pani walewska ciasto - 99 przepisów (strona:6/7)

Pani Walewska 133

Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni:) Na tę okazję proponuję wszystkim przepyszną  Panią Walewską znaną również  jako Pyszoto lub Pychotka.  Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł(...)budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę

Ciasteczkowy Potwór
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 122

Aż chciało by się zaśpiewać:"...Czterdzieści lat minęło jak jeden dzień..." Tyle właśnie lat wspólnego życia minęło moim rodzicom I choć były wzloty i upadki trwają

Kuchnia w opałach
Muffiny z kremem marchewkowym 121

Upiekłam dziś Panią Walewską  i chciałam jeszcze zrobić  cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i  idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 5 jaj 10 łyżek cukru 2 szklanki mąki(...)dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. W szklance mleka

Ciasteczkowy Potwór
Madam Walewska 89

Witajcie w czasie przedświątecznym, pomimo tego, iż nie ma śniegu, przygotowania do Świąt przebiegają u nas niezwykle sprawnie - jak nigdy - rzec by można. W czasie przed

Kuchnia smaków