sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając w tym czasie posiekany szczypiorek. Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki
Moje Kuchenne Rewelacjewąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając(...)potrzebna mocna ręka ;) ). Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę. Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy wykałaczkami. Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodajemy masło i szklankę wody
Moje Kuchenne Rewelacjemała cukinia 1 duży pomidor 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3 łyżki octu balsamicznego oliwa z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę. Cukinię pokrojoną w pólplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni. Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę
Moje Kuchenne Rewelacjedość dużych ziemniaków 40 dag sera żółtego 30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego 2 żółtka tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże sól, pieprz, papryka czerwona masło, bułka tarta PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej) ziół. Ziemniaki obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjegęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka PRZYGOTOWANIE Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą(...)czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką. Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić
Moje Kuchenne Rewelacjemorszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe(...)garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa. Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą
Moje Kuchenne Rewelacjeserii błyskawiczne - tym razem dla miłośników dań na ostro :) SKŁADNIKI 5 łyżek kaszki kuskus 1/2 małej cebuli 1/2 dużej zielonej papryki 1-2 papryczka chili (w zależności jak bardzo ostro lubicie jeść) 10 czarnych oliwek łyżka oliwy z oliwek sól Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje. Cebulę, zieloną paprykę
Moje Kuchenne Rewelacjeboczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły(...)podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą
Moje Kuchenne Rewelacjeserowo- warzywnym nadzieniem SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka twarogowego z czosnkiem 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek(...)mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym. Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki. Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro SKŁADNIKI podwójna pierś kurczaka 1 duża cebula 400g chińskiej mieszanki na patelnię oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryka ostra w proszku chili w proszku sosu sojowy ciemnego 2 woreczki brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego(...)kawałki kurczaka. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
Moje Kuchenne Rewelacjefeta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu
Moje Kuchenne RewelacjePyszna sałatka dla miłośników bobu :) Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak SKŁADNIKI 1/2 kg bobu 1 mała czerwona papryka pęczek szczypiorku Sos: ząbek czosnku 3 łyżki miodu łyżka sosu sojowego 3 łyżki wytrawnego białego wina sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin. Paprykę kroimy w dużą kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. Doprawiamy(...)solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeśmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula 200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia
Moje Kuchenne Rewelacjepyszna :) SKŁADNIKI 1/3 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 żółte papryki kremowe 250g wędzonej makreli (bez ości ;)) 125g bryndzy 70g czarnych oliwek tymianek suszony oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory(...)kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy całymi czarnymi oliwkami. Posypujemy tymiankiem. Podajemy z oliwą z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacje