Synoptycy zapowiadają od poniedziałku upały, a na upały wiadomo najlepsze są lody. Nie mogą to jednak być takie bardzo słodkie i kremowe jakich mamy pełno w sklepach , ale raczej owocowe. Takie połączenie lodów i sorbentu. Ja wykorzystałam do ich przygotowania mrożone jagody (resztki z poprzedniego sezonu), ale mogą być oczywiście świeże. Nie wiem czy już się pojawiły na targowiskach(...)razu masę lekko zmrożoną i gęstą. Wystarczy tylko trochę pokręcić w maszynce do lodów i gotowe. Ja robię to przy pomocy specjalnej przystawki do robota kuchennego. Lody są mocno owocowe i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamrażarce przez tydzień. Przed nakładaniem wyjąć 15 minut wcześniej, gdyż są dość ścisłe. Przepis dodaję do akcji lodowej 2011 ". Czytaj więcej
Wiem co jemmniejsze kawałki, orzechy siekamy na grubsze kawałki. Dosypujemy płatki kukurydziane i wszystko mieszamy. Całość ma ważyć 25 dag. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*. Następnie dodajemy do niej naszą mieszankę owocowo - orzechową i wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aby bakalie były oblepione czekoladą. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy małe "kuleczki" i układamy je w papilotkach. Odstawiamy w chłodne miejsce aż czekolada(...)stężeje. *Jeśli robimy wersję z dwoma rodzajami czekolad, wówczas mieszankę również dzielimy na pół ( na 100 g czekolady = 12,5 dag mieszanki owocowo-orzechowej). Na końcu chciałam Wam wszystkim życzyć Wesołych Świąt :) Dziękuję również za pierwsze życzenia
My simple kitchenpodanie ich w nieco odmiennej formie - z mąką gryczaną. Wyszły pyszne! Składniki: 20 dag mąki gryczanej, 300 ml piwa, 2 jaja, sól, olej do smażenia. Składniki na sos owocowy: ½ kg jagód (mogą być mrożone) 5 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu Wykonanie placuszków: Żółtka ubić z piwem i szczyptą soli, następnie wsypać(...)mąkę, dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek. Na rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sosu owocowego: Owoce zalać około 250 ml mleka, dodać cukier, masło i chwilę podgotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w reszcie mleka
Tradycyjna Kuchniakrem: 1 kg serka homogenizowanego (polecam te we wiaderku z Lidla;)) 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wrzątku 1 łyżka kakao stewia wg. smaku około 5 łyżek mix-u owocowego z Lidla Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki na biszkopt mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach dodajemy pozostałe składniki do białek przekładamy do formy(...)pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy go mix-em owocowym na to wykładamy krem, a potem górę ciasta wstawiamy do lodówki, żeby zastygło SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajchętniej gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćByłam bardzo szczęśliwa kiedy w sklepie udało mi się wreszcie dostać poziomki. Uwielbiam ich cudowną, czysto owocową słodycz. Początkowe przeszło mi przez myśl, żeby zrobić ciasto ale w końcu zdecydowałam się zjeść na surowo żeby w pełni poczuć ten smak. Ten deser to mój hit na letnią przekąskę - lekki jak chmurka i cudownie owocowo słodki. Dziś robię go ponownie
Milion SmakówUwielbiam przypominać sobie smak cudownych, soczystych owoców. Koktajle owocowe są dla mnie świetną alternatywą klasycznych śniadań. Zapraszam na propozycję owocowo-czekoladową. Nie dość, że wyjątkowo smaczną, pożywną, ale i zdrową. Składniki: 2 banany 1 szklanka mleka sojowego, czekoladowego Alpro 2 kiwi 1 mango Sposób przygotowania: Miksujemy osobno kiwi i mango. Nakładamy do pucharka warstwowo. Następnie miksujemy banany ze schłodzonym mlekiem
Wielki apetytdeserek jest banalnie prosty. Właściwie dobór smaków zarówno galaretki, jak i owoców i dodatków można komponować na wiele sposobów i w ulubionych zestawieniach. My przedstawiamy tylko propozycję podania owocowych słodkości. Prosty deser z galaretki owocowej i owoców podany w słoiczkach nabiera niecodziennego charakteru. Można również zakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerras del Priorat z Bodegas Clos Figures. 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Syrah. Wino o intensywnym kolorze. W nosie dominują aromaty owoców porzeczki i żurawiny. Na podniebieniu jest świeże owocowo – korzenne z delikatnymi taninami. Po antrykotach na stole pojawił się rumsztyk z tej, legendarnej już wołowiny Kobe/Wagyu. Wołowina w stylu KOBE – wołowina WAGYU ("WA" Japonia, "GYU": rasa, wołowina) pochodzi(...)Bodegas Mano a Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino o bardzo intensywnym wiśniowym kolorze. Bogate, mocno zbudowane, z intensywnymi owocowymi aromatami z dodatkiem czerwonego pieprzu. Ostatnim stekiem był stek Wołowiny WAGYU (KOBE Style), 7 klasa marmurkowości w 12 stopniowej skali. No cóż... takie mięso można by jeść, jeść, jeść
królestwo garówbędzie się u nas pojawiać jakiś pyszny koktajl. Jak na razie realizacja postanowienia idzie bardzo dobrze, co możecie zaobserwować na blogu, bo ciągle pojawiają się nowe przepisy na pyszne, owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Tym razem postawiłam na zielony - jest jarmuż, kiwi, ogórek. Koktajl za sprawą cytryny jest nieco mniej słodki, jeśli macie ochotę, możecie go dosłodzić. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćuciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka
Kuchnia po mojemumojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody(...)dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę owocową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i również pozostawiamy do wystudzenia. Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy
Kuchnia po mojemujest to - smak był za bardzo mdły. Ostatnią deską ratunku okazało się wygrzebane z zamrażarki mango. Jego dodatek świetnie komponuje się z chałowym smakiem i wnosi świeży, owocowy powiew. To połączenie zaskoczyło mnie, bo zwyczajny koktajl okazał się być aksamitną, kremową, gęstą owocowo-chałwową rozkoszą. Składniki: 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie ryżowe waniliowe) 2 dojrzałe banany 1 mango (mrożone
Roślinna - blog wegańskiNajprostsze w wykonaniu , a jednocześnie bardzo wartościowe desery, to sałatki z owocowe . Ze względu na to , że rozmaitość owoców jest ogromna , to przepisów na sałatki owocowe jest całe mnóstwo . składniki na 4 porcje 5 jabłek 10 dag suszonych śliwek 100g jogurtu naturalnego cukier do smaku przepis Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki dodajemy pokrojone śliwki . Wszystko
Smakowite Daniaowoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita. Składniki: 1 litr śmietany kremówki(...)Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego
Krakowskie smaki Ani