biał ego sera półtłustego 185g Tuńczyka rozdrobnoinego w oleju roślinnym 1 czerwona cebula 5 jajek sól, pieprz sz czypta tymianku ły żeczka oct u kilka kropel cytryny natka pie truszki Przygotowanie: Wło żyć do miski ser , tuńczyka, pokrojoną w dr obną kostkę cebulę. Doprawić sol ą , pieprzem , tymiankiem, octem i cytryną. Dodać poszatkowaną pietruszkę. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Przekroić
Gaździnka warzyłyżki oleju 2 łyżeczki cukru ok 250ml ciepłej wody 250g białych pieczarek kilka plast rów wędliny - ulubionej mały koncentrat pomidorowy kilka oliwek kostka żółtego sera o regano, sól, pie prz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać
Gaździnka warzyseler był całkowicie zakryty ) gotować z 15 min , aż zmięknie. Dodać serki i ziemniaka. Zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pie truszk ę dro bno posiekać, wmieszać w kr em lub posypać na wierzchu. Podawać z grzankami
Gaździnka warzypapryki olej rzepakowy Przyprawy mieszamy.Kurczaka smarujemy olejem i nacieramy wymieszanymi przyprawami.Pozostawiamy na noc w lodówce . Po tym czasie udka z kurczaka pieczemy na patelni grillowej do zrumienienia, przewracając od czasu do czasu ,aby sie nie przypaliły
w mojej kuchniRurki półfrancuskie z kremem budyniowym Kruche babeczki z makiem Szwajcarski Orzech Pie Kruche z masą kokosową Mini tarty z malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami
Ala piecze i gotujeSiostra zapiekanka popularnego w Anglii "Sheperd's pie".Wystarczy zamienić ziemniaki na makaron i nowe danie z mięsem mielonym gotowe.Odwołuję się do kuchni angielskiej nie bez powodu. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na Greek Pasta Bake.Uwielbiałam czytać angielskie magazyny kulinarne,oglądałam je z namaszczeniem, a rodzina, u której pracowałam nie przywiązywała do nich zbyt dużej
bistro mamazostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą
W kuchni wieczoremprzyjemnością. Wypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze - ale nie jest tradycyjnym sposobem. Jeżeli macie ochotę, to słodko zapraszam na Trochę inne Apple Pie. " Składniki: (20sztuk)Ciasto kruche:4 żółtka160 g margaryny80 g cukru2 łyżki cukru waniliowego500g mąki + ewentualnie trochę do dosypaniaDodatkowo:2 kg soczystych jabłek40 g cukrułyżka cynamonuMargarynę i cukier wrzucamy
Słodkie Przyjemnościmakową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.Smacznego
Moje pyszne gotowaniejest potrzebne „na gwałt”, nie zawsze bywa w domu. Ponieważ potrzebowałam go do Key Lime Pie, zaczęłam poszukiwania. Przepis na słodzone mleko skondensowane znalazłam u Bożenki z bloga Moje domowe kucharzenie… i przytaczam za autorką. Składniki: - 50 g masła- 220 g cukru- 250 ml wody- 200 g mleka pełnego w proszku Cukier, masło i wodę gotujemy
mojewypiekiinietylkopytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ...Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone
Smaczna PyzaNapiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli .100ml mleka20g świeżych drożdży50g cukru250g mąki pszennej40g miękkiego masła do posmarowania i posypania
Dzieje kuchennej WiewióryJedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy
Kuchnia domowa Anipodstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2 kg ziemniakówłyżka olejuok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku2 duże cebule200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30%pieprzprzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Ziemniaki obrać, pokroić na plastry
Stare GaryEfektowny i smaczny deser ,przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe!składniki (na 4 porcje)500g gotowego ciasta francuskiego4 gruszki70 g czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki40 g mielonych migdałówrozmącone jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak, aby od strony ogonka pozostawić
Stare Gary