czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne(...)Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto o chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniłyżeczka ekstraktu z migdałów, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 30 migdałów. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i po łyżeczce ekstraktu z wanilii i migdałów. Zagniatamy składniki na ciasto. Gdy już nam się ładnie połączą wkładamy ciasto(...)moczymy. Ściągamy z nich skórkę i kroimy na połówki. W palce wtykamy połówkę migdała i robimy nacięcia na palcu. Szczęki i myszki tak samo robimy z ciasta i migdałów. Pieczemy w piekarniki około 10 minut w 190 stopniach. Do uzyskania motywu krwi użyłam dżemu.Naprawdę są pyszne
Aga w kuchniczęść smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniłyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 fety, szczypta soli, pestki dyni, słonecznik łuskany, 1 żółtko. Przygotowanie: Produkty sypkie tj. mąka, sól, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na 30 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej(...)fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek
Aga w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 4 jabłka słodkie, 6 brzoskwiń, 2 łyżki śmietany kwaśnej Przygotowanie: Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie(...)zakryło nam całe dno blachy, na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnibiałka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem białym i wanilinowym na białą masę. Następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia. Kolejno wlewamy rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Na końcu dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Papilotki umieszczamy w blaszce na muffinki i wkładamy do nich po jednym biszkopcie. Wylewamy(...)masę serową do 1/2 objętości. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy niecałą godzinę
Aga w kuchniSkładniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo(...)truskawek, 3 galaretki truskawkowe. Przygotowanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając. Gdy powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła
Aga w kuchniszklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut
Aga w kuchnitakie lubię :) pyszna, słodka marchewka z pieczoną karkówką a do tego ziemniaczki... Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, 6 marchewek, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Karkówkę myjemy i tniemy na kawałki ok 10 cm. Posypujemy je przyprawą do karkówki. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia(...)żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Początkowo pieczemy w 200 stopniach, a po 15 minutach zmniejszamy na 180 stopni. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ją wodą i gotujemy ok 8 minut. Wkładamy 2 łyżki masła, cukier i mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minutki, tak by nam się nie rozgotowała i przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki tortowej*, 100 g margaryny, 3/4 szklanki cukru*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka(...)cukier wanilinowy, 300 g wiśni (u mnie mrożone), 1/2 szklanki mleka*. *(szklanka na 250 ml) Przygotowanie: Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy
Aga w kuchnijajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 0,5 litra maślanki. Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek(...)silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniłyżki kakao, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Przygotowanie: Żółtka, cukier, cukier waniliowy, wodę, olej i wymieszany z mąką proszek do pieczenia. Na koniec odlewamy trochę ciasta (ilość zależy od tego jak chcemy mieć dużo ciemnej masy), dosypujemy do niego kakao i mieszamy. Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną(...)masę i widelcem robimy wgłębienia. Pieczemy babkę w 175 stopniach ok 40-50 minut
Aga w kuchniJest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku(...)cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy
Aga w kuchniszklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka. szklanka=250ml Przygotowanie: Do miski wsypujmy suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy likier jajeczny i wbijamy jajka. Po połączeniu wszystkich składników ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm(...)Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchnitrochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;) Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych borówek, nasączenie: 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie: Jajka wraz(...)ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną
Aga w kuchni