pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:47/265)

ZUPA SELEROWA Z POREM 122

wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie(...)warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewajcie do miseczek, każdą porcję udekorujcie kleksem  kremu chrzanowego , posypcie chipsami z szynki i posiekana dymką. Inspirację zaczerpnęłam z "Mojej kuchni w Paryżu

OliveandThyme
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 172

plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni.                          Podajemy na przykład

Moje Kuchenne Rewelacje
Szynka pieczona w całości babci Basi 165

Polecam prostą w przygotowaniu szyneczkę pieczoną , która jest bardzo smaczna i na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 min. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 min , a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Domowa pizza 158

międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka(...)oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze na 10 minut, po tym czasie smarujemy keczupem. Wykładamy wpierw starty ser, potem rozrzucamy pieczarki i szynkę. Możemy poukładać plasterki pomidora, ogórka lub inne dodatki wedle uznania. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 786

swoim ulubionym. Do świąt jeszcze sporo czasu, także spokojnie możesz pokusić się o wypróbowanie i przetestownie przepisu. Bardzo polecam, szynka jest pyszna! Składniki na marynatę: 1-1,2 szynki wieprzowej (kulka) 1 l wody 50 g soli 2 g saletry potasowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu kilka gałązek rozmarynu Przzygotowanie: przygotować marynatę. Zagotować(...)posiekanym rozmarynem i ułożyć w rękawie masarniczym lub obwiązać sznurkiem, by szynka trzymała kształt piekarnik nagrzać do 100`C. Mięso ułożyć na ruszcie. W najgrubsze miejsce wbić termometr (zaopatrzyłam się w termometr z sondą), nastawić temperaturę 68`C i czekać, aż termometr dźwiekiem oznajmi koniec pieczenia. Pieczenie trwa 2 godziny, bez obracania. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek 105

dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki.  Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna , Gosia , Magda , Ewa oraz Sabina i Dorota

Magiczne Życie Marty
Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze :-) 274

sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. DODATKI -1 papryka -1 cebula -trochę szynki -trochę sera żółtego -pieczarki -oregano,bazylia Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę. paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju. Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,pieczarki kroimy w plasterki. Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek(...)wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach. Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią. Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 174

pół a potem w plasterki 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki drobno pokrojonej  szalotki 6 kromek  chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny) 3 plastry szynki  ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera 2 łyżki startego parmezanu Świeże liście estragonu (opcjonalnie) Przygotowanie Sos Mornay  Rozpuścić masło(...)Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera.  Piec

Stare Gary
Rolada z pesto i suszonymi pomidorami 170

łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. 4. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią spożywczą. Marynujemy w oliwie i przyprawach przez całą noc, następnie pieczemy w temp. 180st C przez 120 minut

Kuchnia w czekoladzie
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 361

wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej(...)ricottę pieprzem cytrynowym i wykładamy suszone pomidory. Pomagając sobie folią zwijamy roladę. Obok układamy plastry szynki dojrzewającej (tak jak na zdjęciu niżej) i toczymy roladę (pomagając sobie folią) w drugą stronę tak, aby szynka otuliła całą roladę. Roladę przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli pieczemy ziemniaki, obieramy je, tniemy na cząstki, obtaczamy w 2-3 łyżkach oleju

Poezja smaku
PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA 221

boki. Dodajemy sos pomidorowy na całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w  220ºC  (termoobieg). Wyciągamy pizzę i kroimy wedle uznania. Dodajemy na pizzę pozostałą szynkę crudo, rukolę, pomidory oraz płatki, świeżo

chefintheforest
Bitki wieprzowe z szynki 283

Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi

Poezja smaku
Palmiery na dwa smaki 122

posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na płat ciasta równomiernie wyłożyć masło, a na nie plastry szynki. Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku. Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. (Jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut(...)wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam na suchej blaszce) w odstępach (palmiery trochę urosną) i delikatnie spłaszczyć np. wałkiem. Można posmarować białkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor. Piec w temperaturze 195°C  przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące). Ja piekłam dwie blachy naraz.  Palmiery z serem: Palmiery z szynką

Kubki smaku
Jajeczkowy koszyczek (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu/laktozy) 86

powie nam, że nie warto? Podobno trochę odmiany zawsze jest wskazane. ;-) Jajeczkowe koszyczki podawaj z dużą ilością zieleniny. Smacznego! Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: około 6 minut Składniki: jajka - 2 szynka wiejska - 50g parmezan - 10g zielona cebulka - 1 sól himalajska/morska - 1g pieprz - 1g Instrukcje: Włącz piekarnik na 230 stopni.Ubij białka jajek i dosyp do nich szynkę oraz poprósz

Keto Przepisy

Proponowane wyszukiwania