Składniki: 2 cukinie, 1 ser feta niebieski, 1 łyżeczka mleka, 1/3 papryki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz. Przygotowanie: Cukinie kroimy na ok. 2 cm plastry. Wydrążamy z nich miąższ za pomocą łyżki do melona. W miseczce rozgniatamy ser feta, dodajemy pokrojoną paprykę w drobną kosteczkę oraz szczypiorek. Dolewamy troszkę mleka i przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Takim farszem
Aga w kuchniSkładniki:600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej,sól morska,pieprz czarny.Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki,ogórki(...)paprykę i grzybki suszone. Podlewamy mięso gorącą wodą, tak by powstał nam sos. Dusimy ok. 40 minut. Na koniec przyprawiamy. Podajemy z kaszą
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 opakowania makaronu świderki, 300 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka(...)zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem
Aga w kuchniSkładniki: 1 świeża kaczka (u mnie ok. 1,5 kg) - bez wnętrzności, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich, 3 jabłka, 2 łyżki oliwy, przyprawy: sól, tymianek Skworcu, słodka papryka, majeranek, kolendra. Przygotowanie: Z kaczki wycinamy gruczoł kuprowy. Następnie dokładnie ją myjemy pod zimną wodą. Nacieramy ją solą ok. 1 łyżeczki. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z tymiankiem(...)słodką papryką, majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki
Aga w kuchniTaki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina. 2 sposób: czerwony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 3 łyżeczki łagodnej papryki w proszku sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy i solimy wodę, i dodajemy ryż(...)Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę i dobrze mieszamy. Taki ryż najlepiej smakuje z mięsem ostrym, z dużą ilością chilli lub pieprzu. Przed podaniem ryż możno polać sosem sojowym. 3 sposób: zielony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól łyżka koperku
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także osuszamy. Wszystkie warzywa krojimy w dosyć dużą kostkę. W misie układamy warzywa i polewamy oliwą, i pieprzymy (nie solimy, bo bryndza jest słona). Na górę kruszymy bryndzę
Kuchnia Łukaszadrobniejsze kawałeczki lub plasterki, ale smaku to nie zmieni. Składniki: 1 kg jakościowej wołowiny 2 główki czosnku papryczka chilli 2 cebule 2 średnie cukinie 1 marchew 2 duże papryki (można kolorowe) 100 g brązowych pieczarek 100 g pieczarek 4 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Zamaczamy w zimnej wodzie naczynie gliniane na 20 minut.Czosnek czyścimy i miażdżymy za pomocą noża(...)talarki. Papryczkę chilli kroimy jak najdrobniej. Pieczarki przekrawamy na połowę, a pomidory w ćwiartki. W naczyniu glinianym układamy mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia
Kuchnia Łukaszaniespodzianka dowiecie się wkrótce po przeczytaniu przepisu. Składniki: 1 bułka poznańska 5 dużych pieczarek 2 łyżki śmietanki 10% 5 orzechów włoskich 1 jajko 25 g masła sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą lekko usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez(...)minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 6-8 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszadużej ilości pikantnych przypraw. Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Przygotowanie: Kabaczka, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Papryczkę chilli siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej przyszykowane warzywa, dodajemy paprykę w proszku
Kuchnia Łukaszaprzepyszny sos z śmietany i majonezu. Na prawdę warte wypróbowania. Składniki: 5 pomidorów20 pomidorków koktajlowych15 szparagów 0,5 marchewki0,5 główki sałaty lodowejCukinia3 łyżki śmietany2 łyżki majonezułyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Od szparagów odłamujemy końcówki. Kabaczki kroimy w pół talarki. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi, a kabaczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kabaczki(...)ugotowaniu, szparagi kroimy na drobniejsze kawałeczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki, a sałatę lodową rwiemy. Wszystko przekładamy do misy. Śmietanę, majonez, paprykę, czosnek, sól i pieprz złączamy, aby powstał nam sos. Na talerzu układamy warzywa i polewamy sosem, dekorujemy pokrojonymi na połowę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Kuchnia Łukaszamieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych.W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki ostrej papryki w proszkułyżeczka mielonych ziaren kolendry1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki pieprzu3 łyżeczki sproszkowanego czosnku1 łyżka suszonej bazyliiodrobina majeranku2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki
Kuchnia Łukaszapałeczki uwielbiamy podane z domowym makaronem i surówką ,,Coleslaw". Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie
Kuchnia Łukaszasokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na mięso i na piwo miodowe. Spróbujcie! Składniki :* szynka - około kg* 2 czerwone cebule* pół czerwonej papryki * 3 ząbki czosnku* 330ml piwa miodowego* przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie :Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz(...)paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki. Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna, Gosia, Magda, Ewa oraz Sabina i Dorota. Dziękuję Wam i do zobaczenia w listopadzie
Magiczne Życie Martyporcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta mielonego imbiru - sól, pieprz - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem oraz imbirem i usmażyć na oliwie z oliwek
Zgrabne GotowanieZróbmy coś na ząb co pocieszy ,nie tylko żołądek...ale i nasze oczy i doda trochę optymizmu na talerzu. Składniki: zmieniaczki marchewka świeża bazylia czarne oliwki żółta i czerwona papryka ogórek olio extravergine d'oliva Monini Koperek olio extravergine d'oliva Monini ser parmezan lub grana padano czosnek masło MASMAL … bo najlepsze jak dla mnie, Wasze kubki smakowe beda(...)lubi. Delikatnie obsmażamy. Ziemniaki zrobione w ten sposób na masełku będą smakowały jak młode ziemniaki i będą miały lekko chrupiącą skóreczkę. Wykładamy na talerz ziemniaki, marchewkę, dodajemy pokrojone papryki, trochę ogórka, oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą MONINI Koperek i ścieramy po wierzchu parmezan lub grana padano. Nie zapominamy o dużej ilości bazylii. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni