razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oleju(...)oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i poddusić na patelni, wymieszać z kapustą
chili & sugardrożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula(...)wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Drożdże rozcieramy w śmietanie z cukrem. Przelewamy do mąki. Wbijamy żółtka oraz dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy
VioletoweKucharzenierazem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula 1 por 100 g pieczarek 8 plastrów szynki 1 pomidor 200 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera(...)gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi. Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora
VioletoweKucharzeniewędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki, lub co tam komu przyjdzie do głowy :) Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: Wybrane składniki kroję w niezbyt grubą kostkę. Jajka roztrzepuję w miseczce. Ser ścieram na tarce
Gotuj Się Kto Możecukinią, może zainteresuje Was przepis na tureckie pide . A wielbicieli pizzy zwijanej odsyłam do przepisu na stromboli ze szpinakiem i pieczarkami . Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i serem typu feta. Pizza zawijana. Składniki /na 12 bułeczek: ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 3,5 szklanki mąki do pizzy typ 00 lub mąki typ 650 (bułeczkowej) + więcej
Chilli Czosnek i Oliwalubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona 30 oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia(...)ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki
wesoła kuchniaszklanki mąki 2 łyżki oleju 1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia 3-4 jajka bułka tarta Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody
Monia miesza i gotujełyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta 1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić. 4. Ugotowane
Kto ugości moich gości?przyjęciach oraz w święta. Tą pyszną przekąskę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy(...)nacieramy delikatnie solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce *** *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia *** *** Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy
Blog z Apetytemukładamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując z ciasta cienki okrągły placek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry
Miód i pieprzmamy ogromną chęć na pizzę i co wtedy ? Czy musimy zrezygnować z pizzy całkowicie ? Otóż nie. Wystarczy część białej mąki zamienić na pełne ziarno oraz dodać otręby by nasze ciasto było zdrowe. A dodatki ? Można dać mniej sera i pizza wyjdzie mniej kaloryczna. Myślę, że warto spróbować odchudzać nasze dania i jeść je częściej. A wy rezygnujecie z ulubionych(...)miski z mąką pełne ziarno , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni podgrzewam szynkę oraz pieczarki z cebulą. Z koncentratu , łyżeczki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Rozwałkować ciasto i formujemy pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Pieczemy około 20 minut po czym posypujemy żółtym serem
Magiczne Życie Martyżółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu(...)minut do wyrośnięcia. W czasie gdy czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i podrośnięte drożdże. Składniki wymieszać i wyrobić ręką, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto(...)pizze, drugą można przygotować dowolnie (u mnie była z kukurydzą i salami). Składniki sosu połączyć w dowolnych proporcjach w zależności od potrzeby. Ciasto posmarować sosem, posypać startym żółtym serem, ułożyć na nim salami i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pomidory. Piec w nagrzanym do 220 st.C piekarniku przez 15-17 minut
Pasja Smakuzimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób(...)wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dość grube plastry i dusimy do momentu aż przestaną być surowe ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części i formujemy (za pomocą wałka
Słodka Strona