) 219

paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem i śmietan fixem. Nadziewamy rurki bitą śmietaną przy użyciu szprycy

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 171

obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), na koniec plasterki żółtego sera i posypujemy oregano. Pieczemy 15 min w 200 stopniach

Aga w kuchni