Życzę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p
Szefowa kuchniPrzygrzało mi i to na całego, tak pewnie wiele z Was sobie pomyśli, na widok świeżo upieczonych ciastek.Owszem, czuję jak moje styki i całe ciało się
Dzieje kuchennej Wiewiórybananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds Kawowa Owsianka z Chia / Mocha Chia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds owsianka no.23(...)jabłkiem autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Weekendowe comfort food #23: Owsianko-manna autorka: Fate.B | blog: Poplątanie z pomieszaniem Owsianka jagodowa autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com
Chocolate Stop Temptingopakowania wafelków o smaku orzechowym 90 g masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone 400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty) plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru, 2 szklanki wody Sposób przygotowania: Ciastka i cukier rozdrobnić, najlepiej
pieprzny smaczekmasła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 duża garść słonych orzeszków Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Wafelki miksujemy na pył. Do rondelka dodajemy łyżkę masła, do rozpuszczonego wsypujemy ciastka, mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą. Na ciastka
Kocham Czekoladękakao krem orzechowy z pistacji krem orzechowy orzeszków laskowych cukier puder do dekoracji Mąkę połącz z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dadaj jajo i zagnieć. Podziel na pół ciasto. Do jednej połówki dodaj kakao i zagnieć. Schowaj do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na 0,5 cm. Powycinaj foremkami ciastka i piecz 15 minut w 190 stopniach
AZgotuj!coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich czekoladek Reese's (dostępne, także u nas w większych marketach). Myślę,że ten bardzo kremowy sernik z kawałkami słodko-słonych czekoladek każdemu poprawi nastrój w brzydkie jesienne popołudnie. Spróbujcie koniecznie. SERNIK z REESE'S Składniki: (forma 24cm) spód: 300 g ciastek czekoladowych 150 g masła masa serowa
Bon appetit mon amiesamo wypiekanie zajmuje trochę czasu, później trzeba bawić się w wycinanie ciasta, które wypłynęło podczas pieczenia. No ale efekt końcowy jest zachwycający. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Wyszły pyszne! Ciasto: 2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag 1,5 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego(...)foremce. Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku. Po upieczeniu ciasteczek przyciąć brzegi jeśli jest taka potrzeba. Masa: orzechy mleko i cukier prażyć chwilę do odparowania
Smakołyki Asiposypki KAMYCZKI CZEKOLADOWE DELECTA Ucieramy masło orzechowe z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być miękkie i dające się łatwo formować. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy ciastka kamyczkami czekoladowymi z linii Decorada. Kamyczki podczas
Wrzosowa PolanaCzasem chce nam się coś bardzo słodkiego a nie mamy czasu na pieczenie ciasta wtedy doskonale sprawdzają się wafle przekładane słodką masą. Ja użyłam gotowej masy
Monia miesza i gotujeRurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego Składniki: ciasto: - 166g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 66g margaryny roślinnej - 83g śmietana 18% - cukier waniliowy 8g - 1
Kuchnia co dniaOglądaj, dotykaj, słuchaj. Choćby kwadrans, choćby jeden błysk światła, choćby jedna rozmowa..." T. Kołodziejczak Ciasteczka dla wymagających. Nie za słodkie - z wierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :) Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się(...)dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć, należy ją przykryć papierem do pieczenia. *opłatki można
My simple kitchenPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki
Ze smakiem i z pasjąkromki chleba opieczone w tosterze i zjadłam na śniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz(...)Metodą Montignac I faza. ***** "Archeolog to wymarzony mąż - im kobieta starsza, tym bardziej się nią interesuje" Agata Christie Komentarze russkaya 2012/02/11 11:07:53 Masło orzechowe bardzo lubię, więc pewnie i to by mi posmakowało :-) sowa_nie_sowa 2012/02/11 11:36:39 Russkaya , ja też uwielbiam, ale rzadko jadam, bo jak otworzę słoiczek, to cały leci
Zdrowa Kuchnia Sowy