młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski, 4 ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej(...)minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować(...)namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut
Kulinarny karnet Christopheraakurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać(...)równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego
Kulinarny karnet Christopheraziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę(...)oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną
Kulinarny karnet ChristopheraJapanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sólOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć(...)pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 100g ryżu długoziarnistego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli, mała 2 pomidory 1 puszka cieciorki 1 żółtko 3 łyżki kolendry ½ łyżeczki papryki Sól, pieprz Wykonanie. Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze(...)Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy. Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy. Formujemy 12 kulek. Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić. Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa
Kulinarny karnet ChristopheraRolls of yufka with sheep cheese. Składniki. 6 trójkątów ciasta yufka 1 białko lub woda Olej do smażenia. Nadzienie. 200gsera owczego 1 pęczek kopru 1 pęczek pietruszki ½ łyżeczki papryki mielonej Pieprz świeżo zmielony. Wykonanie. Pietruszkę i koper posiekać. Ser pokruszyć i wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć trochę
Kulinarny karnet Christopherasłonecznika uprażyć i posypać nimi sałatkę. Jajeczna sałatka po turecku. Składniki. 4 jajka 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki koperku 1 łyżka mięty świeżej 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie. Jajka pokroić w kostkę. Zioła posiekać wymieszać z jajkami .Dodać paprykę, doprawić jeszcze solą i pieprzem ,polać oliwką
Kulinarny karnet Christopheragorąco jak i na zimno. Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek(...)pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba
Kulinarny karnet ChristopheraStir-fry with green peas. Składniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek, por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraCarpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz
Kulinarny karnet Christopherazalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy z oliwekżadnych innych(...)układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę umytą, oczyszczoną drobno pokroić. Fetę rozdrobnić(...)łyżkach masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami. Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop
Kulinarny karnet ChristopheraGreen gazpacho-hit in recent days. Doskonała zupka na letnie obiadki. Składniki. 1 duży ogórek 30 dag winogron zielonych 0,5 szt. papryki białej 1 pajdka chleba ½ melona żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka pistacji pieprz Wykonanie. ¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem. Połowę pokrojonego melona(...)chlebek dodać do kremu ogórkowego i zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek ,ocet ryżowy lub winny i pieprz. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny . Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki. Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho. Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać. Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać
Kulinarny karnet Christophera