pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:25/291)

Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 161

kilkakrotnie ostrożnie odwracając. Kotlety podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat oraz kawałkami świeżych pomarańczy. Uwagi Właściwie jedyną trudnością tej potrawy jest rozwiązanie problemu połączenia dość twardego fenkułu, który wymaga względnie długiej obróbki termicznej, ze schabem wieprzowym, który nie tylko że szybko staje się miękki w wysokiej temperaturze, to w dodatku zbyt długie pieczenie czy grillowanie grozi przesuszeniem mięsa

Kulinarna Pokusa
POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH 145

Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy(...)podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie... Składniki: ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej 100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy) 1 łyżka oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka

Kuchnia MagdaLeny
Boczek faszerowany z air fryer 40

fryer. Na święta zrobiłam pyszny pieczony boczek, jeden boczek rolowany i dwa w kawałku po ok. 1 kg, z chrupiącą skórką, która była na wierzchu boczku wieprzowego. Tym razem boczek piekłam w Frytkownicy beztłuszczowej – air fryer, smak rolowanego boczku jest taki sam jak boczek faszerowany z piekarnika, boczek pieczony w piekarniku, ale dużo czasu się zaoszczędza podczas pieczenia, mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 166

warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wieprzowy z piekarnika 231

Gulasz wieprzowy z piekarnika Dziś polecam gulasz, który praktycznie robi się sam, wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i włożyć do piekarnika. Bardzo ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku.     Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża(...)przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: Pieczone ziemniaczki harmonijkowe       Artykuł Gulasz wieprzowy z piekarnika pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Polędwiczka faszerowana warzywami 145

Lubię polędwiczki wieprzowe, szczególnie faszerowane warzywami, są smaczne i soczyste. Idealne na szybki obiad do pieczonych ziemniaków. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków(...)ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą oraz pieprzem, układamy równomiernie podsmażone warzywa. Polędwiczkę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem. Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut

Bajeczna Kuchnia
Szarpana wieprzowina (Pulled Pork) 130

się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru czubata łyżeczka soli łyżeczka świeżo mielonego pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)mieszanką przypraw. Przełożyć mięso do naczynia, wlać około 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 4 godziny, po tym czasie przełożyć mięso do innego naczynia i rozdzielić ("poszarpać") widelcem na małe kawałki. Można je polać niewielką ilością sosu z pieczeni lub wymieszać z sosem

wyzwania kuchenne
soczysta pieczona szynka 178

mięso  zrumienione  przed pieczeniem na maśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z uznaniem wszystkich domowników. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki 50 g masła marynata 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Sposób przygotowania(...)mięsa  w czasie pieczenia. Następnie szynkę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut

Miód i pieprz
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 159

rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli - szczypta pieprzu -szczypta tymianku Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy: pół

KreatywnePiny
Polędwiczki z grilla w pysznej marynacie 68

Polędwiczki z grilla w pysznej marynacie Soczyste i delikatne mięsko wieprzowe idealnie sprawdza się pieczone na ruszcie. Polędwiczki smaży się krótko, na mocno rozgrzanym grillu, co sprawia, że mięso pozostaje kruche i przepyszne. A dzięki marynacie nabiera smaku i aromatu.     Składniki: 1 polędwica wieprzowa 5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska) 2 ząbki czosnku

Blog z Apetytem
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 130

wcześniejszą zapowiedzią na facebooku, na blogu pojawia się przepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej

Kolorowy Przepisownik
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 105

grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych

królestwo garów
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 159

wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą, przykryć. Wstawić do lodówki na dwa dni, przynajmniej dwa razy w ciągu doby przewrócić mięso w zalewie. Mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia

Kuchnia Pokoleń
Świąteczny Mix potraw 236

Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 177

marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche i delikatne - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polędwiczki wieprzowe najpierw marynujemy w przyprawach i cebuli. Aby mięso było soczyste w środku, polędwiczki obsmażamy z każdej strony, przekładamy(...)Dokładny przepis poniżej. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym. Składniki : 2-3 polędwiczki wieprzowe 2 cebule cukrowe 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa do smażenia sól i pieprz Przepis na polędwiczki wieprzowe - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. polędwiczki oczyścić z białych

Moja Książka Kucharska