zalewamy wodą. Gotujemy na średnik ogniu, aż płatki zmiękną i zgęstnieją. Dolewamy mleka, mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy cynamonem. Następnie owsiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami, jabłkami i żurawiną. Smacznego
kulinarnyJaNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue Ravenblisko do ferii. Co prawda ferie będą wypełnione po brzegi biologią i chemią, ale przynajmniej bez zbędnych sprawdzianów, kartkówek i bezproduktywnych lekcji :) A dziś, pyszna, kremowa, sycąca i zdrowa... owsianka ! ~ Krem owsiany z twarożkiem, nerkowcami i mandarynką ~ Składniki: 50g zmielonych płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 150g serka twarogowego szczypta soli + mandarynka namoczone przez noc nerkowce
Kuchenny Skrawek Niebajeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie- jako tradycyjna owsianka ( KLIK ) lub batoniki ( KLIK ), ale też doskonały dodatek do słodkiej przekąski. Jeśli są płatki owsiane, to musi być i masło orzechowe, będące świetnym zamiennikiem margaryny. Samo to połączenie
peanutbuttermonsterdokładnie Lewy Sierpowy to wyłącznie owoce suszone i orzechy :) Szkoda tylko, że tak późno odkryłam inne zastosowanie batonów Zmiany Zmiany , bo przecież można je dodać także o innych potraw - owsianek, jogurtów, omletów, placuszków, ciast, muffinek itd. Składniki: 300 ml mleka 45 g kaszy jaglanej słodkiej 3/4 banana 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatki: 1/4 banana 1 łyżka jagód goji 1/2 batona
Zdrowie na języku :Pzakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią
Ala piecze i gotujeŚniadaniowa owsianka z Wielkiej Brytanii. Zakochałam się w niej pracując w UK i przywiozłam ze sobą recepturę. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu na zdrowe śniadanie, a także doskonale reguluje pracę jelit . Mój syn ją kocha, a ja razem z nim :) Oatmeal porridge SKŁADNIKI: 60 g otrębów owsianych 400ml mleka (lub wody) łyżeczka cukru szczypta soli miód świeże owoce (maliny
Pyry na Gazsłoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów
Pyry na Gazwięc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego. Składniki: szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!) 250 gram twarogu półtłustego lub chudego 2 jaja 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego garść żurawiny garść orzechów włoskich
Mango Papajaprzez jakiś czas rano jadłam kanapki z serkiem białym i kiełkami. A potem się znudziłam i jadłam byle co, byle gdzie. Jednak i to się zmieniło i teraz jadam owsianki
Gotuj z Blue RavenEnergetyczne, sycące i zdrowe śniadanie na słodko. Owsianka pieczona w piekarniku z dodatkiem borówek amerykańskich i wiórków kokosowych to idealny zestaw na początek dnia. Składniki: 2/3 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru brązowego 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli jajko 2/3 szklanki borówek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W misce połączyć mleko i jajko. Dodać
wyzwania kuchennerecepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę czasu, ochotę na smaczne jedzenie i kilka podstawowych składników pod ręką to jesteście gotowi do dzisiejszej kulinarnej podróży. Po królowej owsiance ( KLIK ) i serii omletów ( KLIK ) niełatwo o śniadanie, które zaskoczy mnie walorami smakowymi. Jednak czasami udaje mi się jeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem
peanutbuttermonsterOstatnio nie miałam jakoś owsiankowej fazy. Mam wrażenie, że nie jadłam owsianek czy jaglanek już długo, bardzo długo. Dlatego też nadrabiam zaległości. Dzisiaj zapraszam na wersję jabłkową z dodatkiem cynamonu. Na dobry początek dnia i tygodnia. Składniki: 200 ml mleka 3 - 5 łyżek płatków owsianych 1 jabłko (plus pół do dekoracji) 1 łyżeczka cynamonu
Sto kolorów kuchniorzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu masa nabrała jednolitej konsystencji. A smak :D Coś przepysznego, najpierw spróbowałam łyżeczką, a potem dodałam do owsianki którą właśnie jadłam, kiedy przyszedł kurier :P Śniadanie było przepyszne :) Na razie spróbowałam tylko tego produktu, ale już mogę Was zachęcić do zajrzenia do sklepu MISIONTEK :) Produkty są jak najlepszej jakości
Zdrowie na języku :PPrzepis na owsiankę :D Zwyczajną, ale za to pyszną, zdrową i sycącą. Jak już raz zrobiłam to tak do tej pory często u mnie gości. Jest bardzo smaczna w smaku i syci na długi czas. Do mojej wersji dodaję budyń, aby była gęstsza i miała odpowiedni smak. Mam nadzieję, że wkrótce wypróbuję także inne kompozycje z wykorzystaniem płatków owsianych. PRZEPIS
Zdrowie na języku :P