cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą . Przepyszne :) Składniki: daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa(...)wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać. Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne
głodny alergikmożna użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek(...)użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. krem: Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast skrobi można użyć budyniu kokosowego lub śmietankowego). Pozostałe mleko zagotować ciągle mieszając, wlać skrobię i aromat waniliowy, zagotować do zgęstnienia. Dobrze mieszać
głodny alergikSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy(...)nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły. Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki
głodny alergikprzepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe(...)margaryna bezmleczna 0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń
głodny alergikjajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka
Wypieki Ulioleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy cukier puder do dekoracji Składniki powinny być w temperaturze pokojowej najlepiej wyciągnąć z lodówki 2-3 h przed przygotowaniem . Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć. Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy(...)wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka
Wypieki Ulicukru do wypieków 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego 150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy 2 duże jajka 50g płynnego miodu Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, orzechy - przesiać, odłożyć. Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Formę(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka". Krem: · 0,5 l śmietanki kremówki 30 % · 2 tabliczki białej czekolady
Wypieki Ulismakuje jak kawunia, no ale do kawki to tylko ciasteczko więc zapraszam...;) Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej u mnie tortowa 200 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 200 gram margaryny 350 gram powideł śliwkowych 1 puszka masy kajmakowej krówkowa Masa jogurtowa: Krem jogurtowy do tortów lub ciast(...)Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki śmietanki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części Formę ( 20/ 27 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i każda z części pieczemy oddzielnie w 180 st az ciasto się zarumieni. Ciasto możemy lekko rozwałkować na papierze a następnie palcami "rozciągnąć" po blaszce. Masa jogurtowa: krem
NaKońcuJęzykawszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości(...)ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią
Ze smakiem i z pasjąstopionego masła 2 jajka 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem (do podania) cukier puder (do oprószenia) masło (do wysmarowania formy do pieczenia) Do misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy ( najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany(...)Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki i tak z zachwytu oszalały. Naleśnik nieco przypominał murzynka z zakalcem mojej mamy ;) I dobrze! Taki miał być. Bo to urok skandynawskich naleśników. W trakcie pieczenia rosną i puchną. By po trzech Zdrowaśkach opaść. Cóż
bastalenaciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy(...)pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami oceniamy podczas pieczenia
Apetyczna babeczkacukru 1 i ½ szklanki mąki tortowej Łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra
Apetyczna babeczkałyżeczka proszku do pieczenia Dżem lub konfitura Wykonanie; Masło z mąką posiekać nożem. Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem, dodać do mąki z tłuszczem. Dodać proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Ciasto zostaw na chwile w chłodnym miejscu, po czym rozwałkować i wykrawać nieduże kółka. W połowie kółek zrobić w środku 1 lub 3 dziurki. Piec ok.20 minut
Apetyczna babeczkapołowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy(...)śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkapszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 203 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posikać i zagnieść ciasto, (jeśli będzie się kleiło, wstawić na chwilę do lodówki). Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kółeczka, każde kółeczko napełnić łyżeczką maku, zagiąć w trzech miejscach(...)powstanie ,,koniczynka,,. Piec ok 12 min w tem 200 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mak- składniki; 12 dag zmielonego maku 1/8 l mleka 5 dag startej skórki cytrynowej 4 dag pokrojonych migdałów 5 dag rodzynek cukier do smaku Mak i wszystkie składniki zalać gotującym mlekiem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczka