owocowe - 2000 przepisów (strona:24/134)

Deser poziomkowy 117

Byłam bardzo szczęśliwa kiedy w sklepie udało mi się wreszcie dostać poziomki. Uwielbiam ich cudowną, czysto owocową słodycz. Początkowe przeszło mi przez myśl, żeby zrobić ciasto ale w końcu zdecydowałam się zjeść na surowo żeby w pełni poczuć ten smak. Ten deser to mój hit na letnią przekąskę - lekki jak chmurka i cudownie owocowo słodki. Dziś robię go ponownie

Milion Smaków
Koktajl owocowy 131

Uwielbiam przypominać sobie smak cudownych, soczystych owoców. Koktajle owocowe są dla mnie świetną alternatywą klasycznych śniadań. Zapraszam na propozycję owocowo-czekoladową. Nie dość, że wyjątkowo smaczną, pożywną, ale i zdrową. Składniki: 2 banany 1 szklanka mleka sojowego, czekoladowego Alpro 2 kiwi 1 mango Sposób przygotowania: Miksujemy osobno kiwi i mango. Nakładamy do pucharka warstwowo. Następnie miksujemy banany ze schłodzonym mlekiem

Wielki apetyt
Słodkie środy - Deserki galaretkowe w słoiczkach 161

deserek jest banalnie prosty. Właściwie dobór smaków zarówno galaretki, jak i owoców i dodatków można komponować na wiele sposobów i w ulubionych zestawieniach. My przedstawiamy tylko propozycję podania owocowych słodkości. Prosty deser z galaretki owocowej i owoców podany w słoiczkach nabiera niecodziennego charakteru. Można również zakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 123

Serras del Priorat z Bodegas Clos Figures. 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Syrah. Wino o intensywnym kolorze. W nosie dominują aromaty owoców porzeczki i żurawiny. Na podniebieniu jest świeże owocowo – korzenne z delikatnymi taninami. Po antrykotach na stole pojawił się rumsztyk z tej, legendarnej już wołowiny Kobe/Wagyu. Wołowina w stylu KOBE – wołowina WAGYU ("WA" Japonia, "GYU": rasa, wołowina) pochodzi(...)Bodegas Mano a Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino o bardzo intensywnym wiśniowym kolorze. Bogate, mocno zbudowane, z intensywnymi owocowymi aromatami z dodatkiem czerwonego pieprzu.   Ostatnim stekiem był stek Wołowiny WAGYU (KOBE Style), 7 klasa marmurkowości w 12 stopniowej skali. No cóż... takie mięso można by jeść, jeść, jeść

królestwo garów
Zielone smoothie owocowo-warzywne 134

będzie się u nas pojawiać jakiś pyszny koktajl. Jak na razie realizacja postanowienia idzie bardzo dobrze, co możecie zaobserwować na blogu, bo ciągle pojawiają się nowe przepisy na pyszne, owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Tym razem postawiłam na zielony - jest jarmuż, kiwi, ogórek. Koktajl za sprawą cytryny jest nieco mniej słodki, jeśli macie ochotę, możecie go dosłodzić. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Borówka utopiona w galaretce na owocowego jogurtu aksamicie, czyli sernik na zimno dla osłody rozstania 118

uciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka

Kuchnia po mojemu
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 143

mojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody(...)dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę owocową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i również pozostawiamy do wystudzenia. Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy

Kuchnia po mojemu
Koktajl mango-tahini 141

jest to - smak był za bardzo mdły. Ostatnią deską ratunku okazało się wygrzebane z zamrażarki mango. Jego dodatek świetnie komponuje się z chałowym smakiem i wnosi świeży, owocowy powiew. To połączenie zaskoczyło mnie, bo zwyczajny koktajl okazał się być aksamitną, kremową, gęstą owocowo-chałwową rozkoszą. Składniki: 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie ryżowe waniliowe) 2 dojrzałe banany 1 mango (mrożone

Roślinna - blog wegański
Sałatka z jabłek i suszonych śliwek 133

Najprostsze w wykonaniu , a jednocześnie bardzo wartościowe desery, to sałatki z owocowe . Ze względu na to , że rozmaitość owoców jest ogromna , to przepisów na sałatki owocowe jest całe mnóstwo . składniki na 4 porcje 5 jabłek 10 dag suszonych śliwek 100g jogurtu naturalnego cukier do smaku przepis Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki dodajemy pokrojone śliwki . Wszystko

Smakowite Dania
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 237

owoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita.  Składniki: 1 litr śmietany kremówki(...)Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać.  Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego

Krakowskie smaki Ani
Tarta z owocami leśnymi 197

Kruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać(...)wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
141. Sernik na zimno 120

praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał.  5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki ok. 2 paczek Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku. Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą wodą. Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej wody). Ciastka układamy(...)połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 224

czasie usunąć obciążenie i folię aluminiowa/papier do pieczenia. Przygotować nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem

kolorowotorcikowo
Lukier niejedno ma imię 210

wybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym

Pyry na Gaz
Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącą warstwą habżyków :) 115

nasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny Mus owocowy - pół dużego dojrzałego banana - pół dojrzałego mango - odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny W silikonowych foremkach układamy warstwami: 1. Pokruszone chlebki habżyki(...)patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią 3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin. Prościzna :) Zachęcam

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania