Wczoraj wieczorem namoczyłam białą fasolę, po to by dziś zmierzyć się z tematem "smalec" wegetariański. I powstała bardzo smaczna pasta na kanapki, zastępczo nazywana " smalcem". Świetnie pasują tu ogórki kiszone. A tak w ogóle to całość przypomina w smaku tradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim
zadanie-gotowanieSkładniki: 2 opakowania kabanosów wieprzowych (240 g) 1/2 pora 3-4 kawałki papryki konserwowej 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 100 makaronu 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól … Czytaj dalej Sałatka z kabanosami
czarrna od kuchniSkładniki: 1/2 opakowania kuskusu (120 g) 200 g polędwicy sopockiej 3-4 kawałki papryki marynowanej 3-4 ogórki kiszone 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i szynką
czarrna od kuchniśniadanie :) Składniki 150 g zielonej soczewicy 3-4 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka sałatkowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i soczewicą
czarrna od kuchniprzygotowaniu, potrzeba jedynie trochę cierpliwości, ponieważ jego powstawanie trwa około 4-6 dni. Gotowy zakwas powinien ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty posmak. Jak dla mnie przypomina wodę z kiszonych ogórków ;) Zachęcam! :) Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 500-700ml wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą
Czerwona Porzeczkajajkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, jeżeli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki, to idzie to raz-dwa. Jeżeli chcemy możemy ją wzbogacić szczypiorkiem, smażonym bekonem, łyżeczką musztardy, drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, ale ja pozostaję przy swojej ulubionej wersji, czyli ziemniaki+grzanki+jajka+marynowana cebulka. Inne przepisy na sałatki TUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 1 filet z kurczaka 15 dkg sera żółtego 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula garść rzeżuchy 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon … Czytaj dalej Sałatka z serem i kurczakiem
czarrna od kuchnitrochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki
Smakołyki AsiPrzekąska na przyjęcie :) Składniki szynka wieprzowa 50 dkg ser żółty 20 dkg jajka 4 szt cebula czerwona 1 szt ogórki kiszone 2-3 szt sól i pieprz majonez 2 łyżki … Czytaj dalej Sałatka serowa w szynce
czarrna od kuchniniecodzienną mieszankę wszystkim miłośnikom fasoli lub śledzia ;-) Sałatka z fasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy i wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy
peggiwkuchniogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki suchego ryżu Żeberko myjemy i wkładamy razem
peggiwkuchniSzybka i wydajna sałatka Składniki 2 zupki chińskie – rosół z kurczaka mała kapusta pekińska 2 świeże papryki 4 jaja pół pora 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych majonez, musztarda … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i pekinki
czarrna od kuchniTania i prosta w przygotowaniu :) Składniki: 4-5 ziemniaków 4 jajka 1/2 puszki kukurydzy 4 kiszone ogórki 1 czerwona cebula 10 dkg dobrej szynki wieprzowej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
czarrna od kuchniżołądków drobiowych 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szkl pęczaku 3 szkl wywaru z gotowania żołądków sól pieprz szczypta chili 1 łyzka suszonych kiszonych ogórków bazylia majeranek natka pietruszki Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę
Gotowanie jest łatwekiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny. Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym. Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia
Milion Smaków