I pomyśleć że kiedyś nie znosiłam rabarbaru, kojarzył mi się z chwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :) Ten lekki
Wanilia i Kardamonchodziła mi jedna myśl „co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną , natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem(...)się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające. W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo. Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej
Blendmanchodziła mi jedna myśl „co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną , natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem(...)się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające. W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo. Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej
Blendmanmogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel(...)Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku. Do miksowanej masy dodaj pastę z ciecierzycy, curry, kmin rzymski i chili. Miksuj do połączenia się składników. Masę przełóż na szpinakowy spód. Tortownicę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku. Piecz sernik w tej temperaturze
Raj dla Podniebieniabiałego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć lub wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii świeże truskawki, średniej wielkości, umyte i pozbawione szypułek. Przygotowanie: Ser rozdrabniamy. Ci, co lubią grudki, robią(...)kręcimy, żeby wyszedł knedelek. Knedelki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotujemy partiami. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżymi truskawkami. Smacznego! Post Serowe knedle z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchensposoby. Roladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska(...)szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMam w swoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw. Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam
Zasmakuj KuchniPrzepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". SKŁADNIKI: 1 duży kalafior lub 2 mniejsze Beszamel: 2 ząbki czosnku(...)Czosnek obraż i pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć razem z maśłęm do rondelka. Gdy masło się rozpuści wsypać łyżkę mąki i dokładnie mieszać ok 1 minuty (powstanie gęsta pasta). Ciągle mieszając wlać małym strumieniem mleko (ja robię to trzepaczką ręczną) i gotować aż powstanie gęsty, gładki beszamel. Dodać oba sery, sól i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. 3. Różyczki
Kto ugości moich gości?kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki 36% ( używając 30% też wychodzi) 250 g cukru pudru pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki rodzynków ( zamiast rodzynków można użyć np. suszonej żurawiny) pół szklanki posiekanych migdałów W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem(...)dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wykładamy gazą ( ja użyłam 3 mniejszych(ok. 0,7l) plastikowych doniczek z rozwierconymi dziurami na dnie). Wykładamy do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie talerzykiem i obciążamy. Naczynie do głębokiego talerza, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie. Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia. Kolejnego dnia
Pudełko rozmaitościmąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE - 200 g twarogu półtłustego - 40 g cukru pudru - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka pasty waniliowej - żółtko - truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina(...)umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania
dom-agi.plHej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra
Kuchnia PROzdrowotnadodatkiem porto (co się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki(...)wzrok padł na marcepan... To musiało być dobre połączenie! Zajrzałam do Siankoo, i od niej wzięłam pomysł na spód w stylu granoli, z pieczonych z miodem płatków owsianych. Masę serową posłodziłam odrobiną miodu (i marcepanem rzecz jasna), na wierzch wyłożyłam po łyżeczce powideł, i całość krótko zapiekłam. Wyszły boskie! Obłędnie kremowe, nie przesadnie słodkie, z wyraźną nutą śliwkową... Zakochałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to faza czedaryzacji. Po tym czasie rozdrabniamy skrzep na kostki o boku ok. 1-1,5 cm Solenie W przypadku tego sera solimy rozdrobniony skrzep serowy. Sól niejodowaną dodajemy w ilości 2% wagi uzyskanego sera (ok.16 g soli dla sera z 7,5 litra mleka). Solenie rozkładamy(...)lodówce, w temp. ok. 12 o C, wilgotność 85%, przez 3-9 miesięcy. Ser po osuszeniu i wytworzeniu się skórki (1-3 dni) można pokryć woskiem (lub pastą antypleśniową). Zamiast woskowania można zastosować tradycyjny sposób, jakim jest bandażowanie cheddara. Informacje na ten temat można znaleźć na stronie cheesemaking.com
Przepisy na domowy ser i chlebpodaniem, polać oliwą oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki i słodką papryką w proszku. Podawać z krakersami/nachosami, pokrojonymi w paski warzywami (marchewkami, ogórkami, papryką, laskami selera naciowego) czy jako pastę do kanapek/wrapów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 i 3/4 szklanki hummusu. Tak przygotowany hummus, dzięki obraniu ziaren ze skórki, jest aksamitnie kremowy i niczym(...)samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek . Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Neighbor Food . U mnie podany z Domowymi krakersami serowymi Domowe krakersy serowe
Gospodyni MiejskaEfektowny,orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut.To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!