piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków. Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 45- 50 ptysi
Zrób to smacznieMakaron ze szpinakiem i brokułami Gdzieś w czeluść zamrażarki, kilka tygodni temu cisnąłem paczkę szpinaku, kupioną spontanicznie. Od tamtego momentu nie miałem z nią styczności… aż do dziś. Chciałem, a raczej musiałem zrobić sobie coś na szybko do jedzenia, a że na kanapki z masłem orzechowym nie mogłem już patrzeć, wyciągnąłem ręce do zamrażarki z nadzieją, że znajdzie się
Blendmanbiszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych
Gotuję TestujęDzisiaj przepis na deser, który we wstępnej fazie miał być szarlotką, ale szarlotką nie został. Zalegające w szafce masło orzechowe i paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik) : można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka
Kuchnia od dwojgawygląda Wasz cheat meal? U mnie ostatnio to np. paczka orzechów nerkowca i masło migdałowe. Nudaaaaaaa ale pizze, burgery lub ciastka już tak mnie nie ciągną. Ale to wszystko zmieniło się w ten weekend! W weekend, w którym postanowiłem zrobić dla dzieci zdrowe słodycze (dla dzieci ??….jasne!!) Tym razem nie napiszę – jak to na tym blogu bywa
PaleoLifemiękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika Przygotowanie: Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką
Słodkie okruszkiKalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól
R'n'G Kitchengracką.Aromatyczny, grecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego pęczek młodej botwinki ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków pęczek koperku pól paczki oryginalnej fety. 1/2 łyżki oliwy/oleju śmietana (opcjonalnie) sól (w razie potrzeby) pieprz ocet ( do smaku) cukier (do smaku) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przygotować bulion. Botwinkę dokładnie umyć, obrać
Kopystką po garacholiwek i czosnek. Obecnie spotyka się wersje rozszerzone o parmezan,papryczki pepperoni lub natkę pietruszki.Ja, do swojego przepisu dodałam kilka kaparków, oraz pomidorki koktajlowe. SKŁADNIKI: Paczka spaghetti (dobrego gatunku) kilka łyżek oliwy z oliwek 4-5 dużych ząbków czosnku parmezan (świeżo starty) małe kapary z zalewy (wg uznania) kilka pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy wg. przepisu
Kopystką po garachpomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html 1 łyżka ricotty Opcjonalnie ocet balsamiczny Cukier Sól Pieprz Bazylia Parmezan Oliwa z oliwek Paczka Spaghetti Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru
Kopystką po garachObiad w 15 minut. Przepis dla zabieganych, zapracowanych lub tych,którym zwyczajnie nie chce się gotować-w danym dniu. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) Makaron penne Paczka świeżego szpinaku 2 dość spore ząbki czosnku 1/2 małej cebuli Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania) Śmietana 12% -ok.100 ml. Ew. sól Pieprz Gałka muszkatołowa Odrobina masła
Kopystką po garachbyło pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z wiaderka Łyżka cukru waniliowego Ok. 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 łyżki wódki Łyżeczka sody oczyszczonej Łyżeczka proszku do pieczenia Duża ilość oleju do smażenia (ok 1,5 litra) Cukier puder
Kopystką po garachcoś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka) 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie
zdrowa vege kuchniatłuszczu innego niż zwykle, bo tym razem dodałam rozpuszczone, płynne masło finuu :) Smakowały świetnie, tak maślano ;) Masło mogę smakować dzięki streectom i nowej kampanii z finuu w roli głównej :) Paczka dotarła do mnie jakieś dwa tygodnie temu, doskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie
Domowa cukiernia EwyMiękkie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników, poza płatkami i żurawiną. Chwilę razem miksujemy. Ja dałam same białka, takowe miałam zamrożone, to taka pozostałość po pieczonych pączkach. Kto chce może użyć dwóch całych jajek, chyba że małe to trzech. Do zmiksowanej masy dodajemy płatki i żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką. Tak płatki jak i otręby
Dieta moja pasja