OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę). Krok 2. Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili. Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja
Moja Książka Kucharskaklik Składniki ( na 1 kg ogórków): 3 ⁄ 4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 1 główka czosnku 2 płaskie łyżeczki chili Ogórki obieramy. Z wiekszych ogorków usuwamy pestki. Przekrajamy wzdłuż na cztery części. Wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut
Atlas SmakówDżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych(...)babka w formie Przecier ogórkowy na zimę autorka: roksinia | blog: talerzprzyjemności.blogspot.com Przecier ogórkowy autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Przecier ogórkowy autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Ogórki z chili - bez wekowania! autorka: jelka | blog: Kulinarna pasja PIKLE BABCI ANI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Ogórki kanapkowe autorka: edith | blog: Pasja Smaku Ogórki w zalewie musztardowej
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki garam masali - kilka pomidorków koktajlowych - ½ łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego - sól himalajska - kawałek czerwonej papryki - natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego(...)przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnarównież na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu, gdy ogórki puszczą sok, dodajemy do nich pozostałe składniki: szklankę octu, 8 łyżek oleju, chili (im więcej damy, tym ostrzejsze będą nasze ogórki – 1 łyżka średnio ostre) i 2,5 szklanki cukru. Ja oprócz zwykłego octu dodaję również ocet jabłkowy lub winny. Wtedy ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko
MarcinChefOgórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki(...)mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki zalać gorącą zalewą*. Na drugi dzień pasteryzować około 15 minut. Zalewa* Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, Całość ze sobą wymieszać. Zalewa powinna się
Ugotowaćłyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego - sól himalajska - 2 upieczone buraczki(...)Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć, porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaskusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli 2 buraki czerwone 8 ogórków konserwowych 3 papryczki chili lub papryka czerwona 3 łyżki majonezu kilka kawałków suszonych pomidorów ok. 20 dag pomarańczowego sera 3 natki pietruszki Buraki obrać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości(...)dociskając łyżką do dna. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na burakach. Z papryczek usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić. Rozłożyć na ogórkach. Majonez rozsmarować na powierzchni chili i ogórków. Pomidory pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na majonezie. Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech, 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy
Aga w kuchniróżnymi upodobaniami smakowymi, bo nie każdemu słony smak fety przypada do gustu; jeśli otrzyma fetę w grubych kawałkach, łatwiej jest ją odłożyć). Składniki (na 2 porcje): 1-2 ogórki 5 pomidorów (u mnie mieszanka odmian czerwonych i czarnych, zwanych również czekoladowymi) papryka (u mnie pomarańczowa dla koloru) czerwona cebula (pomijam, gdy robię tę sałatkę do pracy) dwie garści oliwek(...)oliwy łyżeczka suszonego oregano (oczywiście najlepiej, jeśli będzie to odmiana grecka ze znacznie mniejszymi liśćmi niż oregano włoskie) ewentualnie: sól (jeśli pokroicie fetę drobniej, sól jest zbyteczna), świeża papryczka chili Ogórki i pomidory pokroić na spore kawałki (ja te warzywa obieram ze skórek, ale to zabieg zbyteczny). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozsypać na pomidorach i ogórkach
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 1 ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie(...)zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych oczkach do miski, a następnie odcisnąłem go z nadmiaru wody. Dodałem do niego przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i drobno
Wyprawy kulinarnenajbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
My simple kitchenparze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając wlewam ciepłą
Blondynka Gotujesporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut. Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy papryczka chili ogórek kiszony Sposób przygotowania: Z przekrojonych jaj wyciągamy żółtka. Mieszamy je ze startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym i majonezem. Doprawiamy do smaku i napełniamy jaja. Podajemy z posiekanymi szczypiorkiem
Wielki apetytKolejna pasta jajeczna tym razem w bardziej pikantnej wersji bo z dodatkiem papryczki chili. Składniki: jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu szczypta kurkumy sól pieprz 1/2 papryczki chili ogórek kiszony 1 pomidorek koktajlowy szczypiorek Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka,posiekaną papryczkę i majonez i doprawiamy do smaku. Dla ładnego
Wielki apetyt