pasta serowa - 445 przepisów (strona:20/30)

Pasta z awokado i kiełkami 238

Ma być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 186

uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.      Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę

Rozpustne gotowanie
Cztery sukienki na wesele. I o kwintesencji cytrynowości. Sernik 190

masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 481

odrobinę jogurtu. Następnie masą serową posmarować każdą tortillę. Przy brzegu każdej tortilli ułożyć całe paluszki krabowe i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do schłodzenia. przed podaniem pokroić na plastry. Do każdej małej roladki wbić małą wykałaczkę z oliwką lub warzywkiem konserwowym.Polecam też:Roladki z tortilli z pastą z tunczyka

Monia miesza i gotuje
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 165

tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania.       Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie z dawkowaniem(...)temperatury 37-38 stopni, podwyższając temperaturę o maksimum 2 stopnie co 5 minut. Będzie to trwało około 35 minut. Podczas podgrzewania mieszamy skrzep delikatnie, ale często, tak aby ziarna serowe się nie posklejały. Utrzymujemy temperaturę 38 stopni przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.  Odcedzamy część serwatki do poziomu ziaren i odstawiamy na 30 minut. Mieszamy co jakieś

Marder&Marder Manufacture
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 164

miesiące, a odmiana Dry Jack potrzebuje 4-6 miesięcy.       Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka ze sklepu, niefiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze, nie UHT) Mleko podgrzewamy do temperatury 32-33 stopni, dodajemy kulturę starterową MSE zgodnie(...)temperatury 37-38 stopni, podwyższając temperaturę o maksimum 2 stopnie co 5 minut. Będzie to trwało około 35 minut. Podczas podgrzewania mieszamy skrzep delikatnie, ale często, tak aby ziarna serowe się nie posklejały. Utrzymujemy temperaturę 38 stopni przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.  Odcedzamy część serwatki do poziomu ziaren i odstawiamy na 30 minut. Mieszamy co jakieś

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti w czerwonym paprykowo-serowym sosie 168

spaghetti w czerownym paprykowo-serowym sosie . Uwielbiam takie proste, ale wyjątkowo smaczne połączenia. Taki obiad u nas znika równie szybko, jak się pojawia. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję; zwiększyć w zależności od liczby osób) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju rzepakowego Woj-len 3 łyżki łagodnego ajvaru (pasta warzywna papryka i bakłażan

Słodkie okruszki
Wegański sos serowy 176

drożdżowych 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki wody Wykonanie: Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i wrzucamy do blendera razem z wodą i octem balsamicznym. Dodajemy czosnek, paprykę marynowaną i wędzoną w proszku, miso, sól i płatki drożdżowe. Całość miksujemy i ser gotowy. Smacznego! Artykuł Wegański sos serowy pochodzi z serwisu

Lamarida.pl
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 267

masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią." - źródło Seromaniacy.pl Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Pasta Amore

Gospodyni Miejska
Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) 169

serowy. Do jego przygotowania wykorzystałam włoski ser gorgonzola, parmezan oraz pecorino, który połączyłam z jajecznym makaronem typu tagliatelle. Idealny przepis dla wielbicieli włoskich smaków ;) polecam serdecznie i życzę smacznego! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu tagliatelle 100 g sera gorgonzola 80 g sera pecorino 80 g sera parmezan 200 ml śmietany 18% s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta

La grande e la piccola cuoca
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 185

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać(...)diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru

mojewypiekiinietylko
C - Kanapeczki z pastą z łososia 169

dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując(...)czarnych oliwek i gałązką tymianku.bądź też szybkie: Łososiowe Przekąski     Składniki: 4 szt wędzone medaliony z łososia, 4 szt ogórek / korniszony, 16 szt oliwki czarne Smak, kilka serowe nici Medaliony kroimy na cztery części, na każdy wbijamy wykałaczkę z plastrem korniszona, serową nicią i czarną oliwką.Albo też w innej wersji: Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z krewetkami i cukinią 170

Bardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalafiorowe gratin 219

Dzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim(...)Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne, oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 215

się przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak(...)batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca

Cooking Monster