Bardzo smaczne pierożki. Jest to wersja bez indyjskich przypraw, ponieważ mój mąż nie przepada za kuchnią indyjską i ich przyprawami. W Polsce ciągle nie jest bardzo
Kuchnia PokoleńMoże i jest to danie wigilijne- przynajmniej u mnie było, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zamienili karpia na dorsza, łososia bądź inną rybkę, którą
Kuchnia w czekoladziePieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z batatów . Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z sosem czosnkowym lub mieszanką ketchupu oraz majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane solą gruboziarnistą Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam(...)termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane. Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Artykuł Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiTegoroczna jesień obfituje w grzyby. Mimo, że mamy chłodny październik to cały czas jeszcze rosną podgrzybki, maślaki i inne, dobrze znane gatunki jadalnych grzybów. Warto ciepło
Smaczna PyzaUwielbiamy pizze. Jaką? Najlepiej domową. Pyszną pełną ulubionych dodatków. I właśnie na taką pizze dziś Was zapraszam. Dodatkowo ciasto do pizzy wzbogaciłam wspaniałą prażoną cebulką, która
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiWakacje w górach już za mną, niestety. Z wyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę
Czerwona PorzeczkaJest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama
Rozpustne gotowanieprzeprowadzka do nowego lokum, w którym jest piekarnik gazowy. Będzie to nie lada wyzwanie, bo nigdy w takim nie piekłam. Ale do rzeczy. Dziś padło pytanie : co na obiad ? Sklepy pozamykane, więc może pizza ! Zawsze staram się mieć zapas drożdży choćby instant, ale tym razem zabrakło - zostały przeniesione do nowego mieszkania. Postanowiłam po raz pierwszy upiec pizzę na proszku(...)pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek ( taki zestaw był dziś ), kukurydzę i paprykę - w różnych kolorach. Piekłam w 180 stopniach około 30 minut. Piekarnik wyłączyłam, wyjęłam blachę, wierzch pizzy posypałam startym serem
apetytnapieczenieokrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania" :) Tym razem przygotowałam nam obiad z cukinii, którą kupiłam bez jakiegoś specjalnego przeznaczenia. O dziwo, miała nawet smak cukinii, co w porównaniu do ogórków, które teraz można dostać było dla mnie sporym zaskoczeniem! Spróbujcie sami(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 2 osób: 250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki 1 duża cukinia 6 średniej wielkości pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieZwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin
Lamarida.plZapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a
codojedzeniaTego dnia kompletnie nie miałam czasu na gotowanie. Do domu wróciliśmy z synem trochę późno, a w lodówce leżało udko. Nie miałam ani ochoty, ani weny
Blondynka GotujeWiększość z Nas, w tygodniu, nie ma czasu na gotowanie, nasze posiłki mają być smaczne, sycące i najlepiej aby robiły się prawie same. Skąd ja to
SMYKWKUCHNIPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne „po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda
Poezja smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi