jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie(...)wigilijne paszteciki do barszczu. Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/10\/pierogi5.jpg","recipeIngredient":["Farsz\r","500 g mi\u0119sa z roso\u0142u (u mnie udko, ok 250 g wo\u0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej
Mieszam w GarnkuZrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie na paszteciki o długości mniej więcej 4 cm. Paszteciki ułożyć na blaszce złączeniem do dołu
Kuchnia domowa AniPaszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej sól(...)gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. .Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista.Dodajemy odciśniętą kapustę,grzyby,doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem,cukrem i łyżką
Bajeczna Kuchniacienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli, gdy jest go nieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką(...)którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym wykrawamy kształty i wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię
Kuchenna Kontrrewolucyasię gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka(...)jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz: kapusta kiszona 2 cebule 1 szklanka suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia Ja miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty, całość przyrządziłam tak samo, jednak pewną część pozostawiłam
bastalenawolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła stopionego łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 300 g grubych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej i wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką i zajęłam się farszem. Pokroiłam drobno cebulę
potrawyregionalneusmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięKapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić
Via GustoPaszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej 100 g masła rozpuszczonego 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)FARSZ : 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej i wyciśniętej 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone 6 łyżek oleju 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolikminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam
Mango Papajamąka do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć
W garach u Gosipatelni. Dodać odcedzone pokrojone grzyby i odcedzoną kapustę. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać drobno pokrojone masło i sól. Zagniatać, a w między czasie wlewać po łyżce śmietanę. Ciasto rozwałkować na ok 3mm i nożem wykrajać prostokąty. Z brzegu układać farsz i zawijać. Gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do pieca
Gaździnka warzy