Przypomniała mi się sałatka z makaronem, którą się kiedyś zajadałam z kurczakiem i majonezem. Wróciłam do niej w urozmaiconej wersji wegańskiej :) Składniki: 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 g czerwonej fasoli (ok. pół puszki) 85 g kukurydzy konserwowej (ok. pół puszki) 90 g tofu naturalnego (ok. pół kostki) 4 łyżki śmietany sojowej opcjonalnie: pokruszone, niesolone pistacje anana s Przygotowanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Fasolę i kukurydzę (jeśli używamy tych z puszki) odsączamy. Tofu (i ewentualnie ananasa) kroimy w drobną kostkę. Do odcedzonego penne dodajemy pozostałe składniki: fasolę, kukurydzę, tofu i śmietanę. Mieszamy wszystko. Przed podaniem posypujemy sałatkę pistacjami. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce
Weganizm infantylnyCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
Moja pasja smakudzisiaj. Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno nie było na blogu. Powraca makaronowy czas, a pełnoziarniste penne pozwoli na utrzymanie sylwetki w formie, jest naprawdę bardzo smaczne, wystarczy się przekonać! Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Składniki: makaron penne pełnoziarnisty dla dwóch osób szklanka kukurydzy, świeżej
Moja smaczna kuchniaWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona
Moja pasja smakuSkładniki / Ingredients: makaron penne / pasta penne garść koperku / a handful of dill starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta cukru / pinch of sugar sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil cieciorka gotowana
Projekty ze smakiemmasz pomysłu na zdrowy i szybki obiad? A może masz ochotę na brokuła w innym wydaniu? Zapraszam na penne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne dni! Składniki: Dla dwóch osób: 300g makaronu pełnoziarnistego penne 2/3 brokuła 6 pomidorków suszonych 3 łyżki bazyliowego pesto 5 dkg sera salami wędzonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: na 2 osoby pół opakowania makaronu penne pesto : pęczek bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr ziaren słonecznika, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu . Całość zmiksować w blenderze Dosolić do smaku Uwaga! parmezan jest już słony. Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu 2. przygotuj w międzyczasie(...)garnka w którym się gotował dodaj pesto i wymieszaj 4. Wyłóż na talerz posyp parmezanem i listkami bazylii Można dodać kostki baczku jeśli ktoś lubi:) Perspektywiczne penne Agaty
AZgotuj!niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli 1 pomidor
Moja Galeria SmakuSzybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika. Składniki na 2 porcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować
Moja Galeria SmakuOstatnio bardzo makaronowo u mnie ;) Dzisiaj znów błyskawiczny przepis dla wszystkich zapracowanych - zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu penne 200 g startego żółtego sera 5-6 plasterków szynki z kurczaka/indyka 250-300 ml bulionu 100 g serka topionego śmietankowego oregano oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę kroimy na drobną kostkę
Kolejny blog o gotowaniuPrzepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie Makaron gotujemy
R'n'G KitchenPrzepis na pesto w jednej z pierwszych galerii Kolejne składniki to: makaron penne 3-4 zabki czosnku ćwiartka kabaczka lub cukinii ( w tym przypadku był to obrany ze skóry i drobno pokrojony kabaczek) oliwa z oliwek sól pieprz parmezan Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oliwy z oliwek i gotujemy kilka minut aby był al dente
Jemy PijemyPenne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)sosu quatro formaggio, delikatnego makaronu i winnej sałaty gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola
Kuchnia Prezydentowejkażdej 6 przepisów na słone i 4 na słodkie, macie, wybierajcie! Marudziły, marudziły, to nie tamto nie, bo było, bo nie ma calvadosu, bo niedawno tamto było... Wreszcie wybrały. Penne all'amatriciana, które kilka dni wcześniej pierwszy raz jadłam we włoskiej tratorii. Składniki proste, wykonanie nieskomplikowane, smak wspaniały i trochę polski; boczek i cebula w narodowym, przaśnym duecie przy akompaniamencie(...)makaronu penne oraz parmezanu. Niefortunnym okazało się przegrzebanie kilkunastu stron w necie, żeby porównać przepis z tym, co jadłam - wszędzie panoszyły się papryczki chili w płatkach lub szatańsko ostra kiełbaska włoska pepperoncini. Następnym razem zrobię już bez tej przyprawy - moim zdaniem agresywna ostrość przytłacza delikatny zapach wędzonki, który powinien jednak
Kuchnia Prezydentowejracji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę
ChilliJemy