pęczek szczypioru z cebulkami, 1-2 ząbki czosnku, 1 szkl. kimchi lub mieszanych warzyw (marchew, brokuł, groszek, papryka) kilka grzybów (pieczarki, boczniaki), 1 szkl. mięsa (usmażonej piersi kurczaka, smażonej wieprzowiny, gotowanej szynki, ryb, owoców morza), 2 jajka, sos sojowy/rybny/śliwkowy/ostrygowy/chili krok 1. na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w plasterki cebulkę i zmiażdżony czosnek. smaż aż zacznie pachnieć. krok
Eksperyment sobotniprzez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona(...)czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą. Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy
W SMAKgram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej – ¼ szklanki – 50 ml ciepła woda – 300 ml sos beszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka(...)Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć
kuchniabellissima.wordpress.comsosem mięsno - warzywnym, posypujemy serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec. SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek(...)ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 25 płatów papieru ryżowego sos chili do maczania sajgonek olej do smażenia Na farsz: ª 1/3 kapusty pekińskiej ª ½ marchewki ª 125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki
Bazując na smakudlatego postanowiłam stworzyć coś nowego. Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki
Fabryka pomysłówzwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka(...)kilka centymetrów wody nad nią) i gotujemy do miękkości (uzupełniając wodę w razie potrzeby). Kiełbasę kroimy na pół-plasterki, cebulę w piórka (lub kostkę) i smażymy razem na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kromy na plastry i również smażymy. Podsmażone składniki dodajemy do fasoli. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli
MyCookBook.pldanie należy do tych które można przygotować w kilka chwil. Makaron do garnka a w tym czasie robimy pyszny sos i gotowe... Składniki; 20 dag makaronu ( u mnie świderki) 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, pieprz 20 dag pieczarek mały kubeczek śmietany 30 % ( ok. 250 ml) koperek 2 łyżki masła łyżka soku z cytryny Przygotowanie; Marchewkę obieramy i ścieramy(...)wrzucamy masło, dodajemy cebule i marchew. Chwile smażymy, często mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki, dodać na patelnie. Smażyć do momentu aż wyparuje cała woda. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny a następnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy makaron według przepisu
Radość kipiąca uśmiechem.Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min Pod koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min. Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać
Proste PotrawyZastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mieszając, doprawiamy do smaku w szklance mieszamy śmietankę z serka, skrobię, mleko oraz około 3-4 łyżek wywaru z pieczarek patelnie z pieczarkami zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy przygotowany w szklance mix na sos wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszamy, aż zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, ponownie doprawiamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtrochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy(...)odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę
Marder&Marder Manufacturedodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka. Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób
Food Squaretych, którzy chcą spróbować jeszcze innych śledzi na ciepło polecam: - skandynawskiego śledzia zapiekanego w sosie śmietanowo-chrzanowym , - węgierskie śledzie w sosie paprykowo-pomidorowym śledź pieczony 4-5 surowych śledzi niesolonych, 5 małych pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 1 łyżka masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka tartego chrzanu, sól, czarny mielony pieprz Umyj, obierz (jeśli potrzeba
Eksperyment sobotnirondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz groszku i pieczarek), przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, pieczarki i groszek. Dusimy przez kwadrans, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenzmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką, dusić przez ok. 15-20 minut, aż mięso zacznie mięknąć. Po tym czasie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić kolejne 15 minut (można dolać wodę jeśli bardzo wyparuje). Następnie doprawić sos solą, pieprzem, papryką i chilli. Można go również zagęścić mąką. Podusić jeszcze przez chwilę i zdjąć z gazu. Wyrośnięte pampuchy parować przez
Simply Foodtrzeba się najpierw przygotować🤔. Jednym z elementów przygotowania się to opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Cebula stanowi bardzo
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka garść grzybów mun 4-5 brązowych pieczarek 2-3 liście kapusty pak choi 200 g makaronu ryżowego przyprawa orientalna sos sojowy ocet ryżowy suszona trawa cytrynowa … Czytaj dalej Potrawka orientalna z pak choi
czarrna od kuchnizapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć
Szybko Tanio SmacznieZWINĄĆ W RULONIKI I POKROIĆ NA CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik Gdy przestygną szparagi zawijamy po 3 sztuki w boczku,i pieczemy około 30 minut w piekarniku program Fun 200C Prażymy pieczarki na patelni nie dodając oleju , Wszytko posypujemy parmezanem potartym na drobnych oczkach Sos Wasabi. W Polsce jest wręcz niedostępny korzeń wasabi (możemy już kupić pastę gotową )albo ja zrobić To nie jest nic innego
Viola cooks with passionpapryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach. Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów
Zasmakuj KuchniDziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne... Polecam! Składniki; 40 dag polędwiczek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 3 łyżki śmietany 18 % zielony lubczyk 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym
Radość kipiąca uśmiechem.schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki: · 4-5 jajek ugotowanych na twardo · ok. 20 pieczarek marynowanych · 5-6 średnich ogórków kiszonych
Bazując na smakułyżka masła klarowanego * 100g sera pleśniowego np gorgonzola * świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozpuścić masło, dodać pokrojone pieczarki i przyprawić pieprzem. Poddusić, dodać ser i poczekać aż się rozpuści. Wymieszać sos z makaronem, posypać koperkiem
Magiczne Życie Martyporcje do wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle, Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa
Food Squaresól, pieprz do smaku majonez i jogurt grecki Przygotowanie: Cebulki osączyć, umytą paprykę pokroić w kostkę To samo zrobić z ugotowanym jajkami oraz pieczarkami Składniki sałatki wymieszać, posolić do smaku, posypać pieprzem Majonez i jogurt wymieszać Sosem polać sałatkę, wymieszać
Proste Potrawydodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Składniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki cebula 150 g szynki 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan . Smcznego
Codzienne Gotowaniepieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy je serwować. Nóżki pieczarek można drobno posiekać wrzucić do rondelka, dodać masło i zrobic z nich sos. Życzę udanego grilla
Smaki Przyprawy i Kolorystarty na grubych oczkach) 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki majonez jogurt naturalny S&P Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy z sosem jogurtowo-majonezowym. Sałatka warzywna: 1 cukinia 1 papryka czerwona ok. 20szt pieczarek 1ząbek czosnku 1 cebula chili S&P Wszystko drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/samą karkówką człowiek żyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce
Walijskie Pichceniewersji wegetariańskiej, z dodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii
zdrowa vege kuchniadodatkiem herbaty, stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody
NA MOIM TALERZUobrać i usunąć nóżki. Serek wymieszać z drobno pokrojoną papryką, pomidorami i ugotowaną - ostudzoną fasolką. Przyprawić, dodać posiekany szczypiorek i nadziać pieczarki. Grillować w 180st C ok 10 min. Ja podałam na sałacie z sosem winegret i oczywiście lampką białego winka :-) ............... Smacznego
Gaździnka warzypieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną
Moja smaczna kuchniaDodajemy pokrojone pieczarki. Ja pokroiłam je w plasterki, ale jeśli wolicie, mogę być też większe cząstki, np. ćwiartki. Gdy kurczak będzie "ścięty", a pieczarki miękkie, dodajemy ok 4 łyżek śmietany i dodajemy kilka łyżek wody, by sos był rzadki, który wtedy lepiej rozprowadzi się po makaronie dzięki czemu nie będzie suchy i wiórowaty :) Pod koniec gotowania dodajemy szczypior. Po ugotowaniu
Taste Of My Daymarynacie obtoczyć pierś, pozostawić na 30 minut, a następnie grillować na patelni. Makaron ugotować w wodzie. Pomidory wraz z posiekaną cebulą i pieczarkami lekko poddusić na patelnie, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Sos wymieszać z makaronem, dodać zioła. Układać warstwami - makaron z sosem, kurczak, plastry sera Mozzarella, posypać bazylią. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach
Fit-aminapieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy je serwować. Nóżki pieczarek można drobno posiekać wrzucić do rondelka, dodać masło i zrobic z nich sos. Życzę udanego grilla
Kulinarna rozmowaEwentualnie dodatkowo: kurczak awokado rukola oliwki czarne pomidory suszone Wykonanie: Sałatę grubo kroimy i przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pomidorem. Cukinię oraz pieczarki również kroimy, a następnie smażymy. Ja do smażenia użyłam nowego odkrycia czyli sosu do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili, który nadaje bardzo oryginalny smak i wyręcza nas po części w przyprawianiu dania. Wszystkie składniki przekładamy
Taste Of My Dayprzepisów z mojego bloga. Może zainspiruje Was któryś z przepisów i coś ugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanem Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią ala carbonara Makaron
Ala piecze i gotujeidealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych
Mania Gotowania