Składniki: pół główki sałaty lodowej 3 jaja jeden pomidor 20 gram bryndzy 50 gram sera z niebieską pleśnią dymka pół białej papryki Sałatę lodową rwiemy lub kroimy w cienkie paski. Jaja gotujemy na twardo. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w krążki. Wszystko układamy na talerzu. Bryndzę i ser z niebieską pleśnią rwiemy na mniejsze kawałki. Na końcu dodajemy ugotowane
Mango Papajasuchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru 0,5 łyżki przyprawy curry łyżeczka słodkiej papryki olej sezamowy do polania (opcjonalnie) oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Nasiona soczewicy przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrane ząbki czosnku oraz papryczki pepperoni siekamy na bardzo(...)osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy - świeży imbir, curry i słodką paprykę (pomijając sól, pieprz). Kolejno do całości dołączamy drugą połowę ugotowanej soczewicy, mieszamy całość i rozdzielamy na dwie części. Do obydwu części dodajemy przesmażone papryczki, czosnek oraz cebulę (rozdzielamy
Symfonia SmakówCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona
Moja smaczna kuchniaSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny
w kuchni i w ogrodzieDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej
w kuchni i w ogrodziePomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso. Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić(...)wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole). Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet jabłkowy
prawdziwe jedzenieduszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie(...)pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby
prawdziwe jedzeniełyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli(...)utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery
prawdziwe jedzeniePomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu
prawdziwe jedzeniebułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz(...)Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę
prawdziwe jedzenieSkładniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny
prawdziwe jedzenieSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Na oleju podsmażam poszatkowaną kapustę, cebule i paprykę. Dodaję łyżeczkę soli, majeranku i sporą szczyptę pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję
prawdziwe jedzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam Post Papryka faszerowana po grecku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje