jest między ulicami Linke Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego(...)place, a do Restauracji Bierhof łatwo trafimy przechadzając się klimatycznymi uliczkami między przystankami metra Herrengasse i Stephansplatz. Celem wizyty w tym miejscu był Keiserschmarrn - puszysty racuch (niektórzy nazywają go omletem), usmażony dwukrotnie i posypany cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu! Ale ta klimatyczna restauracja
Right Behind The KitchenJajka goszczą u mnie na śniadanie bardzo często. Na kanapkach, z majonezem, sadzone, na miękko, w postaci omletów, zapiekanek, jajęcznicy, a czasem nawet w koszulkach. Można je robić na bardzoooooooo dużo sposobów i stąd to moje zamiłowanie do nich. Dzisiaj przy sobocie proponuję t ojásrántottę, czyli węgierską jajęcznicę z kiełbasą Gyulaii, pomidorami i papryką. Koleżanka wróciła(...)papryki i kiełbasę . Lekko poddusić, dodać pokrojonego w kostkę pomidora ( aby obrać go ze skórki nacinam go delikatnie na 4 i wkładam na chwilę do wrzątku). Gdy warzywa i kiełbasa będą już prawie gotowe dodać masło, roztrzepane jajka, wyciśnięty prze praskę ząbek czosnku, sól pieprz, paprykę, starty ser i pastę. Przykryć pokrywką na około
Gosia gotujeFrittata to włoski omlet, który jest doskonałym pomysłem na sycące a zarazem lekkie śniadanie dla całej rodziny. Robi się ją bardzo szybko i jest niezwykle prosta w wykonaniu. Do tego idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimo. U mnie w tym wydaniu do masy jajecznej dodałam szpinak, ser mozzarella, boczek i pomidorki. Smakuje wyśmienicie więc koniecznie spróbujcie! Składniki(...)następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut. W zależności od makro i Waszej fantazji podawać z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu. U nas obowiązkowo polane olejem MCT Smacznego! — BTW całości: 1256 g, 2820 kcal
Ola la LCHFSezon na truskawki r ozpoczęty, atrakcyjne ceny-przynajmniej na katowickiej giełdzie, zachęcają do truskawkowych szaleństw. Truskawki to moje ulubione owoce. Zawsze większą
Moja smaczna kuchniatortilla de patatas), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości. Bo możemy przygotować tortillę w prostszy sposób - wystarczy wylać masę jajeczną do żaroodpornej formy i upiec(...)paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni
Chilli Czosnek i OliwaNajlepsze z najlepszych, czyli truskawkowe przepisy specjalnie dla Was w jednym miejscu! Cieszmy się tym pięknym czasem i wykorzystujmy truskawkowy sezon najlepiej jak tylko się da
Moja smaczna kuchniaTart with black lentils and carrots. Składniki. 100 g sera twarogowego 200 g mąki pszennej 100 g soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50
Kulinarny karnet ChristopheraSezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanki z awokado i grana padano Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus czekoladowy z ricotty Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami(...)Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniazadziałało? No cóż…naprawdę tego chcesz? J Zatem wymieniamy: zdecydowana poprawa jakości żywienia, ustabilizowanie pór posiłków, a dzięki temu glikemii, dostarczenie witamin i minerałów uzupełniających niedobory pokarmowe. Zwiększenie ilości warzyw, zwrócenie uwagi na energetyczność diety plus Twoje zaangażowanie 😉 Myślę że bez tych wszystkich elementów byłoby ciężko. To co ważne w dietoetarapii to także dobra relacja pacjent-dietetyk(...)składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. Dzięki temu wspomaga układ nerwowy oraz przemiany metaboliczne. Kolacja: Omlet z farszem greckim Komentarz dietetyka: Źródło pełnowartościowego białka i cynku, który bierze pośredni udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, a także uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto warto wieczorem
Kulinarne InspiracjeDomowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przy tej czynności niezawodna stała się ŁOPATKA NIERDZEWNA , która dodatkowo nie uszkadza powłoki patelni. Myślę, że taka łopatka to wręcz niezbędne narzędzie kuchenne, bo oprócz naleśników dopomoże przy placuszkach, omletach, kotlecikach i jeszcze wielu innych potrawach. Dobry nóż w kuchni to podstawa. Bez ostrego, dobrze leżącego w dłoni noża nie wiele zdziałasz w kuchni. Dlatego ja od razu zdecydowałam(...)Ostatnia rzecz z tego szklanego działu to salaterki. Są wielofunkcyjne, praktyczne, a przy tym efektowne, sprawdzą się zarówno jako miejsce na sałatkę, surówkę, jak i na owoce oraz warzywa czy wszelkie inne przekąski. Ostatnią rzeczą, na którą się zdecydowałam jest CHLEBAK ZE STALI NIERDZEWNEJ . Nie taki zwykły, bo występuje w zestawie z trzema innymi pojemnikami. Wszystkie elementy odznaczają się
Zdrowie na języku :P