pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:189/369)

Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym 140

jeden obiad na kilka dni, bo najzwyczajniej tego nie lubię. Zarówno od strony przygotowywania jak i od konsumpcyjnej. No dobrze, dość marudzenia. Dzisiaj potrawka, czy też najzwyklej kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym. Żeby taki kurczak był kompletnym daniem i do tego sycącym, musi mu towarzyszyć warzywko, a najlepiej kilka no i coś konkretniejszego. W roli „konkretniejszego”, wystąpiła cieciorka(...)puszki. Reszta, czyli nasze warzywa to tak naprawdę to, co mamy w lodówce. Nie masz brokuła? Zamień go na pieczarki lub kalafior. Ich też nie masz? Danie i tak świetnie smakuje bez tych dodatków Generalnie, potraktuj samego kurczaka i sos jak bazę, do której dodasz swoje ulubione dodatki. Danie może nie prezentuje się wybitnie, ale świetnie smakuje i nie wymaga

Mieszam w Garnku
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 227

Dobrze, szybko i smacznie ...:)Zapraszam na kurczaka w sosie pieczarkowo- szparagowym. Cały dzień zastanawiałam się co zrobić- pomysł przyszedł nagle i wiedziałam że to jest..:) obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki: 200 gr pieczarek op szparagów 4 piersi z kurczaka 2 cebule 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego sól(...)Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów. Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają w razie potrzeby. Obiad gotowy. :) Do sosu

Smaki Edyty
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 273

drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia(...)papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z szynką i pieczarkami 125

cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na maśle i oleju zrumień pieczarki. Proces smażenia potrwa około 5-6 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz szynkę. Podsmaż około 2 minut, po czym dodaj śmietankę. Sery parmezan i Grana Padano zetrzyj na drobnej tarce. Odłóż trochę do podania, a resztę dodaj do sosu. Ser powinien się rozpuścić w sosie. Na koniec smażenia dodaj(...)cytryny, posiekaną natkę i koperek, oraz skórkę z cytryny (trochę skórki odłóż do podania). Do przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko i zdejmij patelnię z kuchenki. Makaron przełóż na talerze, posyp skórką z cytryny, serem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z szynką i pieczarkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Mini Calzone 286

procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Farsz: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem.                         Moje posty

Słodka Strona
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 187

dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól(...)kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę

Słodkie okruszki
Sałatka z kurczakiem na słodko 315

Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem 330

pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera 10 dużych pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki ( można pominąć) sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w bardzo

DefinicjaSmaku
Pomysł na obiad 194

dziś dla odmiany będzie kurczak. Niby to takie nudne mięso, bo cóż można z niego zrobić? A no można. Czasami wystarczy kilka dodatków, a mięso nabiera innego smaku. Uwielbiam sosy z dodatkiem wina, dlatego do dzisiejszego obiadu użyłam cydru, który nadał zwykłemu kurczakowi nieco innego smaku  . Poza tym z przygotowania takiego obiadu jest też pożytek. Ponieważ jest to danie(...)temperaturze 200 ° C. Co jakiś czas odwracamy mięso by się równo rumieniło. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na pozostałym maśle. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodajemy je do mięsa. Przed podaniem mięso wyciągamy z naczynia, a do pozostałego sosu dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy też natkę pietruszki

Przysmaki Karolki
Bourguignon z kurczaka 341

mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać. Składniki: 80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry 250g pieczarek małych lub średnich pieczarek 125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę 16 szalotek 2 zmiażdżone  ząbki czosnku 2/3 szklanki białego burgundzkiego wina 2/3 bulionu drobiowego bouquet garni (zastąpiłam(...)zestaw gotowanych warzyw Osobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać

W kuchni wieczorem
Szaszłyki drobiowe z morelami 153

pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez ok. 5 minut(...)kostkę, cebule w talarki, boczek w plasterki (dałam pancettę w plasterkach). Przestudzone pieczarki przekrajamy na połówki. Na patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna, jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Wegański strogonow 117

martwiąc się czy marchew się już rozpadła, czy też sos wyparował i się przypala. ps. Za to danie w skali 0-10 dostałam od Miśki 15,5, nie pytajcie mnie dlaczego nawet to pół, ale wcinała jak wściekła. Składniki na 6 porcji: 400-500 g boczniaków 200-300 g pieczarek 3-4 średnie marchewki (300-400 g) 1-2 pietruszki(...)drugiej strony) 2-3 minut, odłożyć na bok i podsmażyć kolejną partię, tak samo postąpić z pieczarkami. Do garnka gdzie smaży się cebula, marchew i pietruszką dodać paprykę, smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, kolejno dodać kiszone ogórki i sos pomidorowy. Smażyć 3-5 minut, dodać grzyby, doprawić solą (łyżeczka powinna wystarczyć, bo ogórki mają wystarczająco dużo

greenscarf
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 189

duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żołądki w sosie myśliwskim 305

Żołądki w sosie myśliwskim Dziś coś dla miłośników podrobów – żołądki drobiowe po myśliwsku. Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz z pieczarkami, papryką oraz ogórkiem kiszonym. Polecam!   Składniki: 0.5 kg żołądków drobiowych 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie(...)liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości *** *** W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy *** *** Paprykę kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie. Podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Miękkie żołądki kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie

Blog z Apetytem
DOMOWA PIZZA 169

jajko * 4 dkg drożdży świeżych * pół szklanki mleka+ pół szklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru Na sos: * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona(...)Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem (u mnie była to blacha prostokątna z piekarnika). Na ciasto posmarować sos ( koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem i ziołami). Na to posypać warstwę startego żółtego sera, ułożyć ulubione dodatki i wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30 minut

Zrób to smacznie
Potrawka z drobiowych żołądków 151

kurczą w gotowaniu ) 2 gałązki selera naciowego 4 -5 pieczarek 50 ml słodkiej śmietany 2 kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła mąka wymieszana z woda do zagęszczenia sosu ( 1 duża, łyżka mąki na trochę więcej niż pół(...)mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się jadło . Na maśle , przesmażamy pokrojony w plasterki seler naciowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym

Ogrodnik w podróży