Klops gryczano-pieczarkowy 98kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie
To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 83dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty do osolonego wrzątku. Planuję jeszcze vegetti z marchewki, ogórka i rzodkwi, czym z pewnością pochwalę się na blogu. Składniki: ? 4 małe cukinie ? kilkanaście pomidorków koktajlowych Pesto orzechowe ? garść liści bazylii ? garść liści botwinki ? 3 łyżki orzechów laskowych
To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 94bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki: ? 1 puszka białej fasoli ? 2 łyżki chrzanu ? 1 łyżka soku z cytryny ? 3 łyżki
To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 103poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony
To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 96Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki ? 1 cebula ? 1 mały por ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? 2 łyżki siemienia lnianego ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz
To co kocham
Sałatka santoryńska 99jednak żeby móc mieć bogate zbiory, potrzebna jest woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej po prostu nie ma. Działają odsalarnie
To co kocham
Sałatki i surówki – dieta dr Dąbrowskiej 94dodając świeże lub suszone zioła. Surówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Sałatka z pomidorem i grejpfrutem Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory marynowane w cebuli Sałatka z brokuła
To co kocham
Wegański smalec z białej fasoli 92niewiarygodne, ale ten wegański smalec z białej fasoli smakuje jak prawdziwy! Można się nabrać. Zdecydowanie jest to zdrowsza wersja, a z ogórkiem kiszonym rewelacja. Będzie to stała pozycja w mojej kuchni. Składniki: – 1 szklanka ugotowanej białej fasoli – 1 cebula – 1 łyżeczka majeranku – 3 łyżki oliwy – sól do smaku Wykonanie: – Fasolę namoczyć
To co kocham
Sałatka warstwowa z kurczakiem 992Pyszna, kolorowa sałatka warstwowa z kurczakiem, jajkiem, porem, kukurydzą i świeżym ogórkiem. Artykuł Sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu 96grzybowym, chrzanowym lub koperkowym. Na drugi dzień po upieczeniu można ją pokroić w plastry i odsmażyć na patelni. Ja bardzo lubię ją w duecie z zasmażaną kapustą kiszoną albo ogórkiem małosolnym. Żebroczka to potrawa popularna na Śląsku Cieszyńskim w okolicach Wisły, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r. Jej historia sięga XIX w., kiedy to wg legendy
e-PrzepisyKulinarne
Bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru 123tylko 65 kcal, od nas samych zależy jaki farsz damy. Mój farsz z niskokalorycznego serka, plasterka chudej wędzonej szynki, miksu sałat, 2 pomidorków koktajlowych i 3 pokrojonych drobno plasterków ogórka ma ok. 70 kcal. Smacznego! The post Bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z sałaty lodowej, ogórka i rzodkiewki 107Pyszna chrupiąca surówka na bazie sałaty lodowej. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 nieduża marchewka 1/2 niedużego świeżego ogórka kilka rzodkiewek siekany szczypiorek sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Sałatę posiekać, pozostałe warzywa umyte i oczyszczone zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Doprawić solą i pieprzem, siekanym szczypiorkiem. Dodać olej i wymieszać. Można podawać od razu
Kuchnia domowa Ani
Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! 118idealnie pasuje do obiadu w letnie dni. Do sałatki dodaje się ugotowane ziemniaki, jajka, koper, cebulę i majonez. Całość można posypać szczypiorkiem lub dodać do niej pokrojony w kostkę ogórek, czy też paprykę. Jak widać, istnieje wiele pomysłów na ziemniaki do obiadu, zarówno prostych, jak i bardziej wyszukanych. Ziemniaki są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu różnych daniach. Ważne
Via Gusto