pieczenie - 19054 przepisów (strona:339/1271)

Ciasto gruszkowe 186

Składniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa(...)gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25  minut.  Upieczony biszkopt studzimy

Niezły Młynek
Szarlotka na kruchym cieście 432

dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi(...)kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni
Ciasto dyniowe 234

wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.   Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.  Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem(...)wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka

Pasja Smaku
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 206

proszkiem i zmielone orzechy. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe jabłka  cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego(...)cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie su chy. Przepis zaczerpnięty z zeszytu “Dolci si fanno così

Mia Cucina Sofieta
Suszone pomidory w zalewie 267

wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory , ale za każdym razem robię to w inny sposób. Tym razem pomidory suszyłam długo, ale w jednakowej temperaturze. Suszenie ich w niskiej temperaturze koncentruje ich naturalny smak, dodatek ziół i przypraw wzbogaca go, a dodatek cukru delikatnie je karmelizuje. Po spędzeniu ok. sześciu(...)suszenia są pomidory lima, gdyż są bardzo mięsiste i nie potrzeba wydrążać ich środków do suszenia. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów doprawiamy solą, cukrem, ziołami i posypujemy granulowanym czosnkiem, ponadto całość skrapiamy oliwą, Suszymy pomidory w temperaturze 100 st. C około 6 godzin. Czas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z malinami i pianką 221

ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo(...)gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce

Monia miesza i gotuje
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 254

serem i szynką, tak aby nacięcia znalazły się na górze palucha, jednocześnie końcówki podwijamy pod spód, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Paluchy drożdżowe układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Aby paluchy były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą(...)Wstawiamy formę z wyrośniętymi paluchami do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Upieczone paluchy studzimy na kratce, a kto nie wytrzyma zjada je jeszcze gorące.. Smacznego! The post Paluchy drożdżowe z szynką i serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez ) 186

było zrobić zapasy. Składniki: ( na 12 sztuk ) * 100 g masła * 3/4 szklanki cukru pudru * 1,5 szklanki mąki * 1 szklanka wiórek kokosowych * 2 jajka * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro * 1/2 szklanki mrożonych jagód(...)innych owoców Wykonanie: Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Dolać mleko/napój owsiany - wszystkie składniki dokładnie połączyć. Masę wykładać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami.  Piec 25 minut w 160 stopniach

kolorowotorcikowo
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 551

mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać.  Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut

Z miłości do słodkości
Lamington, czyli kostka kokosowa 208

czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka  100 g cukru  100 ml oleju  100 ml mleka  70 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 150 g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 60 g cukru 4-5 łyżek kakao Dodatkowo: około 300 g wiórków kokosowych ½ opakowania marmolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę z proszkiem(...)Stopniowo po łyżce dodajemy na przemian olej, mleko oraz suche składniki. Piekarnik  rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach około 23 cm na 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. "suchego patyczka".  Wyjmujemy i   pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy

Mania Gotowania
Dietetyczny piernik z czekoladą i orzechami 203

jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w miejscu, które przekroiliśmy, składamy ciasto i polewamy czekoladą ciasto również na zewnątrz. Kroimy drobno orzechy włoskie i posypujemy nimi ciasto

Mango Papaja
Szarlotka sypana 196

szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka) 1 kostka masła (200g) cynamon PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem . 1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które(...)szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy. Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta.  Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami

Moje Kuchenne Rewelacje
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 145

pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki.  Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby  jednakowo się upiekły z dwóch str.  Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem. Przygotowanie sosu: Cebulę

Moniki Smakołyki
Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką 122

Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa.  Składniki: 3 porcji 30 min pieczenia i 20 przygotowania serek Almette z ziołami, 200 g ziemniaków, 3 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, świeży tymianek, 2 łyżeczki kapary, papryczka chili, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo(...)pieprzem. Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.  Całość  łączymy ze szpinakiem.  Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze

Moniki Smakołyki
Szarlotka z budyniem i owocami 202

zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią(...)palcach. Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem.  Piec

Czerwień i błękit