ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:292/434)

Żywność probiotyczna – Donna Schwenk 110

czemu wcześniej nie wprowadziłam tych produktów do stałej diety. Chociaż, myślę, że i tak nie jest u nas tak źle bo kefir zawsze mam w lodówce, a od ogórków kiszonych chyba jesteśmy uzależnieni ;) Ale to zdecydowanie za mało, a kisić można wszystkie warzywa. Jestem osobą, która przez alergię i problemy z zatokami, dużo choruje. Niestety w ciągu roku kilka

Mienta blog
Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami 136

roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko

Zasmakuj Kuchni
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 169

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał

karmelowy
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 145

kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Ogórkowa" w słoiku 125

lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki.  Składniki: 2 kg ogórków koper (łodygi i baldachy) chrzan czosnek Zalewa: 1l wody 4 dkg soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaki z sosem śledziowym 87

łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos :  4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z zupek 162

Składniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu czosnkowego Fanex sól, pieprz, … Czytaj dalej Sałatka z zupek

czarrna od kuchni
Szaszłyki z kurczakiem 143

Czas na grilowanie ,uwielbiam szaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania

Viola cooks with passion
Zrazy wołowe 130

Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki: 1 kg Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/biała  wedle uznania Kilka plastrów boczku surowego  (na jedną  roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją  dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka

Viola cooks with passion
Szybka zapiekanka z gulaszem 191

sera. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wierzch posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, podajemy z ogórkiem kiszonym

Kulinarne życie
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 123

mięsożercy się nabiorą. Choć dla nas taki pasztet to nie kara czy wyrzeczenie. Jest po prostu smaczny. Na wiejskim chlebie czy na pszennej grzance. Z piklami , z małosolnym , z kiszonym ogórkiem , czy z żurawiną, czy z konfiturą z czerwonej cebuli. W wersji nie wegańskiej warto dodać do składników 2-3 fileciki anchois – to jeszcze więcej umami , a pieczarki zrumienić

Karo in the Kitchen
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 140

Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
KISZONE CUKINIE pyszne! 154

Jeżeli lubicie kiszone ogórki, koniecznie spróbujcie ukisić cukinię. Obstawiam, że ten smak również przypadnie Wam do gustu :) Ja ostatnie kawałki mam właśnie spakowane w pudełku z obiadem do pracy. Jutro nastawiam kolejne słoje! Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 163

rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy

Mienta blog
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 146

dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni…  Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny.  Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane w wywarze

królestwo garów