owsianka - 4185 przepisów (strona:137/279)

Czekoladowy budyń owsiany 103

Kiedy tradycyjna owsianka odrobinę się Wam znudzi to można zmielić płatki owsiane i przygotować budyń, a gdy dodacie do niego jeszcze odrobinę kakao to żadne łasuch mu się nie oprze. Do tego wszystkiego jeszcze ulubione bakalie i sezonowe owoce i pyszne i zdrowe śniadanie w kilka chwil ląduje na stole. Składniki: 300 ml mleka lub napoju roślinnego 40 g mąki

Cynamonowe szczęście
Gruszka w kuchni i kosmetyce 92

poziomu cukru we krwi, mogą je jeść diabetycy. Gruszki znalazły zastosowanie w kuchni. Wykorzystywane są w daniach słodkich, jak również jako składniki obiadu. Najpopularniejsze dania z gruszkami to pierogi, owsianka, soki, konfitury, dżemy, desery (doskonale smakują z gorzką czekoladą), wypieki, sałatki owocowe i owocowo-warzywne, gruszki na gorąco do mięs. Ekstrakt z gruszek jest cennym składnikiem w kosmetyce. Jest bogatym

ProstePesto.pl
Cytrynowe ciasto z jagodami. 104

Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk. Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina

Zdrowy Styl Joanny
Dutch baby z jagodami 87

Póki są jagody, musiałam koniecznie zrobić z nimi tego pieczonego naleśnika. Rzadko jadam śniadania na słodko, nie licząc owsianki czy jaglanki. Dziś jednak te jagody w dutch baby były idealnym śniadaniem :) Masz ochotę na więcej jagodowych inspiracji? Wypróbuj zatem: 1.  PIEROGI Z JAGODAMI 2.  RISOTTO JAGODOWE 3.  TARTĘ Z JAGODAMI 4.  CHŁODNIK JAGODOWO-BAZYLIOWY Znajdziesz

Delicious Place
Batoniki owsiane z masłem orzechowym i daktylami 80

się w potrawach i wypiekach z dodatkiem płatków, nie tylko owsianych. Omlety, placki z płatków i białek z mikrofalówki,  ciasteczka klasyczne - chrupiące, z bakaliami. Kolejna na liście będzie owsianka zapiekana z owocami. Musi jednak poczekać - wyjechałam.  Nie pamiętam, który z ostatnich urlopów, był tak wyczekanym. Ulubione miejsce nad Bałtykiem,  z gwarantowanym przez lata doświadczeń brakiem pogody. Plaża

Kronika Piekarnika
Brzoskwinie – właściwości i ciekawostki 88

nadmiar tego makroelementu. Witamina A zawarta w owocach jest składnikiem odżywczym dla oczu, chroni przed zaćmą, kurzą ślepotą, zespołem suchego oka. Ciekawe przepisy na dania z brzoskwiń: Owsianka bananowa z brzoskwiniami paraguayayo Kurczak pieczony w brzoskwiniach i prosciutto Grillowana brzoskwinia, śliwka i kolba kukurydzy Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą Brzoskwinie, owoce

ProstePesto.pl
Orzechy nerkowca – słodko-słony skarb w kuchni 89

szczególnie z daniami kuchni azjatyckiej. Dodaje się je do potrawek curry oraz innych ostrych specjałów. Nerkowce stanowią również dobry dodatek do dań na słodko. Sprawdzają się jako odżywcze urozmaicenie owsianek lub jaglanek. Doskonale smakują po uprażeniu jako składnik musli lub domowej granoli. Można dodawać je również do wypieków. Posiadając dobry blender można wykonać z nich pastę orzechową cechującą się

ProstePesto.pl
Pektyna do dżemów – domowe przetwory bez cukru 91

biedne truskawki, aż stały się bardzo ciemne i… jakieś takie mdłe, suche, bez smaku i koloru. Miałam kilka słoiczków takiej konfitury i jakoś zmęczyłam, dodając ją do owsianki. I nigdy więcej nie zrobiłam jej ponownie. Zajmuje to zdecydowanie za dużo czasu, a efekt jest średni. Niewiele z tych owoców zostaje, kolor nie zachęca, a smak też pozostawia wiele

Fitkot
Przepis na batony proteinowe z białkiem konopnym 76

cieplnej.  Po podgrzaniu białka tracisz to co najcenniejsze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin, w tym A, D i E. Dlatego najlepiej dodawać białko do jogurtów, napojów, owsianek lub np. batonów proteinowych (pod warunkiem, że przepis nie wymaga pieczenia). Batony proteinowe z białkiem konopnym Składniki 4 łyżki białka konopnego 4 łyżki łuskanych nasion konopi 2 łyżki masła orzechowego

ZGruntuFit
Pudding chia na kefirze z truskawkami #talerzdiabetyka 88

prawdziwa bomba witaminy C, a także solidna dawka błonnika, który przy cukrzycy ma wpływ na wyrównanie metaboliczne i parametry lipidowe (cholesterol). Mój pudding chia przygotowuje się podobnie jak nocną owsiankę – wieczorem miesza się nasiona z kefirem i rano są gotowe. Proste, prawda? Jeśli chodzi o wielkość porcji, to na filmie podzieliłam tę porcję na pół. Jadam niewielkie śniadania

Dietolog
Jabłka prażone z brzoskwinią 102

Jabłka prażone z brzoskwinią robię do szarlotki albo do naleśników, do owsianek i deserów albo po prostu do wyjadania ze słoiczka. To naprawdę bardzo prosta do przygotowania rzecz i bardzo pyszna ! A co wy robicie już przetwory? PRZEPIS JABŁKA PRAŻONE Z BRZOSKWINIĄ Składniki: 2 kg jabłek 1 kg brzoskwiń – mogą być też nektarynki, morele albo mix tych owoców

Dorota Smakuje
Mąka migdałowa do ciast i ciasteczek 92

okażą się za rzadkie i konieczne będzie ich zagęszczenie. W podobny sposób można użyć jej również do zup oraz sosów. Dodatkowo mąka ta sprawdzi się jako smaczny dodatek do owsianek i jaglanek, a także innych zdrowych śniadań i deserów. Mąka migdałowa – wartości odżywcze Jako że mąka migdałowa wytwarzana jest w 100% na bazie orzechów, należy do produktów wysokokalorycznych

Cynamonowe szczęście
Zupa jagodowa z kluskami 97

jagód, które mogą być podawane na zimno lub na gorąco. Jest słodki i zawiera skrobię , co nadaje mu dość gęstą konsystencję. Podaje się go jako zupę, często z owsianką lub jako napój. Zupa jagodowa przepis Przepis na zupę z jagód jest bardzo prosty, a i składników nie potrzeba wielu. Jagody, woda, coś do posłodzenia, szczypta imbiru i cynamonu. Zupa może

Dieta moja pasja
Deser budyniowy z jabłkiem i mango 112

smakuje naprawdę świetnie. Na pierwszy plan wychodzi jabłko, które czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nim pojawia się delikatna nuta mango. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków. Składniki: Kruszonka: 1 niepełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 120 g zimnego masła Budyń: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka

Kuchnia MagdaLeny
Deser budyniowy z jabłkiem i mango 112

smakuje naprawdę świetnie. Na pierwszy plan wychodzi jabłko, które czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nim pojawia się delikatna nuta mango. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków. Składniki: Kruszonka: 1 niepełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 120 g zimnego masła Budyń: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka

Kuchnia MagdaLeny