ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron Usmażone omlety przekładamy na przemian
peanutbuttermonsterSkładniki: 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki
Emcia Pichcimieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny placuszki ziemniaczane
Moje domowe kucharzeniezamiast powtarzać znane mi przepisy, poeksperymentować. Nie ukrywam, że najwięcej zagościło u mnie czarnych i czerwonych porzeczek. I tak powstały smakowite owsiane placuszki z czarną porzeczką oraz przepyszny, czekoladowy omlet, dla odmiany z czerwoną. Porzeczka idealnie wkomponowała się w moje śniadanie, dodatkowo zaopatrując je w ogromny zasób witamin i minerałów. Jej kwaskowatość przełamała wykwintny smak ciemnego kakao i słodycz świeżego(...)sól łyżka płynnego miodu (ja użyłam do polania po wierzchu, można jednak dodać do środka) olej kokosowy (do smażenia, można zastąpić innym) Przygotowanie : Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj żółtka, kakao, szczyptę cynamonu, ewentualnie miód, zmiksuj. Na koniec wrzuć czerwone porzeczki, wymieszaj całość łyżką. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni
Smiling ShrimpŻółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie mąki i mleko, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Smażymy na małym ogniu z 1 strony, następnie przewracamy ostrożnie i smażymy z drugiej strony. Omlet zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąty, układamy ulubione
słodki bratekdodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i musztardą ~ Składniki: jajko czubata łyżka mąki z ciecierzycy 120g szpinaku mrożonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia musztarda przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano Żółtko ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą
Kuchenny Skrawek NiebaPrzepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać
Chocolate Muffin Blogjaki pyszny i przede wszystkim zdrowy. Wasz codzienny omlet nie musi być nudny i monotonny - wystarczy tylko odrobina kreatywności i śniadanie staje się prawdziwą ucztą :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki miodu Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać
Chocolate Muffin Blogślinka cieknie nie tylko Gizmolowi :P 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej trochę mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru garść suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki dżemu Łowicz Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam na sztywną pianę. Żółtka i mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam. Na koniec dodałam białkową pianę(...)łyżką. Masło rozpuściłam na patelni. Wylałam masę i smażyłam. Lekko ścięte ciasto poszarpałam łyżką. Oprószyłam cukrem. Smażyłam do zarumienienia. Serwowałam na ciepło. Z łowickim dżemikiem ;) Z łowickim przytupem szalony omlet cesarza Lucjanka zgłaszam do konkursu. A Stwórca niech żałuje. Bo boskie było. Muaa
bastalenanikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa
fitolarun.blogspot.comtradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść ich kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!" Składniki : 5 żółtek 5 białek szczypta soli 350 ml mleka 3 łyżki
Słodkie Przyjemnościobieramy i kroimy w plasterki. 2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną, doprawiamy solą i pierzem do smaku. 3. W międzyczasie białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, mąkę , mleko i sól i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 4. Pieczarki z cebulą, k tóre smażą się na patelni zalewamy masą jajeczną(...)agamy sobie drug ą patelnią, prze kładamy omleta na drugą stronę, tak żeby pieczarki były na górze, posypujemy startym żółtym serem i przykry wamy przykrywką. Kiedy ser się roztopi, omlet jest gotowy. 6. Posypujemy szczypiorkiem lub ziel o ną cebulką . Można podawać z ketchupem. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa Anisię go robi i jest smaczny. Do miski wbić jajka, dodać mleko i odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą trzepaczki mocno ubić. Można ubić mikserem z końcówkami do ubijania białka. Wykonanie masy jajecznej w Thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, odrobinę soli i pieprzu. nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 reszta jak niżej Przygotowanie szpinaku(...)paski i rozłożyć na górze. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec tak długa aż ser się roztopi a masa u góry przesmaży. Można też usmażyć omlet tylko na patelni. Jak już masa jajeczna wyraźnie będzie przesmażona od dołu rozłożyć ser u góry i przykryć patelnię. Smażyć tak długo aż góra zgęstnieje a ser się roztopi. Smacznego
Kuchnia PokoleńTakie placuszki są pych, można je podawać w dowolny sposób. Super smakują z poduszonymi owocami, bitą śmietaną, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem. Białka
Kuchnia Pokoleńubijać, aż słodzik roztopi się. Kiedy białka będą lśniące dodać przesianą mąkę ryżową i kakao, tymi samymi widełkami od miksera wymieszać delikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się
Kuchnia PaulettesOmlet to jedna z moich ulubionych śniadaniowych opcji. Robi się go dość szybko, jest smaczny i sycący. Można zabrać w lunchboxie do pracy. Na słodko, wytrwanie - jak lubimy. U mnie dzisiaj na talerzu pojawiła się słodka wersja omleta. Jaki jest wasz ulubiony? PRZEPIS 3 białka, 2 żółtka 40 g mąki owsianej cynamon Białka ubijam na sztywno
Tetiisheridodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście uwielbiam jabłka, więc mogę jeść takie cuda na każde pięć posiłków dziennie. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki dekoracja: jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą
Truskawkowa Fiesta