pieczarki - 22435 przepisów (strona:1207/1496)

Fondue mięsne po burgundzku 218

dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane pieczarki lub cebulki. Na koniec jeszcze krótka uwaga. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem ustawionym na środku stołu może być niebezpieczne, dlatego lepiej zrezygnować z takiej wersji, gdy w pobliżu

Pełny talerz
Żur na domowym zakwasie 205

czekania, ale wystarczą 3-4 dni. Nie ma uniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki... W innych przepisach na tę zupę możecie znaleźć rozgotowane ziemniaki - to żur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój

W SMAK
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 218

Idąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie.  Składniki:  kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości )  odrobina masła  żółty ser jajka  szczypiorek  Sposób przyrządzenia: Z każdej

pieprzny smaczek
Sos tatarski 135

podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane i posiekane ) 2 łyżeczki musztardy stołowej sól

Pełny talerz
925. Gofry z nutellą & Kilka pomysłów na... 202

orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły)   troszkę inna wersja, z makaronem noodle    tortellini z grzybami w maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem    curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż

More food, love and dreams
Wieprzowina myśliwego 103

SKŁADNIKI 1,5 kg wieprzowiny  300 g pieczarek 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny pęczek natki pietruszki (posiekać) 3 garści suszonych grzybów (zalać wrzątkiem i odstawić na noc) 1 duża cebula czerwona (posiekać) 1 mała czerwona papryka (posiekać) 3 liście laurowe 3 ziarenka owoców jałowca pieprz kolorowy 2 łyżki czosnku granulowanego jogurt naturalny (200 ml) sól himalajska świeżo mielony pieprz

ClauditteMissCooking
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 120

domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 333

koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula

Ugotować
Calzone 169

cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier

KreatywnePiny
Tego o mnie nie wiedzieliście. 104

może po prostu dziwactwo? Sami oceńcie. Ja i kuchnia Nie znoszę, gdy ktoś wstawia do lodówki słoik z jakąś  resztką np. w całym słoiku jedna pozostawiona marynowana pieczarka lub ogórek. Krew mnie wtedy zalewa. W lodówce muszę mieć produkty posegregowane według kategorii, a najlepiej jeszcze według kolorów... Nie znoszę gdy ktoś pije z butelki i po wypiciu pozostawia

ClauditteMissCooking
Przepisy na Wielkanoc 170

Pozostałe przepisy możecie znaleźć w zakładce Wielkanoc .   Śniadanie: Barszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek   Żurek   Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny  Mielonka wieprzowa (z szynkowara)  Schab 5-minutowy  Schab pieczony w musztardzie       Mazurki: Mazurek marcepanowy  Mazurek orzechowo-żurawinowy   Babki : Babeczki orzechowe

Sto kolorów kuchni
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 143

pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy płyn odparuje wrzucamy sery. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia, zalewamy śmietaną i miksujemy blenderem. Możemy doprawić papryką słodką. Dodatkowo: -pieczarki w całości grillowane; tylko posolone już w ostatnim etapie obróbki -szczypiorek do posypania. -kawałek grillowanego pomidora, również posolony pod koniec obróbki

BaRepas
Wegańska pizza 154

czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj

Roślinna - blog wegański
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 122

papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa

Roślinna - blog wegański
Wytrawna tarta z porami 97

łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze) 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 szkl. pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone

Roślinna - blog wegański