Kilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle.Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Czytaj więcej »
bistro mamaW weekend nie było łakoci. Niestety tak to bywa przy spontanicznych wyjazdach. Za to wczoraj owszem zdarzyły się te stricte poWeekendowe :) Nie miałam koncepcji na obiad
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyOd niedawna zaczęłam jeść na śniadanie coś zupełnie innego niż dotychczas. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam kilka śliwek, samotną morelę i garść borówek amerykańskich, jak również pomarańczę. Wszystko to wymagało jak najszybszego spożycia, bo czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co
Smaczna PyzaJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami . To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki
Smaczna PyzaTen deser kojarzył mi się (do tej pory) z czymś bardzo skomplikowanym i wyrafinowanym. Więc się nie brałam za niego, bo nie lubię sobie komplikować takich
Zdrowa Kuchnia SowyFor English version, please scroll down :) Jeszcze nigdy nie przyrządzałam crumble. Na mojej nieskończonej liście przepisów do wypróbowania, jabłka pod kruszonką zajmowały jedno z ostatnich miejsc
Przepisy AleksandryKrajanka ta powstała jako alternatywa dla kanapek na drugie śniadanie dla córki do szkoły. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale
Zdrowa Kuchnia SowyKolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak
Smaczna Pyzazrobieniu mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie) 1 duży(...)dojrzały banan ok. pół szklanki płatków owsianych ulubione dodatki, np. suszone owoce, pestki słonecznika, posiekana czekolada (u mnie: garstka żurawiny, garstka pestek słonecznika, 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać płatki owsiane, papkę owsianą (jeśli nie mamy - zwiększyć ilość płatków owsianych) i ulubione dodatki. Jeśli ciasto
Domowa Cookierenka Agisię pewnym, banalnym przepisem na zdrowy deser. Pamiętajcie, nie chodzi mi o ilość kalorii, choć i tych, w tym deserze jest zdecydowanie mniej niż w bułce z kremem :) Crumble owsiane, zapraszam :) " Składniki ( na 8 kokilek): 3 duże jabłka łyżeczka brązowego cukru cynamon Owsiana kruszonka pół szklanki płatków owsianych 3 łyżki otrębów owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 50 g masła(...)łyżki drobnego brązowego cukru Kruszonka z dodatkiem płatków owsianych 1/3 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej 1/3 szklanki płatków owsianych 50 g brązowego cukru 50 g masła Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przerzucamy do miski, posypujemy cynamonem ( u mnie 1 łyżka, ale to zależy od Waszych upodobań) i posypujemy cukrem ( jabłka się lekko skarmelizują). Mieszamy. Jabłka przekładamy
Słodkie Przyjemności