mlekiem (z bananem, masłem orzechowym, czekoladą, daktylami) - co to za ciasteczka? - a jadłaś? - no kilka - i co? - no dobre są - aa, to z ciecierzycy - serio? nie czułam w ogóle, a dobre są Uwielbiam te rozmowy z mamą i uświadamianie jej czasami co jest w moim wypieku, jej zaskoczenie zawsze bezcenne < 3 Ciastka, kawa.. to ja lecę
More food, love and dreams" Ostatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej
Słodkie PrzyjemnościSKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy laskowe do dekoracji WYKONANIE Spód: Ciastka i orzechy mielimy w blenderze
słodki bratekbiałka. Charakteryzuje się też sporą ilością m.in. witaminy A, B, E, PP, cynku, miedzi, selenu, kwasu krzemowego, czy też fitosteroli, które chronią przed chorobami układu krążenia. Posiada też przyjemny orzechowy smak. Wracając do ciasteczek... Są przepyszne i doskonale zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Cudownie chrupią i kusząco pachną.. Zresztą sami spróbujcie! (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego(...)większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej. Jeśli ciastka pieczemy w kilku partiach - nieupieczoną masę należy przechowywać w lodówce.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Ostudzić na kratce i przechowywać
Di gotujemasła orzechowego 45 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej UWAGA - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy krótko mikserem tylko do wymieszania wszystkich składników. Zbyt długie miksowanie może zbytnio napowietrzyć masę. Masę przekładamy do papilotek z pokruszonymi ciastkami, pamiętając, by pozostawić miejsce
Cooking Monsterrozpuścić, przestudzić. Orzechy i ciastka zblendować razem z masłem - powinna powstać mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jajka, chałwę i masło sezamowe zmiksować na gładko - jak najszybciej, jedynie do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi
Kto ugości moich gości?Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm.Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które powtarzam tutaj niczym mantrę(...)KLIK), na słono (KLIK) aż po muffiny (KLIK). I tak docieramy do punktu wyjścia: Ale co zrobić, gdy to wszystko już mi się przejadło? Batoniki owsiane!Płatki owsiane, masło orzechowe, suszone owoce, czyli istna bomba energetyczna. Bogactwo zdrowych tłuszczy, węglowodanów i naturalnych cukrów- taki skład to idealne "paliwo" dla organizmu wyrwanego z błogiego snu, które szybko postawi na nogi. Poza
peanutbuttermonsterpomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane(...)cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny obiad Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także dwa dni kulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka
Kulinarne Inspiracjekrólestwie smaków Beaty Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Blok sezamowo-orzechowy autorka: colorfulrecipesblog | blog
Weekendy w domu i ogrodzieTrufle w wiórkach kokosowych Składniki: - resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe ) - serek waniliowy - 1 łyżeczka masła czekoladowego - wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Resztki ciasta lub
Kuchnia co dniaorzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek
Kuchenne aromatyWracam do Was z nowym przepisem ;) Moje uzależnienie od słodyczy sięga zenitu - nie dość, że wciąż testuję słodycze z kampanii Dr Gerarda, to jeszcze na dziś
W poszukiwaniu inspiracjiboków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli wyjdzie nam za dużo mieszanki orzechowej
Karczma Honoriettyboków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli wyjdzie nam za dużo mieszanki orzechowej
Karczma HonoriettyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna Pasji