Byłam bardzo szczęśliwa kiedy w sklepie udało mi się wreszcie dostać poziomki. Uwielbiam ich cudowną, czysto owocową słodycz. Początkowe przeszło mi przez myśl, żeby zrobić ciasto ale w końcu zdecydowałam się zjeść na surowo żeby w pełni poczuć ten smak. Ten deser to mój hit na letnią przekąskę - lekki jak chmurka i cudownie owocowo słodki. Dziś robię go ponownie
Milion SmakówUwielbiam przypominać sobie smak cudownych, soczystych owoców. Koktajle owocowe są dla mnie świetną alternatywą klasycznych śniadań. Zapraszam na propozycję owocowo-czekoladową. Nie dość, że wyjątkowo smaczną, pożywną, ale i zdrową. Składniki: 2 banany 1 szklanka mleka sojowego, czekoladowego Alpro 2 kiwi 1 mango Sposób przygotowania: Miksujemy osobno kiwi i mango. Nakładamy do pucharka warstwowo. Następnie miksujemy banany ze schłodzonym mlekiem
Wielki apetytdeserek jest banalnie prosty. Właściwie dobór smaków zarówno galaretki, jak i owoców i dodatków można komponować na wiele sposobów i w ulubionych zestawieniach. My przedstawiamy tylko propozycję podania owocowych słodkości. Prosty deser z galaretki owocowej i owoców podany w słoiczkach nabiera niecodziennego charakteru. Można również zakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerras del Priorat z Bodegas Clos Figures. 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Syrah. Wino o intensywnym kolorze. W nosie dominują aromaty owoców porzeczki i żurawiny. Na podniebieniu jest świeże owocowo – korzenne z delikatnymi taninami. Po antrykotach na stole pojawił się rumsztyk z tej, legendarnej już wołowiny Kobe/Wagyu. Wołowina w stylu KOBE – wołowina WAGYU ("WA" Japonia, "GYU": rasa, wołowina) pochodzi(...)Bodegas Mano a Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino o bardzo intensywnym wiśniowym kolorze. Bogate, mocno zbudowane, z intensywnymi owocowymi aromatami z dodatkiem czerwonego pieprzu. Ostatnim stekiem był stek Wołowiny WAGYU (KOBE Style), 7 klasa marmurkowości w 12 stopniowej skali. No cóż... takie mięso można by jeść, jeść, jeść
królestwo garówbędzie się u nas pojawiać jakiś pyszny koktajl. Jak na razie realizacja postanowienia idzie bardzo dobrze, co możecie zaobserwować na blogu, bo ciągle pojawiają się nowe przepisy na pyszne, owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Tym razem postawiłam na zielony - jest jarmuż, kiwi, ogórek. Koktajl za sprawą cytryny jest nieco mniej słodki, jeśli macie ochotę, możecie go dosłodzić. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćuciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka
Kuchnia po mojemumojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody(...)dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę owocową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i również pozostawiamy do wystudzenia. Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy
Kuchnia po mojemujest to - smak był za bardzo mdły. Ostatnią deską ratunku okazało się wygrzebane z zamrażarki mango. Jego dodatek świetnie komponuje się z chałowym smakiem i wnosi świeży, owocowy powiew. To połączenie zaskoczyło mnie, bo zwyczajny koktajl okazał się być aksamitną, kremową, gęstą owocowo-chałwową rozkoszą. Składniki: 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie ryżowe waniliowe) 2 dojrzałe banany 1 mango (mrożone
Roślinna - blog wegańskiNajprostsze w wykonaniu , a jednocześnie bardzo wartościowe desery, to sałatki z owocowe . Ze względu na to , że rozmaitość owoców jest ogromna , to przepisów na sałatki owocowe jest całe mnóstwo . składniki na 4 porcje 5 jabłek 10 dag suszonych śliwek 100g jogurtu naturalnego cukier do smaku przepis Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki dodajemy pokrojone śliwki . Wszystko
Smakowite Daniaowoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita. Składniki: 1 litr śmietany kremówki(...)Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego
Krakowskie smaki AniKruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać(...)wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypraktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki ok. 2 paczek Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku. Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą wodą. Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej wody). Ciastka układamy(...)połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj
Jadło i czytadłoczasie usunąć obciążenie i folię aluminiowa/papier do pieczenia. Przygotować nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem
kolorowotorcikowowybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym
Pyry na Gaznasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny Mus owocowy - pół dużego dojrzałego banana - pół dojrzałego mango - odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny W silikonowych foremkach układamy warstwami: 1. Pokruszone chlebki habżyki(...)patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią 3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin. Prościzna :) Zachęcam
Zdrowie na języku :P