często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g(...)minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią w środek), lekko zagnieść i uformować dłońmi maczanymi w oliwie 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę, posmarować oliwą lub wodą lub rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka (gdy chcemy mieć bardziej rumiane) i odstawić na ok.10-15 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowekonsystencja. Doprawiam, ponownie mieszam, po czym formuję z masy kotleciki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach około 20 minut, w połowie pieczenia przewracając burgery na drugą stronę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiproste, przygotowanie zajmuje 10 minut. To co pieczemy dziś? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 0,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła(...)cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor. Gotowe! Mówiłam, że proste i łatwe! A jakie pyszne! ;-) Smacznego i zapraszam na mój FanPage na Facebooku! SmykWKuchni
SMYKWKUCHNImalaksera i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ciasteczkowej. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Upieczony i lekko ostudzony spód smarujemy dżemem. W dużej misce umieszczamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników(...)całości masy serowej odlewamy połowę i miksujemy z Nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodajemy wanilię i mieszamy. Masę serową z Nutellą wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wykładamy na górę masę waniliową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dodatkowe 60 minut
Mania Gotowaniakakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy 15 minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony(...)kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniBardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy na natłuszczoną formę 20 cm x 20 cm i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, później zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut
Kulinarne przygody Gatityproste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej razowej starta skórka ze sparzonej cytryny 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło(...)puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem i układamy pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatityjuż resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą. Wkładam(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Po wyjęciu posypuję listkami oregano
Kulinarne przygody GatityMuffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 12 łyżek oleju słonecznikowego 250 g jogurtu naturalnego(...)borówek Wykonanie: W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem. W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitywykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy ją oliwą
Kulinarne przygody GatityWyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy(...)drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy. Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie. Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy
Kulinarne przygody GatityOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("aa179f0636e60ce5ee1f8b446fa1bfed
Kulinarne przygody GatityPora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :). Chleb pięknie(...)chleb wyrastał 10 godzin w lodówce, ale można go też zostawić do wyrastania na blacie na około 4 godziny. Wyrośnięty chleb nacinamy na głębokość 2 cm i pieczemy w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Chleb studzimy na kratce. A oto blogerki, które wspólnie piekły ten chleb: Ania http://bajkorada.blogspot.com
Kulinarne przygody Gatitytrochę cukru mniej do masy jajecznej. Inspirowałam się przepisem z bloga, nomen omen Czekoladą utkane . Popękane czekoladowe ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder do obtaczania ciasteczek Wykonanie: Czekoladę razem(...)minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, szybko obtaczamy każdą kulkę w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka urosną, więc trzeba zachować niewielką odległość między nimi. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją gdy będą
Kulinarne przygody Gatitydaktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałowe opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej(...)ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika. Ciasto wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatity